BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMehmetlere 'Var mısın Yok musun' sorusu----

Mehmetlere 'Var mısın Yok musun' sorusu

Mehmetlere 'Var mısın Yok musun' sorusu
24 Mayıs 2011 - 08:23 www.finansgundem.com

Bakan Yıldız’ın elektrik dağıtım ihalelerini kazanan şirketlere parayı zamanında ödeyip ödemeyeceklerini söylemeleri için tanıdığı süre dün doldu

Karamehmet-Kazancı ortaklığının Başkent Doğalgaz ihalesinin bedelini ödeyememesi nedeniyle kamunun 1.2 milyar dolarlık özelleştirme gelirinden olması, Enerji Bakanlığı’nı diğer ihaleler için harekete geçirdi.
10.8 milyar dolarlık teklif gelen ve 31 Mayıs’a kadar 6.2 milyar dolar peşinat yatırılması gereken TEDAŞ’a ait elektrik dağıtım şirketleri için harekete geçen Enerji Bakanı Taner Yıldız, teklif veren tüm şirketlerin nabzını yokladı ve “Var mısınız, yok musunuz?” diye sordu.
Cumartesi günü Boğaziçi, Dicle, Trakya, Akdeniz, İstanbul Anadolu Yakası, Toroslar ve Gediz dağıtım bölgelerinin ihalesini kazanan şirketlerle cumartesi günü bir araya gelen Yıldız, elektrik dağıtım ihalelerinde Başkent Doğalgaz’da olduğu gibi teminatın yanması gibi bir durumun tekrar yaşanmaması için her birinden ödemeyi zamanında yapıp yapamayacakları konusunda bildirim istemişti. Yıldız’ın şirketlere tanıdığı süre dün gece itibariyle doldu.
Yıldız’ın bugün Ankara Hilton Oteli’nde STEAM tarafından düzenlenecek “Özelleştirme ve Arz Güvenliği Arenası”nda yola devam edecek veya ek süre talep edecek şirketleri tek tek açıklaması bekleniyor.
Yıldız iyimser değil
Toplantıda Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu da özelleştirmelerde bundan sonraki süreç hakkında açıklamalar yapacak.
Elektrik dağıtım ihaleleriyle ilgili en büyü soru işareti MMEKA’nın teklif verdiği İstanbul’un iki yakasındaki elektrik dağıtım şirketleri için parayı zamanında ödeyip ödeyemeyeceği...
Yıldız, daha önce Milliyet’e yaptığı açıklamada, “1.2 milyar doları ödemekte güçlük çeken bir firmanın yaklaşık 5 milyar doları ödeme konusunda rahat olamayacağını düşünüyorum. Mahcup olmayı çok isterim. Ama canım sıkıldı açıkçası...” demişti.
Park Holding de teminat yakabilir
Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi veren Park Holding’in bu şirketi, rekabet ortamında oluşan yüksek fiyat nedeniyle, devralmaktan vazgeçebileceği belirtiliyor. Reuters haber ajansının kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Akdeniz Elektrik Dağıtım’ın ihalesinde 1.165 milyar dolarla en yüksek teklifi veren Park Holding, söz konusu dağıtım şirketini almaktan vazgeçebilir.
Başkent Doğalgaz için ihale öne çekildi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başkent Doğalgaz’da yeni ihaleye hemen çıkılması için Özelleştirme İdaresi Başkanlığına talimat verdiğini, yeni ihaleye de haziran ya da temmuz ayında çıkılacağını, sürecin de yıl sonuna kadar da tamamlanacağını bildirdi.
Batman’da seçim kampanyasını sürdüren Şimşek, iptal edilen Başkent Doğalgaz A.Ş’de yeni ihalenin bir an önce yapılacağını söyledi. Bunun için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) talimat verdiğini kaydeden Maliye Bakanı, “Ben İdareden ihaleye hemen çıkılmasını istedim” dedi. ÖİB Başkan Vekili Ahmet Aksu, daha önce yaptığı açıklamada yeni ihaleye bu yıl yaz sonunda ya da sonbaharda çıkacaklarını söylemişti.
100 milyon dolar kaynak
Şimşek yeni ihale süreciyle ilgili, “Sürecin daha başlarında Başkent Doğalgaz A.Ş’ye yatırımcıların yoğun ilgisi var. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da süreçle ilgili olarak yatırımcılarla görüşmelerde bulunacak. İdare, potansiyel yurtiçi ve yurt dışı yatırımcılarla tek tek görüşecek. BOTAŞ’a olan borçların bir kısmının ödenebilmesi için Başkent Doğalgaz’a kaynak aktarılacak” değerlendirmesini yaptı.
Edinilen bilgiye göre, Başkent Doğalgaz’a aktarılacak kaynak 100 milyon dolar civarında olacak.
Mevzuat gereği
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başkent Doğalgaz A.Ş’de yükümlülüklerini yerine getiremeyen Karamehmet-Kazancı ortaklığı MMEKA’nın en yüksek teklifi verdiği Boğaziçi Elektrik Dağıtım ve İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım şirketlerinin ihalelerinde de sürecin tamamlanmasını bekleyeceklerini söyledi.
31 Mayıs’ta sona eren ödeme döneminde, bu 2 ihalede herhangi bir olumsuz gelişmenin yaşanması halinde mevzuat neyi gerektiriyorsa onu yapacaklarını ifade eden Şimşek, “Herşeyi mevzuat çerçevesinde götürüyoruz. Burada da aynı durum söz konusu. Zamanı geldiğinde gelişmelere göre davranır ve açıklamasını yaparız” diye konuştu.
Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)