Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD Başkanı Trump, işbaşına geldiği seçimden hemen sonraki günlerde ilk olarak Meksika ile kapışmaya başlamıştı. ABD ülke vatandaşlarının tasarruf yapmamasından kaynaklanan dış açığı azaltmak için, kendi vatandaşlarını değil, Meksikayı itham ediyor. Amerika Başkanı ABD ve Meksika'yı içeren anlaşmaları da bir kenara iterek, Meksika’da özellikle otomotiv ve otomotif parçaları üreten yabancıların üretimlerini ABD’de yaparak, dış açığı biraz da olsa alçaltmalarını istiyordu.
Biraz ekonomi bilgisi olanlar söyleyebilirler ki, bir ülkenin büyük dış açığı olması aslında tasarruf etmeyen toplum olmasındandır.
ABD’nin cari denge açığı 2016 yılında eksi 481 milyar dolar. Britanya’nın cari açığı da eksi 138 milyar dolar. Bunlar ayağını yorganına göre uzatmayanlar! Dolar ikinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD’ye avantaj sağlamakta. Ama yakında hele, Trump yönetiminde, dolar değerli global para olmaktan bile çıkabilir.
Euro Bölgesi'nin cari denge fazlası ise 392 milyar dolar. Bunun 287 milyar doları ise Almanya’nın cari denge fazlası. Çin’in cari denge fazlası 210 milyar dolar. Güney Kore’nin cari denge fazlası ise 97 milyar dolar.Tayvan’ın cari denge fazlası 71 milyar dolar.
Türkiye’nin cari denge açığı da şu anda eksi 33 milyar civarında, biz de pek tasarrufçu değiliz!
Trump’ın ABD’nin başına oturmasından bu yana üç aya yakın zaman geçti. Meksika ile derhal kapıştılar. ABD Meksika ile arasına duvar yapacak ve duvarın parasını da Meksika’dan alacaktı. Meksikada araba ve araba parçası üreten yabancıları da zorla fabrikaları ABD’ye göç ettirmeleri için zorluyordu. Tabii ki Meksika anlaşmaların uygulanmamasına itiraz etti ve Trump ile görüşmeyi bile red etti. Duvar parası da ödemeyeceğini alenen ilan etti.
Bu hafta Meksika’daki otomotiv sektörü ile ilgili üretimi istatistikleri açıklandı. Veriler aşağıda. ABD ve Kanada’nın kendi otomotiv ve kamyon üretim sayıları azalmış. Meksikanın üretimi ise artmış. Meksika’nın Ocak ve Şubat 2017 verilerinde, pickup ve SUV denen türden arabaların üretimi azalmamış ,tersine artmış.
Meksikanın otomobil üretimi ve ihracatı ilk iki ayda, Ocak ve Şubat 2017 döneminde, 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 10 artınca, ülkenin dış ticaret açığı da beklenmedik şekilde azalmış ve dış ticaret verisi (şimdilik) eksiden artıya dönmüş. Meksika'nın önemli istatistiklerinden biri de petrol . Benzin ihracatı da artmış.Bu da cari dengeyi düzeltiyor.Tabi Meksika parasının ABD ile kavga sonrası değer kaybı da fiyatları düşürmüş! Donald Trump ise hudutta alınacak bir ithalat vergisi koymaya çalışıyor. ABD uzmanları, bunun sadece ABD müşterilerinin ithal arabalara ödeyeceği para miktarını artıracağını düşünüyorlar. Amerika’nın otomotif üretimi önceki yıla göre iki ayda yüzde 2.9 azalmış, Kanada’nın otomotiv üretimi ise iki ayda yüzde 9 düşmüş. (kamyon hariç istatistikler) Bakalım zaman ne gösterecek.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.