MEHMET KUTMAN İLE OFER AYRILDI
Globalin patronu Mehmet Kutmanla İsrailli işadamı Sami Oferin ortaklığı iki ay önce bitti. Ayrılırken Ofer, Fransız Tatil Köyü ile Park Oteli, Kutman ise Veli Alemdar Hanı aldı
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, bir dönem büyük yatırımlar için ortaklığa giriştiği İsrailli işadamı Sami Ofer ile yollarını ayırdı. Galataport özelleştirmesinin iptal edilmesinin ardından üç gayrimenkul satın alan ikilinin bu işlerdeki ortaklıkları sona erdi.
Yol ayrımının ardından Kuşadasındaki Fransız Tatil Köyü ile İstanbuldaki Park Otel Oferde, Karaköydeki 50 milyon dolar civarında değer biçilen Veli Alemdar Han ise Globalde kaldı. Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Göker, ayrılma kararında Ofer grubunun Türkiyeye küsmesinin etkili olduğunu söylerken, Hak etmedikleri şeyler yaşadılar. Doğrusu artık Türkiyenin adını duymak istemiyorlar. Biz de zarar görmeye başlamıştık açıklamasını yaptı.
2007 yılında Galataport ihalesinin iptal edilmesinin ardından, hayal kırıklığına uğradıklarını belirten Sami Oferin oğlu ve halen Associated Bulk Carriersin Yönetim Kurulu Başkanı olan Eyal Ofer, Global Menkul Değerler ile gayrimenkul alanında da önemli yatırımlar yapmıştı.
Fareler cirit atıyor
O dönemde Galataport ihalesine en yüksek teklifi veren Royal Caribbean Cruisein ortakları arasında Sami Oferin ismi de gösterilirken Erol Göker, O işte aslında Ofer yoktu dedi. Galataport ihalesine çok inandıklarını ama iptal edildiğini anlatan Göker şöyle konuştu:
O dönemde bazı işadamları da bu işin olmasını istemedi. İptal edildi de ne oldu, fareler orada cirit atıyor şimdi! Yoksa şu anda proje bitmişti ve Royal Caribbean yılda 4.5 milyon turist getirmeyi taahhüt etmişti. Yani herkes kazanacaktı.
Ofer ile ortaklığın yaklaşık iki ay önce bittiğini söyleyen Göker, kendilerinde kalan Veli Alemdar Han ile 2005 yılından bu yana holding binası olarak kullanılan Galata Binasını birleştirerek bir butik otel yapma planlarının olduğunu söyledi.
Hurdadan tank çeliği üretiyor
Globalin Eskişehir Bozüyükte 2007 yılında arazi halinde iken ortak olduğu demir-çelik tesisi geçen hafta üretime başladı. Yılda 220 bin tonluk kapasitesi olan tesis yaklaşık 60 milyon dolara mal oldu. Hindistandan getirilen teknolojiyle söz konusu tesiste toplanan hurdalar kaliteli çeliğe dönüştürülüyor. Erol Göker, Türkiye genelinde hurda toplayan Ayhan Tekeli ile ortak olduklarını, bu tesiste üretilen çeliğin tank yapımında kullanıldığını bildirdi.
Şırnaka elektrik santralı kuracak
Şırnakta 270 megavat gücünde asfaltit bazlı elektrik santralı kurmak üzere proje geliştiren ve bu amaçla Çinden türbin sipariş etmeye hazırlanan Global Yatırım Holdingin bölgedeki amacı 2 bin megavata kadar çıkmak. İşletmesini 49 yıllığına kiraladıkları 7 bölge bulunduğunu söyleyen Göker, 250 kilometrelik bölgede Türkiyenin tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak düzeyde maden var. Türkiye bunu değerlendirmeli dedi.
MİLLİYET