Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Altın fiyatları ilk çeyrekte tarihi zirvelere ulaştı ve Dünya Altın Konseyi'ne (WGC) göre bu yükselişin arkasında merkez bankalarının altın alımları ve yatırımcıların talebi yatıyor.
Merkez bankaları rekor altın aldı
İlk çeyrekte merkez bankaları altın rezervlerini 290 ton arttırarak rekor seviyeye ulaştı. Bu
durum altın fiyatlarının yükselişinde önemli rol oynadı.
Yatırımcılar Altın ETF'lerine ılımlı ilgi gösterdi
Küresel altın ETF varlıkları çeyrekte 114 ton azalsa da, özellikle Asya fonlarında artış
gözlemlendi. ABD fonlarında ise henüz sınırlı miktarda yatırım var.
Fiziki altın talebi güçlü kalmaya devam ediyor
Külçe ve sikke yatırımları bir önceki çeyrekle aynı seviyede kalarak yıllık bazda %3 arttı.
Yüksek altın fiyatları talebi canlı tutarken, yıllık ortalamaya göre %17 daha fazla yatırım
yapıldı.
Mücevher sektöründe talepte düşüş
Altın fiyatlarındaki ocak ve şubat aylarındaki gerileme mücevher sektörünü olumlu etkilemiş
olsa da, mart ayındaki yükseliş talebi düşürdü. Yıllık bazda %2 düşüş yaşandı.
Altın arzı arttı
Altın madenciliği yıllık %4 artışla 893 tona ulaşarak rekor kırdı. Yüksek fiyatlar geri
dönüşümü de teşvik etti ve yıllık %12 artışla 351 tona çıktı.
2024 Görünümü:
2024 yılında gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının altın alımlarına ve perakende
yatırımcıların ilgisine bağlı olarak daha güçlü bir altın fiyat performansı bekleniyor. Son
dönemdeki hızlı yükseliş geri dönüşüm arzını artırabilirken, mücevher sektöründe talebin
düşmesine neden olabilir. Ancak altın ETF yatırımlarında hala yükselme potansiyeli bulunuyor.
Dünya Altın Konseyi Orta Doğu ve Kamu Politikaları Başkanı Andrew Naylor şu yorumda bulundu:
"Orta Doğu, altın için dünyanın en büyük üçüncü tüketici pazarıdır. Rekor seviyedeki altın fiyatı bölgedeki tüketici talebini azalttı ve bu yılın ilk çeyreğinde %4'lük bir düşüş yaşandı. Altının belirsizlik dönemlerindeki güvenli liman cazibesi ve bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz oranlarında beklenen düşüş, bu yılın ilerleyen dönemlerinde bölgedeki altın talebini destekleyebilir."
Dünya Altın Konseyi Kıdemli Piyasalar Analisti Louise Street şu yorumda bulundu:
"Mart ayından bu yana altın fiyatı, güçlü ABD doları ve 'daha uzun süre daha yüksek' olduğunu kanıtlayan faiz oranlarının geleneksel rüzgarlarına rağmen tüm zamanların en yüksek seviyelerine tırmandı.
Artan jeopolitik riskler ve süregelen makroekonomik belirsizliklerin altına yönelik güvenli liman talebini artırması da dahil olmak üzere son dönemdeki yükselişin arkasında bir dizi faktör bulunmaktadır. Buna ek olarak, merkez bankalarının devam eden ve kararlı talebi, güçlü OTC yatırımları ve türev piyasasında artan net alımlar da altın fiyatının yükselmesine katkıda bulundu.
İlginç bir şekilde, Doğulu ve Batılı yatırımcıların davranış eğilimlerinin değiştiğine tanık oluyoruz. Tipik olarak Doğu piyasalarındaki yatırımcılar fiyatlara daha duyarlı olup alım yapmak için dip seviyeleri beklerken, Batılı yatırımcılar tarihsel olarak yükselen fiyatlardan etkilenip ralli sırasında alım yapma eğiliminde olmuştur. Birinci çeyrekte bu rollerin tersine döndüğünü, Çin ve Hindistan gibi pazarlarda yatırım talebinin altın fiyatı yükseldikçe önemli ölçüde arttığını gördük.
İleriye baktığımızda, 2024 yılının altın için, son dönemdeki performansına dayanarak yılın başında öngördüğümüzden çok daha güçlü bir getiri sağlaması muhtemel. Fiyatların önümüzdeki aylarda dengelenmesi durumunda, fiyata duyarlı bazı alıcılar piyasaya yeniden girebilir ve yatırımcılar Faiz indirimleri ve seçim sonuçları konusunda netlik ararken güvenli bir liman varlığı olarak altına bakmaya devam edecektir."
TCMB'nin Londra'daki altınlarının satıldığı iddiası
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.