<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası aşılamaya dikkat çekti----

Merkez Bankası aşılamaya dikkat çekti

Merkez Bankası aşılamaya dikkat çekti
01 Eylül 2021 - 14:26 www.finansingundemi.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yetkilileri yatırımcılarla gerçekleştirdikleri sunumda Türkiye'nin aşılama performansının iktisadi faaliyet, istihdam ve cari dengeyi olumlu etkilediğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun bugünkü yatırımcı toplantısında, fiyat gelişmeleri, iktisadi faaliyet, kredi büyümesi, döviz rezervleri ile cari denge konuları üzerinde durduğu öğrenildi.

Kavcıoğlu, yatırımcı toplantıları kapsamında ekonomistlerle videokonferans toplantısı ile bir araya geldi.

Toplantıda, Türkiye'nin aşılama konusunda çok başarılı olduğu ve aşılama seviyesinde küresel olarak olumlu ayrıştığı ifade edildi. Toplantıda, toplum genelinde aşılamanın yaygınlaşmasının, iktisadi faaliyet, istihdam ve cari dengeyi olumlu etkilediği belirtildi.

Avrupa'da aşılamaya ilişkin olumlu görünümün turizm ve dış talep kanalları aracılığıyla ülke ekonomisine yansıdığı bildirilen toplantıda, öncü göstergelerin, yurt içinde iktisadi faaliyetin üçüncü çeyrekte dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret ettiği vurgulandı.

Toplantıda, mevcut durumda ihracattaki yukarı yönlü seyrin, turizmdeki toparlanma ve altın ithalatındaki kayda değer düşüşün dış dengede devam eden iyileşmeyi desteklediği kaydedildi.

Yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesinin beklendiği ifade edilen toplantıda, şu mesajlara yer verildi:

Türkiye'de de gıda fiyatları yükselişte ve temmuz ayında gıda dışı enflasyon manşet enflasyonun belirgin olarak altında seyretti. Ülkemizde olduğu gibi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde üretici fiyatları yüksek seyrediyor. Bu gelişmede emtia fiyatlarındaki artış ve üretimin hızla artan talebe aynı hızda cevap verememesi nedeniyle oluşan arz kısıtları etkili oluyor. Euro Bölgesi'nde ÜFE, TÜFE’nin neredeyse 5 katına çıkmış durumda.

Bazı bireysel kredi türlerinde artış arzu edilen seviyelerin üzerinde

Yatırımcı toplantısında, yıllık kredi büyümesi yüzde 7,4’e gerilerken, yakın dönem kredi büyümesinin ılımlı bir patikada seyrettiği dile getirildi.

Ticari kredilerdeki ılımlı seyre karşın, bazı bireysel kredi türlerinde artışın arzu edilen seviyelerin üzerinde olduğunun görüldüğü vurgulanan toplantıda, "Ülkemizde ihtiyaç kredisi faizi ile ticari kredi faizi arasındaki fark diğer ülke örnekleri ile karşılaştırıldığında oldukça düşük seviyede. Bu duruma bankaların bireysel kredi segmentinde büyüme iştahlarının yüksek olmasının neden olduğunu değerlendiriyoruz" ifadelerine yer verildi.

Döviz rezervlerimizdeki iyileşme öngörülerimizle uyumlu

Toplantıda, nisan-ağustos döneminde swap anlaşmaları, cevherden altın alımları, reeskont kredileri ve zorunlu karşılık adımlarının katkısı ile brüt rezervlerin artmaya devam ettiği vurgulandı.

Dış denge ve döviz rezervlerindeki iyileşmenin öngörülerle uyumlu seyrettiği mesajı verilen toplantıda, şu değerlendirmeler yapıldı:

Rezervlerimiz 85-90 milyar dolar seviyelerinden yaklaşık 30 milyar dolar artışla 115-120 milyar dolar bandına gelmiştir. Mart ayına göre TL mevduat 200 milyar TL’ye yakın artarken, YP mevduat sabit fiyatlarla oldukça sınırlı yükselmiştir. Son dönemde YP mevduatta görülen yükseliş, ihracattaki güçlü seyir, turizmde görülen toparlanma ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız kanalı ile sisteme döviz ve efektif girişi nedeniyle gerçekleşirken, TL mevduat artışı güçlü şekilde sürmektedir.

 

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • düzeni üzen01 Eylül 2021 19:04

    cuma enflasyon gelsin bakalım sonra konuşuruz bunları

  • dr01 Eylül 2021 18:26

    Aşı olanların hafif geçirdiği doğru değil...

  • EKRİST02 Eylül 2021 00:47

    sana aşı ol diyen yok ki.herkes ölmekte özgür.azrail  hepimizin hata yapmasını beklemekte.bir denemek istermisiniz.

  • insanoğlu soyu tehlikede.01 Eylül 2021 15:54

    Aşı olupta  ölen insan yokmu ,aşı olanlara vüris bulaşmıyor mu? madem aşı olanlara vüris bulaşmıyorsa neden maske takıyorlar..metrolara gunde 1 milyon dan fazla ınsan bınıyor neden pcr test zorunlu değil.ama 40 kısılık otobuste pcr testı zorunlu neden ? 

  • Aks1501 Eylül 2021 19:31

    aşı iki doz olmalı ve bagışıklık için en az iki hafta geçmeli. Son aşıdan itibaren bağışıklık süresi 6 ay. hastanedekiler bu süreleri tutturamayanlar. Aşı sihirli değnek değil ki aşı olduktan hemen sonra bağışıklık sağlasın. metro konusunda haklısın ama 6 eylülde pcr başlayacak.

  • Gck01 Eylül 2021 17:19

    Sen sor diye bne