<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMeclis'te olağanüstü tezkere toplantısı----

Meclis'te olağanüstü tezkere toplantısı

Meclis'te olağanüstü tezkere toplantısı
03 Eylül 2015 - 14:37 www.finansingundemi.com

TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye tezkeresi için toplandı. AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin tezkere kararı ne?

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Genel Kurul’un ilk gündem maddesi 11 bakanın milletvekili yemini etmesi oldu. Meclis’te daha sonra süresi 2 Ekim’de dolacak olan Suriye ve Irak tezkeresinin görüşmesine geçilecek.

CHP-MHP-HDP 'hayır' dedi

Genel Kurulu'da seçim hükümetinin bağımsız üyelerinin yemin etmesi beklenirken, muhalefet partilerinin üçünün de AK Parti karşısında bu üyelerin bağımsız olmadığı yönünde oy kullanması krize neden oldu. CHP'nin açtığı usül tartışmasının ardından Genel Kurul oturumunu yöneten TBMM Başkan Vekili Koray Aydın, bakanların yemin etmesini talep etti. Ancak CHP bakanların yemin edemeyeceğini savunarak bunun oylanmasını istedi. Yapılan oylamada ise AK Parti'nin karşısında sayısal çoğunluğu olan CHP, MHP ve HDP bakanların yemin etmemesi yönünde oy kullandı.

İki oylama da geçersiz

Ancak elle yapılan oylama sonucu Koray Aydın tarafından açıklanmadı. İlk turdaki oylamanın ardından grup başkanvekillerini iki kez toplantıya çağıran Koray Aydın oylama işlemini bu kez elektronik cihazla tekrar oylamaya sundu. Koray Aydın'ın açıklamasına göre bu oylama da sağlıklı bir şekilde sonuçlanmayınca, grup başkanvekilleri 3. kez toplantıya çağrıldı.

Ve kriz çözüldü

Bu süreçte Meclis Başkanı Aydın sık sık ara vererek partilerin grup başkanlarıyla görüştü. Gerçekleşen iki oylamanın ardından son oyalamada bağımsız 11 bakanın yemin etmesi kabul edildi. 11 bağımsız bakan yeminlerini etti.

Altay: Cumhurbaşkanı'nın yeni liste göndermesi gerekir

Aydın, oylamanın ardından partilerin grup başvekilleri ile bir araya gelerek, krizi çözmeye çalışırken, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu hükümetin Anayasanın 114 ve 116 maddelerine göre teşekkül etmediği bu oylama ile TBMM Genel Kurulu'nda tescillenmiştir. Cumhurbaşkanın yeni bir Bakanlar Kurulu listesi göndermesi gerekir" dedi.

Özel: AKP'li olmadıklarına dair yemin etsinler

Açılan usul tartışmasında konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 45 günlük hükümeti kurma süresinin tamamlanmadığını, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da görev verilmesi gerektiğini söyledi.  Kabinedeki 11 makam için bağımsız bakan görevlendirme zorunluluğu olduğunu belirten Özel, "11 değerli bakan adayından üçüne itirazımız yok. Ancak sayın Vecdi Gönül, Ayşen Gürcan, Ali Rıza Alaboyun, Kudbettin Arzu, Ahmet Erdem, Cenap Aşcı, Yalçın Topçu ve Selami Altınok'un AKP'li olduklarına; hatta bir gün öncesine kadar bu partide siyaset yapmış olmalarına rağmen, o gece istifa dilekçesi vermek suretiyle hülle yoluyla bağımsız duruma gelmişlerdir. Bir gece önce dilekçeyle bağımsızlık şartının yerine getirildiğini iddia etmek, bu Meclis'in iradesiyle ve aklıyla alay etmek demektir. Bağımsızlığı şüpheli bakanların yerine gerçekten bağımsız kişilerden atama yapılması için bu işlemin durdurulması gerekir" görüşünü savundu.

Özel, "Gerçekten bağımsızlarsa buraya gelip AKP'li olmadıklarına dair yemin etsinler" diye konuştu.

AK Partli'li Kubat: Cumhurbaşkanına karşı dikkatli olunmalı

AK Parti Grup Başkanvekili Doğan Kubat, Cumhurbaşkanına karşı herkesin dikkatli bir dil kullanması gerektiğini söyledi. "Bir kişinin siyasi partiyle hukuken bağı koptuktan sonra atanmasına mani durum yoktur" diyen Kubat, Nihat Erim'in 1971'de CHP'den istifa ettiğini ve bir gün sonra bağımsız Başbakan olarak atandığını anımsattı. Kubat, "Bunun bir mahsuru var mı, asla. O zaman CHP grubu bunu memnuniyetle karşılamış. Doğru yapılmış. Partiye üye olmak katolik nikahı kıymak değildir. İstediği zaman ayrılabilir" dedi.

CHP'li Özel yeniden söz alarak, "Orada yapılan uygulama, kınadığımız bir darbe döneminin uygulamasıdır, bugün de kınıyoruz. CHP sizin gibi darbecilerin açtığı yoldan yürümez. Hababam sınıfında Türkler, Kürtler, Lazlar, Çerkezler, ülkücüler, solcular var, bir tek siz yoktunuz. Çünkü bu film 1980 öncesi çekildi, 1980 darbesinin ürünleri o filmde olamaz" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise "Geçmişe baksaydınız kimin darbelerle geldiğini görürdünüz. 'Ben saraya gitmeyeceğim' diyenlerle bir hükümetin kurulamayacağı ortaya çıktığına göre tabii ki Cumhurbaşkanı görev vermez, bu onun takdir hakkıdır" ifadelerini kullandı.

HDP'li Baluken:Taraflı ve bağımlı üyeler

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Geçici Bakanlar Kurulu'nun,  7 Haziran iradesinin boşa çıkarılmasının ürünü olduğunu savundu.  Kemal Kılıçdaroğlu'na da hükümeti kurma görevinin verilmesi gerektiğini belirten Baluken, kabinede yer alan bağımsız bakanların AK Parti'nin "taraflı ve bağımlı üyeleri" olduğunu öne sürdü.

Oktay Vural: MHP'nin iradesi yok

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Geçici Bakanlar Kurulu'nun oluşumunda MHP'nin iradesinin olmadığını belirterek, "MHP'nin siyasi iradesini yozlaştırmaya yönelik hiçbir girişim kabul edilemez. Bu heyette AKP ile HDP'nin siyasi iradesi bulunmaktadır" dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)