Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
2019 boyunca ticaret savaşları ile alevlenen küresel ekonomide yavaşlamanın getirdiği korku ve endişe merkez bankalarının güvercin taraflarını öne çıkarmaların sağladı.
2019'da en çok konuşulan merkez bankası şüphesiz Fed oldu. ABD Başkanı Donald Trump'ın sayısız tweet'inin yarattığı baskı altında ilerleyen Fed başkanları, yıl boyunca 3 kez faiz indirimine giderek dünya para politikasında gevşeme yanlısı bir trend başlattı.
Fed 2019 boyunca politika faizini 31 Temmuz, 18 Eylül ve 30 Ekim'de 25'er baz puan faiz indirerek 1,50-1,75 aralığına çekti. Yıl boyunca repo ve benzeri ek araçlarla piyasaya likidite sağlayan Fed, yılın son toplantısını 11 Aralık'ta gerçekleştirirken Faiz oranlarını bu toplantıda sabit bırakmayı tercih etti. Böylece Fed üyelerini sık sık karşı karşıya getiren gevşeme trendinde sona gelindiğinin sinyalleri verilmiş oldu.
2019'da faiz indirimlerinin fikir ayrılıklarına sebep olduğu tek banka Fed olmadı. Tutanaklarda ortaya çıkan sert fikir ayrılıklarına rağmen Avrupa Merkez Bankası (AMB), 12 Eylül toplantısında mevduat faiz oranlarını 10 baz puan indirerek – yüzde 0,50'ye çekti; parasal genişleme politikasını da yeniden başlayacağını duyurdu. Banka, varlık alım programı dahilinde 1 Kasım'dan itibaren her ay 20 milyar euro tahvil alımı yapacağını duyurdu. Avrupa'da süregelen yavaşlama ile baş etmeye çalışan AMB'nin yeni başkan Christine Lagarde liderliğinde neler yapacağı ise henüz merak konusu.
Gelişmiş ülkeler arasında indirimlere karşı çıkan ender bankalardan biri İngiltere Merkez Bankası (BoE) oldu. BoE faiz oranını 0,75 olarak başladığı 2019'u bir türlü sonlanmayan Brexit süreci ve beklenmeyen bir genel seçime rağmen aynı oranla bitirdi.
Gelişmiş ülke merkez bankalarından cesaret alan gelişen ülke piyasalarında da yılın trendi faiz indirimleri oldu. Yıl boyunca Brezilya 200, Arjantin 500, Endonezya 100, Rusya ise 150 baz puan faiz indirimine giderken Türkiye de güvercinleşen atmosfere ayak uydurdu; faiz oranında toplam 1200 baz puanlık indirime gitti.
2019'da merkez bankalarını tek zorlayan şey ekonomik yavaşlama olmadı. politikacıların yıl boyunca sıklıkla para politikası hakkında fikir sundukları 2019, ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi liderlerin düşük faiz yanlısı söylemleriyle yıl boyunca manşetlerden inmedikleri bir yıl oldu.
Peki 2019'a hükmeden faiz indirimleri 2020'de de sürecek mi? Uzmanlar küresel ekonomide yavaşça düzelen görünümün ve ilk faz ticaret anlaşması ile yeşeren ticaret umutlarının 2020'de merkez bankalarına faiz indirimlerini rafa kaldıracak ortamı yaratabileceği görüşünde. Tüm kargaşaya rağmen son sözü her zaman olduğu gibi 2020'de de yine merkez bankaları söyleyecek.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.