Medvedev'e göre dünya soğuk savaşa gidiyor
Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Rusya ile Batı'nın yeni bir Soğuk Savaş dönemine doğru sürüklendiğini söyledi
Almanya'da devam eden 52. Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Medvedev, NATO'nun Rusya'ya karşı siyasi çizgisinin dostça olmadığını savunarak, ''Bizler yeni bir Soğuk Savaş dönemine doğru yuvarlanıyoruz'' dedi.
Zaman zaman 2016'da değil de 1962 yılında yaşadığını zannettiğini ifade eden Medvedev, bunun için Batı'yı suçlayarak, Kırım'ın ilhakı sonrası Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve NATO'nun attığı yeni adımların ilişkileri daha da kötüleştirdiği belirtti.
Suriye'de barışın tesisi için çalışmaya devam edeceklerini savunan Medvedev, ''Yavaş yürüyen bir süreç var. Ancak karşılıklı diyalogdan başka bir alternatif bulunmuyor'' diye konuştu.
Rusya Başbakanı, dünyanın yeni bir Libya, Afganistan veya Yemen örneğini kaldıramayacağını dile getirdi.
Suriye'deki muhalefete Esed ile görüşme çağrısında bulunan Medvedev, ''Suriye rejimi ve Suriye muhalefeti arasında müzakerelere ihtiyaç var. Suriye'ye yeni bir kara birlikleri gönderme tehdidi olmamalı'' dedi.
Medvedev, Fransa Başbakanı Manuel Valls'a cevaben Rusya'nın Suriye'de sivilleri bombalamadığını, bunun için de bir kanıtın bulunmadığını iddia etti.
Rusya Başbakanı Medvedev, Avrupa Birliği ile Rusya arasındaki ilişkilerin de bozulduğunu vurguladı.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Rusya’yı eleştirdi
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Avrupa’nın güvenlik düzenini istikrarsızlaştıran adımlar attığını, NATO’nun buna karşı savunma ve caydırıcılığını güçlendirmeye devam ettiğini söyledi.
Stoltenberg, Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, "NATO cepheleşme peşinde değil, yeni bir Soğuk Savaş istemiyoruz. Bununla birlikte vereceğimiz cevap sağlam olmalı” dedi.
Jens Stoltenberg, "Rusya'nın eylemlerine cevap olarak savunma ve caydırıcılığımızı kayda değer şekilde güçlendiriyoruz. Bazıları Rusya'yla tırmanışa karşı uyurgezer olduğumuzdan endişe duyuyor. Bu endişeleri anlıyorum ama paylaşmıyorum" şeklinde konuştu.
ABD'nin müttefikleriyle açık bir dayanışma sinyali olarak Avrupa'daki askeri varlığını, daha fazla asker, tatbikat ve teçhizat ile ortaya koyduğunu belirten Stoltenberg, temmuz ayında Varşova'da yapılacak NATO zirvesinde liderlerin NATO'nun caydırıcılığını ve savunmasını daha fazla güçlendirecek kararlar almasını beklediğini vurguladı.
NATO'nun caydırıcılığının unsurlarından birinin de nükleer silahlar olduğunu belirten Stoltenberg şunları kaydetti: "Rusya'nın söylem, tavır ve tatbikatları komşularının gözünü korkutmayı hedefliyor. Avrupa'da güven ve istikrara zarar veriyor.
NATO için herhangi bir nükleer silah kullanımının düşünüleceği şartlar çok uzakta. Kimse konvansiyonel çatışmalarda nükleer silahların kullanılabileceğini düşünmemeli. Bu, herhangi bir çatışmanın tabiatını kökten değiştirecektir. NATO nükleer silahlarını azaltmaya devam ediyor. Onları caydırıcılık ve barışı korumak için emniyette ve etkin tutuyoruz, göz korkutma ve tehdit için değil."
NATO savunma bakanlarının önceki gün aldığı kararlara değinen Stoltenberg, "Güneyden meydan okumalara karşı önemli kararlar aldık. Avrupa'daki sığınmacı ve göçmen krizinin çözümüne katkı için NATO Daimi Deniz Görev Grubu'nun Ege'de konuşlandırılması konusunda anlaştık. Türkiye-Suriye sınırında istihbarat, keşif ve gözetlemeyi yoğunlaştırma kararı aldık" dedi.
NATO Genel Sekreteri, “Çağdaş caydırıcılığın hem güneyden, hem doğudan, ister devlet ister devlet dışı aktörler kaynaklı olsun, hibrid, konvansiyonel ya da nükleer tehditlere karşı koyma amacını kapsamalı. Caydırıcılık kararlılıkla başlar. Sadece hissetmek yetmez, göstermek lazım” diye konuştu.
NATO balistik füze kalkanının salt savunma amaçlı olduğunun altını çizen Stoltenberg, “Avrupa Atlantik bölgesine dışarıdan gelecek tehditlere karşı topraklarımızı, insanlarımızı ve güçlerimizi korumayı amaçlıyor. Rusya’yı hedef almamaktadır” dedi.
İran ve diğer ülkelerin balistik füze programlarını sürdürdüğüne dikkati çeken Stoltenberg NATO'nun tehdit devam ettiği için kendi programını uygulamaya devam edeceğini kaydetti.
Stoltenberg, Rusya’nın eylemlerine yanıt olarak NATO’nun güç ve caydırıcılığını ciddi anlamda güçlendirmeye çalıştığını, bununla birlikte Rusya ile yapıcı ve işbirliğine dayanan ilişkiler istediklerini ifade ederken, Rusya ile diyalog ihtiyacına da vurgu yaptı.
Stoltenberg, “NATO-Rusya İşbirliği Konseyi Rusya ile diyalog için önemli bir forum” ifadesini kullanarak Rusya’nın Kırım’ı ilhakı sonrasında NATO’nun Rusya ile işbirliğini askıya aldığını ancak siyasi diyaloğu sürdürmeyi arzu ettiklerini açıkladı.
NATO Genel Sekreteri, NATO Rusya İşbirliği Konseyi çerçevesinde diyaloğu canlandırma konusunu Münih’te Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ele aldıklarını sözlerine ekledi.