Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
DATİ Yatırım Holding tarafından yapılması düşünülen ve deniz doldurularak Mega Yat limanı tamamlanan İstanbul Turizm Merkezi projesinin 1 milyar 460 milyon TL’ye mal olacağı açıklanmıştı. Projede 481 oda kapasiteli otel, 2 ayrı blok olmak üzere 99 ve 82 daireli apartlar ve 400 mağazanın yer alacağı Alışveriş ve Yaşam Merkezi yapılacağı duyurulmuştu. Zeytinlik Mahallesi 137, 142, 144, 165 ve 166 parsellerde yapılacak İstanbul Turizm Merkezi projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 14 Ocak 2016 tarihinde ÇED gerekli değildir kararı vermişti. Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ve Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği karara itiraz ederek İstanbul 8. İdari Mahkemesi’nde dava açtı.
Mahkeme bilirkişi tayin ederek, projenin çevre üzerindeki olumsuz etkileri olup olmadığının, çevre, kıyı ve kültür tabiat varlıkları yönünden değerlendirilerek bilimsel ve gerekçeli kararını vermesini talep etti.
Bilirkişi yerinde inceleme yaptı.
İşte madde madde bilirkişinin ÇED gerekli olduğuna dair verdiği kararı...
‘’Proje tanıtım dosyasına göre toplam oturum alanı 135.200 metrekare, toplam proje alanı 210 bin metrekare olduğu ve önerilen yapıların taban oturum oranı yüzde 64.3 ulaşmış ancak proje tanıtım dosyasında binaların toplam inşaat alanına dair bir bilgi bulunmamaktadır.
Alanın konumu önemli ulaşım ağlarına, kavşak noktalarına yakın olması nedeniyle önerilen kullanımların ulaşıma ve yakın çevreye olan etkisi proje tanıtım dosyasında açıklanmamıştır.
Proje tanıtım dosyasında eksik ve yanlış bilgiler olduğu, dolgu alanının olmadığı ve alanda korunacak kültür tabiat varlığı olmadığının 3621 sayılı kıyı kanunu gereğince yapı yasağı getirilen alanların proje alanı ve yakın çevresinde bulunmadığının beyan edildiği, fakat yerinde yapılan incelemeler ve belgelerden alanın dolgu alanında olup bazı parsellerde eski eserler bulunduğu belirlendi.
Dava konusu 165 ve 166 parsellerde 2. sınıf eski eser bulunduğu fakat proje tanıtım dosyasında bu eserlerin varlığının belirtilmediği ve dolayısıyla projenin alandaki kültür varlıklarına olan etkisinin değerlendirilmesine yönelik açıklamaya yer verilmediği, konuyla ilgili kültür varlıkları koruma kurulu kararının olmadığı, bu nedenle ÇED yönetmeliğinde belirtilen kriterlere uyulmadığı görülmüştür."
Ömer Erbil - Hürriyet
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.