Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son zamanlarda, Türk iş insanları Schengen Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’e seyahat ederken karşılaştıkları vize zorluklarına ek olarak, Latin Amerika ülkelerinde de benzer engellerle karşı karşıya kaldılar.
İhracatçılar, bu ülkelerin vize randevularını uzattığını ve Meksika’nın Türk vatandaşlarından ABD vizesi talep ettiğini bildiriyor.
Ayrıca, Türk Hava Yolları’nın mart ayında yaptığı açıklamaya göre, genel giriş koşullarını karşılasalar bile, belirli ek koşulları yerine getirmeyen yolcuların Venezuela, Meksika, Kolombiya, Küba ve Brezilya’ya girişlerine izin verilmeyeceği ifade edildi.
Ekonomim'den İmam Güneş'in haberinde yer alan bilgilere göre ihracatçılar, ilgili konsolosluklardan aldıkları geri dönüşe göre yabancıların da son dönemde çok fazla Türk pasaportu sahibi olması nedeniyle Türkiye’den yapılan başvuruların yığıldığını, bu nedenle sistemin aksadığını dile getirdi.
Meksika, Türk vatandaşlarından ABD vizesi istiyor
Vize probleminin devam ettiğini belirten İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, “Bazı ülkelerden vize değil, randevu bile alamıyoruz. İngiltere’ye başvuru yapıyoruz, 5 aylık bir süreci buluyor. ABD şu anda 1 yıl sonrasına randevu veriyor. Meksika yeni sorunumuz haline geldi. Meksika vizeniz varsa artık ABD vizeniz de gerekiyor. ABD vizeniz yoksa İstanbul Havalimanı’ndan çıkış yapamıyorsunuz. Geçen ay Meksika’da katıldığımız fuar öncesi bir ihracatçımız ABD vizesi olmadığı için uçağa binemedi. Meksika tarafına sorduğumuzda sebebinin Türkiye’den giden bazı vatandaşlarımızın ABD’ye gayri resmi yollarla geçmesinin olduğunu söylediler. ABD, Meksika’ya bu konuda baskı yapıyor, neticesinde bu karar alınıyor. Venezuela, Kolombiya, Arjantin de artık neredeyse Schengen koşulları istiyor. Vize konusunda çözüm olmadığı gibi dünyanın farklı ülkelerinde de ek mevzuatlar hazırlanıyor.”
"Vize olmazsa ihracatı nasıl yapacağız?"
İhracatçıların Avrupa biletinin Schengen olduğuna değinen İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca, “Patronlarda yeşil pasaport var ama asıl işi yapacak olan çalışanların durumu ne olacak, vize olmazsa ihracatı nasıl yapacağız? Konsolosluklarla görüştüğümüzde Türk pasaportu ile yapılan başvuruların son dönemde ciddi şekilde arttığı, bu nedenle yığılma olduğu dönüşünü alıyoruz. Sadece fuara gideceğini ispatlarsan randevu açabiliyorlar. Bazen vize son gün çıkıyor, garantisi olmayan vize için de plan yapamazsınız. Çin ve ABD’den vize almak çok zor. Artık firmalarımıza vizeniz varsa gelin diyoruz. Aksi halde büyük risk oluyor” diye konuştu.
İhracatçılar bakanlıklardan destek bekliyor
Avrupa’da vize için açık bir ülkenin olmadığını aktaran Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Almanya’dan 10 günde 17 bin başvuru alınca sistemi kapattıkları dönüşünü aldıklarını, ABD’den ise 6-7 aydan önce randevu alamadıklarını söyledi. Artan başvurular neticesinde vize sorununun devam edeceğini ifade eden Eskinazi, ihracatçıların mağdur olmaması için ilgili bakanlıklarla görüşmeler yaptıkları, çözüm noktasında beklemeye geçtiklerini söyledi.
Avrupa’ya olan vizelerde sıkıntının devam ettiğini, ABD’den ise vize alamadıklarını vurgulayan Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Başkanı Gürkan Tekin ise Ticaret Bakanlığı’na bildirim yaptıklarını, ticari vizeler için ayrıcalık yapılmasının elzem olduğunu vurguladı.
Birleşik Krallık vize ve sınır dışı politikalarını sertleştiriyor
Schengen vizesine yeni uygulama mı geliyor
Schengen vize ücretlerine zam geliyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.