Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık enflasyonun beklenenden yüksek çıkması ve Merkez Bankası'nın 2025 yılı için enflasyon hedefini yüzde 21'den yüzde 24'e çekmesiyle ilgili konuştu.
Bakan Mehmet Şimşek, “Enflasyonla mücadelede mesafe kat ediyoruz. Enflasyon düşüyor, fiyatların artış hızında bir yavaşlama var. Ocak ayı nispeten yüksek çıktı diye bu mücadelenin kararlılık boyutuyla ya da almamız gereken tedbirler boyutuyla ilgili kafamızda soru işareti yok. Ocak ayı enflasyonu hiçbir şekilde bizim ne enflasyona ilişkin mücadelemize ilişkin kurgumuzu değiştirdi ne de beklentilerimizi bozdu” diye konuştu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tv100'de Özel Röportaj'a konuk oldu ve başta enflasyon ve kayıt dışıyla mücadele olmak üzere ekonomi konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Mesafe kat ediyoruz
Bakan Şimşek, enflasyonla ilgili olarak, “Öncelikle şunu söyleyeyim, enflasyonla mücadelede mesafe kat ediyoruz. Enflasyon düşüyor, fiyatların artış hızında bir yavaşlama var. Ocak ayı nispeten yüksek çıktı diye gerek bu mücadelenin kararlılık boyutuyla gerekse almamız gereken tedbirler boyutuyla kafamızda soru işareti bırakmadı ocak ayı. Geçen sene ocak ayına göre enflasyon yaklaşık 23 puan düşmüş durumda. 2023’ün sonunda yüzde 65’ti. Enflasyonda düşüş var ve devam edecek. Ocak ayında tabii yılın ilk ayında enflasyonun yüzde 5 olarak çıkması beraberinde birtakım tartışmalar getirdi" diye konuştu.
Yüzde 5 Merkez Bankamızın açıkladığı bandın içinde
Bakan Şimşek şöyle devam etti: “Şunun altını çizmek istiyorum. Ocak ayındaki yüzde 5’lik enflasyon son 4 yılın ocak aylarındaki en düşük enflasyondu. Bundan önceki ocak ayı enflasyonu daha yüksekti. Yüzde 5 aslında Merkez Bankamızın açıkladığı bandın içindeydi. Şimdi yüzde 5 niye soru işareti uyandırdı diye sorabilirsiniz, yüzde 5 nereden geldi diye… Zaten üç aşağı beş yukarı yüzde 3.5-4 civarı enflasyon bekleniyordu. Burada bir kerelik diye addedilecek rakamlar var. TÜFE, TÜİK sepet ağırlıklarını değiştirdi; oradan 0.3 ilave enflasyon geldi. Sağlıkta uzun süredir hiç muayene fiyatlarında değişikliğe gidilmemişti. Orada artışın getirdiği bir yaklaşık 0.6’lık etki var.”
Şimşek, “Klasik olarak yılın başında özellikle bir sürü fiyat ayarlaması yapılıyor. Bir tanesi de belediyelerin şebeke suyuna yaptığı zam, yüzde 0.4 puanlık bir etkisi var. Aslında enflasyonun ana eğiliminde, yani düşüşte önemli bir değişiklik yok” diye ekledi.
Ne kurgumuz değişti, ne beklentilerimiz bozuldu
Planlarında bir değişiklik olmadığını belirten Şimşek, “Şunu anlatmaya çalışıyorum, 2023’te yüzde 65 olan enflasyon, 2022’de 64-65’ti, bu sene yüzde 24’e düşmesini öngörüyoruz. Bu şu anlama geliyor, fiyatlardaki artış hızı yavaşlıyor.
Enflasyona baktığınız zaman yüzde 42 civarında enflasyon var. Şimdi bu manşet enflasyonu, ama mal enflasyonuna bakarsanız, yani gıda hariç temel mallara bakarsanız yaklaşık yüzde 24’lük bir enflasyon var. Burada yüksek olan hizmet enflasyonu. Gecikmeli düşüyor çünkü hep geçmiş enflasyonu baz alıyorlar. Ocak ayında kira artışına bakarsanız yüzde 100’ün üzerinde, eğitime bakarsanız yüzde 99.9. Bu kalemler yüksek çünkü geçmiş enflasyonu baz alıyor.
Önümüzdeki dönemde biz kararlı bir şekilde bu programı uygulayarak bu sene enflasyonu yüzde 30’un altına, Merkez Bankamızın hedefi olan yüzde 24’ün altına çekmeyi, bir sonraki sene de tek hanelere doğru yaklaşmayı planlıyoruz. Öyle programladık. Enflasyonda düşüş var ve devam edecek. Ocak ayı enflasyonu hiçbir şekilde bizim ne enflasyona ilişkin mücadelemize ilişkin kurgumuzu değiştirdi ne de beklentilerimizi bozdu” şeklinde konuştu.
Şimşek: Tüketici kredilerinde sıkı duruş sürdürülmeli
Bakan Şimşek: Enflasyondaki düşüş devam edecek
Şimşek: Dış ticarette dayanıklılığımızı artırdık
Bakan Şimşek: Hedefimiz enflasyonu yüzde 21 seviyesine indirmek
Bakan Şimşek: 2025'te maliye politikası daha sıkı olacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.