<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası faizi sabit bıraktı----

Merkez Bankası faizi sabit bıraktı

Merkez Bankası faizi sabit bıraktı
17 Ekim 2024 - 14:00 www.finansingundemi.com

TCMB, ekim ayı faiz kararını açıkladı. Piyasalarda gözlerin çevrildiği TCMB'nin PPK toplantısından, eylül ayında olduğu gibi politika faizini yüzde 50'de sabit bırakma kararı çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), ekim ayı faiz kararını açıkladı. Buna göre, banka politika faizini (bir hafta vadeli repo ihale faizi) beklentiler dahilinde yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı.

Merkez Bankası, haziranda 650, temmuzda 250, ağustosta 750, eylül, ekim ve kasımda 500'er baz puan, aralık ve ocakta 250'şer ve mart ayında 500 baz puan olmak üzere 9 toplantıda, toplam 4 bin 150 baz puan faiz artırmıştı. Banka, şubat, nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında ise faize dokunmamıştı.

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada şöyle denildi:

Eylül ayında enflasyonun ana eğilimi bir miktar yükselmiştir. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima etmektedir. Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir. Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik ise son dönemdeki veri akışı ile artmıştır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetmiştir.

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.

İşte ekonomistlerin TCMB'den 'faiz' beklentisiİşte ekonomistlerin TCMB'den 'faiz' beklentisi

 

TCMB: Firma temerrüt oranları ılımlı seyrediyorTCMB: Firma temerrüt oranları ılımlı seyrediyor

 

Reeskont kredilerinde TCMB’den limit artışıReeskont kredilerinde TCMB’den limit artışı

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İbrahim17 Ekim 2024 14:38

    Bu kadar yüksek faiz verilmesinin sebebi GÜVENSİZLİKTİR. Halkı aldattılar, halkı yoksullaştırdılar. Şimdi GÜVEN sağlamaya çalışıyorlar.

  • Kemal Işıklar17 Ekim 2024 14:25

    NAS diye başlamıştı sayın cumhurbaşkanı. Bu nas ülke ekonomisini büyük bir karanlığa soktu. Enflasyon uçtu gitti. Başımıza ne geldiyse NAS'tan geldi. Şimdi düzeltmeye çalışıyorlar.

  • Hasan Talip17 Ekim 2024 14:15

    TÜİK mevcut enflasyonu düşük göstermek için, gerçek veriler vermediğinden mücadele de zor oluyor. İlk faiz artışında tekrar dövize hücum başlar. Mevduattan dövize kaçmak için vadeler çok kısaldı.