<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMeclis başkanı kim olacak?----

Meclis başkanı kim olacak?

Meclis başkanı kim olacak?
09 Haziran 2015 - 16:19 www.finansingundemi.com

7 Haziran seçimlerinin en çok konuşulan konusu olan 'koalisyon'un provası ise Meclis Başkanlığı seçimlerinde yaşanacak

7 Haziran seçim sonuçlarının açıklandığı günden itibaren Türkiye ve hatta dünya gündemine oturan en önemli konulardan biri haline gelen 'koalisyon hükümetleri' konusunda tartışmalar her geçen gün farklı bir boyut kazanıyor. Seçimin en kritik sonucu olan 'koalisyon' bir nevi 'provası' niteliğinde gerçekleşecek olan Meclis Başkanlığı seçimlerinde, 13 yıl sonra ilk kez Meclis Başkanı AK Parti'den olmayabilir, öyle ki ilk kez HDP’li bir isim Meclis Başkanvekili olabilir...
 
Al Jazeera'de yer alan koalisyon dosyasındaki bilgilere göre, AK Parti’nin 258, CHP’nin 132, MHP’nin ve HDP’nin de 80 milletvekili çıkardığı bir seçim sonuçları tablosunda , hiçbir partinin Meclis Başkanlığı için kendi adayını desteksiz çıkarmasına imkan yok. Çünkü 4 turdan oluşan Meclis Başkanlığı seçimi için ilk iki turda adayların 367 ya da üçüncü turda 276 çoğunluğu sağlamasını zorunlu kılıyor. Bu da koalisyonun ilk provasının Başkanlık seçimi için yapılması anlamına geliyor.
 
MECLİS BAŞKANI ADAYLARI KİMLER OLABİLİR?
 
Al Jazeera, uzun süredir Başkanvekilliği deneyimi olan MHP’li Meral Akşener’in  diğer adaylara göre ön planda olduğunun altını çizdi.
 
BAŞKANLIK DİVANI'NDA HER PARTİDEN 1 İSİM
 
Meclis iç tüzüğüne göre; yeni seçilen vekillerinin yemin ettiği ilk oturumdan itibaren, 5 gün içerisinde Meclis Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık süreci başlayacak. Partiler adaylarını belirleyecek. 5 gün sonunda bu sefer seçim için 5 günlük süre başlayacak. Süreç 10 gün içinde tamamlanacak. İşte pazarlıklar da bu sürede yürüyecek. Gizli oyla yapılan Meclis Başkanlığı seçiminin ilk iki turunda üye tam sayısının (550) üçte iki (367) çoğunluğu gerekiyor.
 
PEKİ AK PARTİ ADAYINI MECLİS BAŞKANLIĞINA NASIL SEÇTİREBİLİR?
 
Tüm partilerin milletvekili sayısı ilk iki tur için gerekli olan 367’nin altında olduğu düşünülürse, AK Parti’nin de adayını seçtirebilmesi ancak dışardan destek alması gerekiyor. Meclis teamülleri gereği partiler ilk iki turda kendi adaylarını bir sonuç alamayacaklarını bilseler bile destekleyecekler.
 
PAZARLIK NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
 
Koalisyon provasında “pazarlık” büyük olasılıkla üçüncü turdan itibaren başlayacak. Çünkü yine hiçbir parti üçüncü tur için gerekli olan 276 oyu tek başına sağlayamıyor.
 
MUHALEFET ADAY OLARAK KİMİ ÇIKARIR?
 
'Muhalefetin AK Parti’ye destek vermeyeceği' kuvvetli ihtimali düşünülürse ve kendi arasında anlaşırsa kendi içlerinden bir ismi Başkan yapabilir. Bu noktada MHP ve HDP; AK Parti’den sonra en çok milletvekili sayısına sahip olan CHP’ye jest yaparak onun adayını seçtirebilir. Üç partinin oyu 292’ye ulaşıyor.
 
AK PARTİ MHP'YE DESTEK VERİR Mİ?
 
Milletvekili listelerinin kesinleşmesinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan büyük ihtimalle ilk olarak Meclis’te çoğunluğu bulunduran AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu ilk olarak görevlendirecek. AK Parti, CHP ya da MHP ile bir koalisyon kurmak için kapılarını çaldığında bu partilerden bir ismi Başkan seçtirmek için desteği de masaya koyabilir.
 
MECLİS BAŞKANI ADAYLARI KİMLER OLABİLİR?
 
MHP kanadı: Bu noktada birçok AK Partili ismin de saygı duyduğu, uzun süredir Başkanvekilliği deneyimi olan MHP’li Meral Akşener’i Başkan seçtirmesi mümkün. Benzer bir destek CHP için de geçerli olabilir. MHP’de Meclis Başkanlığına en yakın aday Meral Akşener. Başkanvekilliği deneyimi var. AK Parti’nin yanı sıra CHP ve HDP de Akşener’in tarafsızlığına güveniyor.
 
AK Parti kanadı: AK Parti’den hukukçu Ahmet İyimaya ya da uzlaşmacı kimliği ile diğer partilerin de sıcak bakabileceği bir isim olan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’yı aday göstermesi mümkün. Bugüne kadar Meclis  Başkanlığı için hep partinin “ağabeylerini” aday gösteren AK Parti’de üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili de olan bir ağabey yok. Ancak Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Başkanlık için aday gösterilebilecek isimlerden biri.
 
CHP kanadı: CHP’nin Antalya milletvekili, partinin eski genel başkanı Deniz Baykal’ı aday göstermesi mümkün. Geçen dönem Başkanvekilliğinde CHP’yi kadın, Güldal Mumcu temsil etti. CHP bu sefer de tercihini bir kadından yana kullanabilir.
 
HDP kanadı: HDP de ilk kez Başkanlık Divanı’nda temsil edilecek. Henüz partide dillendirilmiş bir isim olmasa da genç bir ismin ya da bir kadının aday gösterilmesi beklenebilir.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)