Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği dış ticarette milli para kullanımı çağrısının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dikkat çeken bir adım attı. ABD'nin New York, Almanya'nın Frankfurt, İngiltere'nin Londra, Çin'in Pekin ve Japonya'nın Tokyo şehrinde temsilciliği bulunan Merkez Bankası, Katar'ın başkenti Doha'da da ofis açtı. Dışişleri Bakanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde Türk büyükelçiliğinde konumlanan Merkez Bankası Ekonomi Müşavirliği, kurumun Ortadoğu'daki ilk temsilciliği oldu.
EN SON PEKİN'DE AÇMIŞTI
Başkanlığını Murat Çetinkaya'nın yaptığı Merkez Bankası'nın Katar'da temsilcilik açtığı bilgisi kamuoyuyla paylaşılmazken, söz konusu gelişme kurumun nisan ayı sonunda yayınlanan 2016 yıllık faaliyet raporunda yer aldı. Yurtiçi ve yurtdışı temsilciliklerinin güncel iletişim bilgilerini paylaşan banka, ilk kez Doha'ya da yer verdi. Merkez Bankası en son yurtdışı temsilciliğini 2012'de faaliyete geçirmişti. Çin ile imzalanan swap (para takası) anlaşmasının ardından Pekin'de ofis açan Merkez Bankası, ilk para değiş tokuşunu 30 Kasım 2016'da gerçekleştirmişti. Para takası süreci, ticari bankalar tarafından Merkez Bankası'ndan yatırım veya ticaret yapılacak ülkenin para birimini talep etmesiyle başlıyor. Süreç, merkez bankalarının belirlenen tutarda milli parayı belirli bir tarih ile değiştirmesi ve belirli bir süre sonunda değiştirilen anaparalar ve kullanılan milli paraya ait faizin de geri verilmesini içeren bir işlem olarak tanımlanıyor.
TAKAS ANLAŞMASI YOK
Son dönemde ticari, siyasi ve askeri çok sayıda anlaşma imzalayan Türkiye ile Katar arasında kamuoyuna açıklanan bir swap anlaşması bulunmuyor. Türkiye'de bankacılık, medya, perakende ve gayrimenkul sektörlerinde yaptığı satın almalarla dikkat çeken Katar ile 700 milyon doları aşkın bir ticaret hacmi var. Katar'a gemi-yat, elektrik-elektronik ürün, makine, mobilya ağırlıklı 400 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye, Katar'dan başta petrol, sıvılaştırılmış doğalgaz, alüminyum ve plastik ürünleri olmak üzere 300 milyon dolarlık ithalat yapıyor. Türkiye Katar'ın en çok yatırım yaptığı 4'üncü ülke olurken, Türk şirketleri Katar'da 7.5 milyar dolar değerinde altyapı ve üst yapı projelerini hayata geçiriyor.
İsmail Şahin - Sözcü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.