Memur ve emeklinin gözü 2014'te
2013 yılında gündeme getirilen ve çözüme kavuşturulamayan konuların 2014 yılında çözüme kavuşturulması bekleniyor
10 milyon emeklinin heyecanla beklediği emeklilere intibak zammı ve promosyon, aile teşvik paketi, 4-C kapsamındaki geçici personelin kadroya atanması, taşeron çalışanlarının çalışma şartları ve kıdem tazminatı gibi 2013 yılında gündeme getirilen ve çözüme kavuşturulamayan konuların 2014 yılında çözüme kavuşturulması bekleniyor.
2000 yılı ve sonrasında emekli olanların heyecanla beklediği intibak zammı yapılıp yapılmayacağı konusu 2014 yılında belli olacak. Emekli maaşları arasında uçurum nedeniyle 2000 yılından önce emekli olan 1.9 milyon kişi, intibak zammına kavuşmuştu. Düzenleme, faydalananları memnun ederken; bir kesimi de umutlandırdı. Özellikle 2000 yılından sonra emekli olan büyük bir kitle, benzer durumda olduklarını belirterek, kendileri için de bir düzenleme yapılmasını talep etmişti.
Ayrıca, Tolu iş sözleşmesinde Memur-Sen tarafından gündeme getirilen ve on milyon emekliyi yakından ilgilendiren maaş promosyonu da 2014 yılı içinde netleşmesi bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı “emekliye 1 maaş promosyon” talep etse de, bankalarca verilebilecek maksimum tutar, en genel hesapla, emekli başına yılda 30-113 TL’den hesaplanıyor. Üstelik bunun verilebilmesi için de bankalar SGK'dan maaşları en az 4 gün önce bankalarına yatırmasını istiyorlar. SGK ise buna sıcak bakmıyordu.
KIDEM TAZMİNATI 2014 YILINA KALDI
Üçlü Danışma Kurulunda görüşülen, alt işverenlik diye tabir edilen taşeron çalışanlarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi, kıdem tazminatı için fon oluşturulması, denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gibi ana başlıklar da 2014 yılında tekrar gündeme gelmesi bekleniyor.
Kıdem tazminatı konusunda son yapılan Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı'nda da işçi ve işveren tarafları ortak bir noktada anlaşamamıştı. Kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemelere Türk-İş ve DİSK' karşı çıkarken, Hak-İş' kıdem tazminatının fona devredilmesine sıcak bakmıştı. Türk-İş işçi haklarında geriye gidecek en küçük kıdem tazminatı düzenlemesini genel grev nedeni sayacaklarını belirtirken, DİSK kıdem tazminatı hakkının fona devredilmesi durumunda mücadele edeceklerini belirtmişti. Hükümet ise, oluşturulacak “Bireysel Kıdem Fonu” hesabıyla mevcut çalışan işçilerin kazanılmış ve gelecek haklarının korunacağını belirtmişti.
Uzlaşmaya varılamayan konulardan bir tanesi de taşeron işçiler konusu. Yaklaşık 11 milyon çalışanı yakından ilgilendiren kıdem tazminatı konusunda son yapılan Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı'nda da işçi ve işveren tarafları ortak bir noktada anlaşamayınca, kıdem tazminatının fona devredilme fikri de askıya alınmıştı.
2014 YILINDA UYGULAMAYA GEÇECEKLER
Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti ile hükümeti temsilen Kamu İşveren Heyeti arasında 1 Ağustos 2013 tarihinde başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde mutabakata varılıp, 2014 yılında uygulanacak kararlar ise şu şekilde:
“1 Ocak’tan geçerli olmak üzere 2014 yılı için sadece taban aylıklar 175 TL artırılmıştı. Enflasyon farkı oluşması halinde ayrıca enflasyon farkı ödenecek, bunun dışında başka herhangi bir zam yapılmayacak. Bu 175 TL’lik taban aylığı artışı çalışanların ücretlerine 123 TL, emeklilerin aylıklarına da net 140 TL olarak yansıyacak. Bu artış ilerde emekli olacakların emekli ikramiyelerinde de yansıyacak.
2015 yılında kamu görevlilerinin maaşlarında birinci altı aylık dönemde yüzde 3, ikinci altı aylık dönemde yüzde 3 oranında artış yapılacak. Enflasyon farkı oluşması halinde ayrıca enflasyon farkı ödenecek.
Öğretmenlerin eğitim öğretim tazminatları 2014 yılının birinci yarısında 75 TL, ikinci yarısında da 75 TL olmak üzere 150 TL artırılmıştı. Taban aylıktaki artış da dikkate alındığında öğretmenlerin maaşlarında 2014 yılında yaklaşık 273 TL net artış sağlanmış oldu. Yapılan bu düzenlemelerle aile yardımı dahil; en düşük memur maaşı bin 887 TL den 2 bin 10 TL’ye yükselmiş oldu. Yüksek maaş alanlarda ise bu artış daha düşük seviyede kaldı.
4/C’lilere, 1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere, 175 TL taban aylık artışına ilaveten 175 TL de seyyanen olmak üzere 350 TL zam yapılmıştı. Ayrıca bunlar için eş yardımı 163 TL, çocuk yardımı ise çocuğun yaşına göre 18 ya da 36 TL olarak uygulanacak.”