Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD’de seçimi kazanan Donald Trump ocak ayının 20'sinde iş başına geçecek. Ancak daha iş başına geçmeden evvel şimdiden Meksika’yı iyice hırpaladı.
Uluslararası yatırımcılar ABD’nin olası yaklaşımından önce Meksika’daki finansal piyasalardan kaçmakta ve Peso’dan başka ülke dövizlerine geçmekteler. Bu da ülkenin parası pesoyu hırpalamakta. Wall Street Journal gazetesine göre bu hafta salı günü peso bir günde yüzde 2 değer kaybetti. Wall Street Journal’ın haberine göre de bu durumda peso dolara karşı gelmiş geçmiş en düşük değerine geriledi.
Meksika Merkez Bankası, pesonun değerini koruyabilmek için piyasaya 2 milyar dolar sattı. Peso ABD seçiminden bu yana yüzde 16 değer kaybetmiş. Peso salı günü sonrasında da değer kaybetmeye devam etti. Eğer pesonun değeri düşmeye devam ederse, Meksika’nın son yirmi yılda kazandıkları kaybedilecek.
Hatırlanırsa Meksika NAFTA öncesi peşpeşe döviz krizlerinden perişan olmuş bir ülke idi. Krizlerin ortadan kalkmış olması da, yabancı yatırımcıların Meksika parası cinsinden bono veya her türlü finansal veya reel varlığı alması ve elinde tutmasının yolunu açmıştı.
Meksika hisse senedi endeksi Trump sonrasındaki dönemde yüzde 5.3 değer kaybetmiş bulunuyor. Meksika hükümetinin Hazine bonolarının faizleri de yüzde 6 değerinden yüzde 7.76 düzeyine çıkmış bulunuyor. Uzmanlar bu trendlerin devam etmesi halinde Meksika’nın büyüme modelinin 'rahmetli' olacağını vurgulamaktalar. Meksika ABD’nin Trump ile değişen yaklaşımı devam ederse, ihracatının yüzde 80 kadarı ABD’ye satan bir ülke olarak çok zor duruma düşecek.
Yabancılar Aralık 2016 ayında 1.4 milyar dolarlık kısa vadeli Meksika Hazine bonolarını satmış bulunuyorlar. Bu da son on yılda bu cins finansal ürünlerde yabancılar tarafından bir ayda yapılmış en çok yüzde satış!
Eğer bu gelişmeler devam ederse 2017 yılında Meksika ekonomisinin resesyona düşmesi kesin görülüyor. Meksika geçen yıl, yani 2016 yılında, yüzde 2.1 büyümüştü. Bugünkü gelişmeler devam ederse, yapılan tahminlerde Meksika’nın 2017 yılında yüzde eksi 3.3 civarında bir çöküş yaşaması gündeme gelir denmekte.
Fitch Ratings de Meksika’nın uzun vadeli borç değerlendirmesini negatife indirmiş bulunuyor. Trump yaklaşımı sonrası pesonun değer kaybı enflasyonu da yükseltmeye başladı.
Yerli veya yabancı iş insanları şu anda durmaya ve Trump iş başına geldikten sonra neler olacağını izlemek üzere beklemekteler. Bakalım daha neler olacak!
Bu adam koca karı gibi çok konuşuyor
meksikalılar nediyor? yüksek akıl, faiz lobisi, siyonistler, ergenekoncular...kimi suçluyorlar? Yoksa abd meksika biberini mi kıskanıyor diyorlar?
reisin işi zor.
füzeyi meksikaya gönderiyor füze bizde patlıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.