Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Büyük merkez bankaları finanasal kriz döneminde trilyonlarca para basıp, hazine bonoları ve de diğer tür varlıklar satın alıp kredi ve büyümeyi teşvike uğraşmışlardı. Şimdi yavaş yavaş krizden çıkılırken de farklı bir sorun ortaya çıkıyor.
Merkez bankalarının bilançolarını sorun çıkartmadan küçültmeleri gerek. ABD Merkez Bankası bilançosu 4.5 trilyon dolar. Bu kabaca GSYİH rakamının yüzde 25 kadarı, halbuki daha evvel, yani kriz öncesi bilanço sadece GSYİH oranı olarak yüzde 7 kadardı. İngiliz Merkez Bankası da ABD’ninki kadar genişlemişti. Avrupa Merkez Bankası'nın bilançosu ise iki misline çıkmıştı. Japonya ‘nın Merkez Bankası bilançosu ise ülke GSYİH’sı kadar büyüklükte. Yani çok büyük!
ABD Merkez Bankası bir yıl kadar evvel faizleri yavaş yavaş da olsa artırmaya başladı. Bu arada da 5 Nisan 2017'de de bilançoyu küçültmeye bu yıl başlayacağını da belirtti. Ancak merkez bankalarının çok büyük oranda varlık satması etkileri ve sonuçları bilinen bir şey değil. 2013'te eski başkan Ben Bernanke ABD’de bono alımını azaltacağız dediğinde uzun vadeli faizler hemen zıplamıştı. Diğer taraftan da büyük merkez bankası bilançolarının enflasyonist olabileceği de biliniyor. Bu arada merkez bankaları da kriz ortamında uğradıkları ama vergi ödeyen vatandaşlara ödetilen ziyanları da açıklamak zorunda. Bu olgular da merkez bankalarının bağımsızlığını zorluyor. Mesela İkinci Dünya Savaşı sonrasında merkez bankaları bilançolarını 30 yıl ellememiş ve ekonominin büyümesini ve Merkez Bankası'nın artık büyük sayılmadığı dönemi beklemişlerdi.
Ancak merkez bankaları dört konuda dikkatli olmak zorunda deniyor. Birincisi, bilançoları finansal kriz öncesi oldukça küçük kalmıştı. İncelenen 12 merkez bankasında bilançolar GSYİH oranı olarak yüzde 10 ila yüzde 20 arasında büyüklükteydiler. Dolayısıyla finansal kesimin büyüklüğüne oranla, pek büyük de değiller.
İkincisi, bilançonun büyüklüğünün alt sınırı nakit talebine bağlı. Nakit dolar ise çok talebi olan bir para cinsi. Bu nedenle de bilançolar çok büyük sayılmamalı.
Mesela ABD’de nakit talebi kriz öncesi 800 milyar dolardan kriz sonrası 1.5 trilyon dolara çıkmış. Kriz ve sonrasında da finansal kurumlar da oldukça yüksek nakit tutmaya başladılar.
Üçüncüsü, merkez bankasının çeşitli varlıklar tutuyor olması merkez bankasının bilançosunun da önemli bir politika aracı olmasını sağlıyor da deniyor.
Dördüncüsü ise merkez bankası elindeki varlıkları satarak azaltmaya başladığı taktirde ortaya çok zarar çıkacak ve bu da hükümete fatura olacak. FED’in yıllık kârı 100 milyar dolara yükselmişti. Şimdi bilanço küçültmek için uğraşılırken, ortaya çıkacak olan varlık satışı sonrası ziyan da FED’den hükümete devredilecek bir zarar olacak.
Bu nedenle merkez bankaları bilançoları acele küçültülmemeli deniyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.