Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizi ile benzer seyirde hareket etmesi beklenen Hazine'nin borçlanma maliyetleri belirgin artış eğilimlerini sürdürüyor. Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, kişisel bloguna yazdığı son makalede bu çelişkiye dikkat çekti. Merkez Bankası'nın açıkladığı politika faizinin enflasyonun tam tersi yönde aşağı ilerlerken, 2 yıllık devlet tahvili faizinin tam tersi yönde yukarı yönde çıktığını belirten Eğilmez, “Merkez Bankası bankalara yüzde 14 faizle borç veriyor, bankalar da aldıkları parayı yüzde 22 faizle Hazine'ye borç veriyor. Ve biz buna model diyoruz” ifadelerini kullandı.
%22 İLE BORÇ VERİYOR
Eğilmez, ‘Yeni Ekonomik Model' diye açıklananları, “Faizi düşürünce kur yükselecek, kur yükselince ihracat artacak, ithalat azalacak. Kur yükselişiyle ithalat pahalı hale geleceği için yerli üretim onun yerini alacak, cari açık cari fazlaya dönüşecek. Yerli üretim, ithal girdilerin yerini almaya başlayınca enflasyon da düşecek” şeklinde özetledi. Bu çerçevede Merkez Bankası'nın Eylül ayında % 19 olan politika faizini %14'e düşürdüğünü belirten Eğilmez, “Faizi düşürünce kur fırladı ve arkasından enflasyonu çekip getirdi. Model buralarda tam bir faciaya yol açarken acaba diğer faizlerin düşmesini sağladı mı? Merkez Bankası politika faizinin düşürülmesi tahvil faizlerinin düşmesine değil tam tersine ciddi oranda yükselmesine yol açmış görünüyor. Merkez Bankası bankalara yüzde 14 faizle borç veriyor, bankalar da aldıkları parayı yüzde 22 faizle Hazine'ye borç veriyor. Ve biz buna model diyoruz” yorumunu yaptı.
Gerçekleri teoriye uydurmakta kararlılar
Ekonomist Mahfi Eğilmez, iktisat bilimi kurallarına uymayan ve amaçlanan sonuçları vermeyen yeni ekonomi modelini, ekonomi alanındaki en önemli isimlerden biri olan John Maynard Keynes'in sözleri ile eleştirdi: “Bir toplantıda Keynes'e biraz da dalga geçmek amacıyla sormuşlar: “Üstat gerçeklerin teorinize uymadığını görürseniz ne yapardınız?” Keynes yanıtlamış: “Teorimi değiştirirdim. Siz ne yapardınız?” Eğilmez şöyle devam etti: “Biz ise teorimizi gerçeklere uydurmak yerine gerçekleri teorimize uydurmak konusunda kararlı gibiyiz.”
Faiz arttırmak sadece geçici bir süre için geçerliliği olan ve belirli bir etki oranına sahip olan muhtelif yollardan biridir fakat öyle herşeyi birdenbire durduran bir çözüm değildir. İktisatçı-ekonomist geçinen kişilerden enerjide dışa bağımlı olan bir ülkenin (doğalgaz bulunmasını küçümseyen ve kendine ekonomist diyen eskiden bakanlık yapmış ve şu an bir partinin lideri olan bir kişi var bu ülkede) tam üretim modeline özellikle de yüksek teknoloji içeren üretim modeline dönüş için neler yapılabileceğini dinlemek isteriz. Ekonomist geçinen ve tek yaptıkları yüksek faizden maksimum fayda saylayan kuruluşların ekmeğine yağ süren bu kişilerin tutturabilecekleri tek şey malesef ülkenin tekrar faiz arttırmak zorunda kalacağıdır. Bunu üzülerek yazıyorum çünkü elimizde kaynağımız yok.
Aylardır enflasyon üstünde faizi versin, neyi düzeltebildin, faiz yükseldi, kur yükseldi, enflasyon yükseldi, demek ki mafhi bey sizin de teoriniz bu memlekette işe yaramıyor .
Halkbank yıllık getirisi-%6 kar açıklıyor borsa rekor kırıyor bist 30 bankacılık endeksi diğer bankalar zirvelerini test ediyor HALKBANK süt dökmüş kedi gibi kıpırdamıyor ama borsa düşerken en önde -%10 hiç kaçırmıyor TVF 5.70 TL fiyattan milyon lot aldı şimdi hisse sahipsiz Yatırımcıya temettü bile ödenmiyor böyle sistem mi olur al satçı olmuş borsa satan kazanıyorYTD
EVELEYIP GEVELEME AKLIN YOLU BİR YANLIS YOLDALAR HEMDE KOKUNE KADAR TEK YOL KURTULMAK ZAMAN KAZANMAK İÇİN FAİZLERİN ENFLANSYON ÜSTÜ REEL GETİRİYE ÇEKİLMESİ BASKA TÜRLÜ ALLAH BİR ALDIKLARI HİÇBIR ÖNLEMIN FAYDASI YOK ZARARDAN BASKA BİR TURLÜ SÖYLEYEMİYORSUN FAİZİN ARTMASININ TEK DOGRU YOL OLDUGUNU
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.