BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası, faizi yine sabit mi tutacak?----

Merkez Bankası, faizi yine sabit mi tutacak?

Merkez Bankası, faizi yine sabit mi tutacak?
13 Ağustos 2022 - 08:18 www.finansgundem.com

Doların Türk Lirası karşısındaki yükselişi ve enflasyonla mücadele konuları bakımından büyük önem arz eden TCMB Para Politikası Kurulu'nun vereceği faiz kararı,18 Ağustos’ta netleşecekken toplantıdan faiz artışı beklenmiyor.

Küresel faiz artışları ve temmuz ayında yüzde 80'e dayanan enflasyona rağmen Merkez Bankası'nın (TCMB) gelecek hafta yapacağı toplantısında politika faizini art arda sekizinci kez sabit tutarak yüzde 14 seviyesinde bırakması bekleniyor.

Reuters anketine katılan 14 ekonomistin tamamı ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin sabit bırakılacağı görüşünde. Faizin enflasyona sebep olduğu görüşünü savunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talepleri doğrultusunda geçen yılın sonunda politika faizini kademeli olarak 500 baz puan indirerek yüzde 14'e çeken TCMB, son yedi toplantısında enflasyondaki yükselişe rağmen politika faizini değiştirmedi.

Faiz haricindeki seçenekler etkisiz kalacak

Banka, liralaşma hedefi doğrultusunda politika çerçevesini gözden geçirmekte olduğunu belirterek önümüzdeki dönemdeki faiz kararlarına dair bir sinyal vermiyor. Ankette yılsonu için tahmin veren dokuz katılımcıdan yedisi politika faizinin yüzde 14'te kalacağını öngörürken, bir katılımcı yüzde 12'ye indirilmesini, bir diğeri ise yüzde 20'ye çıkarılmasını bekliyor. Yeni Ekonomi Modeli'nde faizin kesinlikle masada olmadığını ifade eden ekonomistler, ekonomi yönetiminin denediği Faiz dışı seçeneklerin kontrolden çıkan enflasyonla mücadelede etkisiz kaldığını belirtiyorlar.

Fed eylülde toplanacak

ABD'de iki seneden fazla süredir devam eden fiyat artış hızının temmuzda yavaşlaması, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin para politikalarında gevşemeye gidebileceği beklentisi yaratırken, risk iştahının artmasını sağladı. Fed ağustos ayında faiz toplantısı gerçekleştirmeyecek, 21-22 Eylül'de toplanacak. Bu tarihe kadar küresel piyasalarda güçlü dolar baskısının da hafifleyeceği öngörülüyor. (Sözcü)

TL gelişen ülke paralarından negatif ayrıştı

Rusya Merkez Bankası: 2008'e benzer bir küresel kriz gelebilir

FED’in enflasyonla savaşı henüz bitmedi

Charles Evans: Fed gelecek yıl faiz oranını %4'e yükseltebilir

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Economist.13 Ağustos 2022 22:55

    Asla...akli Dan bile gecirme..faiz bilakis asagi..olmasi gerekir...uzun hikaye burda anlatamam..anlamayan zaten anlamaz..