Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yaptığı araştırma memur maaşlarının son 10 yılda dolar kuru karşısında yüzde 20 oranında değer kaybettiğini ortaya koydu. 2008 yılında en düşük dereceli memur maaşı 720,8 dolar, ortalama memur maaşı ise 926,2 dolar iken, bugün en düşük dereceli memur maaşı 577, ortalama memur maaşı ise 767,6 dolara geriledi.
Merkez Bankası verilerine göre, 2008 yılında ortalama dolar kuru 1,3 liraydı. Aynı yıl en düşük dereceli bir memurun maaşı 937, ortalama memur maaşı ise bin 204 lira dolayında bulunmaktaydı. Buna göre 2008 yılında en düşük dereceli memur maaşı 720,8 dolar, ortalama memur maaşı ise 926,2 dolara tekabül etmekteydi.
2018 yılının nisan ayı itibarı ile dolar kuru 4,1 TL'ye ulaştı. En düşük dereceli memur maaşı 2 bin 366 TL, ortalama memur maaşı da 3 bin 147 TL dolayına yükseldi. Dolar cinsinden en düşük dereceli memur maaşı şu an itibarı ile 577 ortalama memur maaşı ise 767,6 dolar ediyor.
Buna göre geride bıraktığımız 10 yılda en düşük dereceli memur maaşı 720,8 dolardan 577 dolara ortalama memur maaşı ise 926,2 dolardan 767,6 dolara düşmüş oldu.
Aylık kayıp en düşük dereceli memur maaşında 143,8 dolar (yüzde 19,95), ortalama memur maaşında ise 158,6 dolar (yüzde 17,13) oldu.
Sendikadan yapılan açıklamaya göre, elektronik eşyadan, yazılıma, akaryakıttan elektriğe kadar pek çok tüketim ürününün fiyatı dolar kurundan doğrudan etkilendiği için döviz kurundaki değişimler vatandaşların cebine de doğrudan yansıyor. Bu bakımdan maaşlarda dolar cinsinden ortaya çıkan bu kayıp alım gücünde de büyük kayıplar yaşandığını ortaya koyuyor.
"Bu yanlıştan vazgeçilmeli"
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Memurlarımızın ve emeklilerimizin alım gücü her alanda düşüyor" dedi.
Yaşanan her türlü ekonomik çalkantının çalışan kesim üzerinde derin etkiler bıraktığını ifade eden Kahveci, "Ekonomik açmazlardan çıkmak adına sürekli işverene destek sağlanıyor, vergi ve prim afları gibi uygulamalarla işverenler destekleniyor. Hal böyle olunca ekonomi iyi giderken büyümeden pay alamayan kamu çalışanları, ekonomi kötü giderken de bedel ödeyen kesim haline geliyor. Bu adaletsizliğin giderilmesi için artık enflasyona göre maaş artışı belirleme yanlışından vazgeçilmek zorundadır. İnşallah Türkiye Kamu-Sen bu dönemden sonra enflasyon hedefine göre maaş zammı belirleme yöntemini tarihe gömecektir" şeklinde konuştu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.