Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Merkez Bankası Başkanı görevine atanan Şahap Kavcıoğlu, yüksek faize karşı çıkan bir isim. Yeni Şafak'ta ekonomi yazıları kaleme alan Kavcıoğlu, 9 Şubat'taki yazısında, Türkiye'nin, dünyada likiditenin bol olduğu dönemlerde yıllarca yüksek faiz, düşük kur politikası uyguladığına vurgu yaparak, şu satırlara yer vermişti: "Sıcak para yatırıma değil yüksek faize geldi. Sıcak para ülkeden çıkarken de düşük kurdan TL'den dövize dönüp ülkeden çıktılar. Yüksek faiz, düşük kur politikasından kaybeden hep ülkemiz oldu..."
Merkez’e ‘rezerv’ eleştirisi
Yeni Başkan Şahap Kavcıoğlu, 2 Mart tarihinde Yeni Şafak Gazetesinde yayınlanan makalesinde de Merkez Bankası’na rezervlerle ilgili yöneltilen eleştirilere bankanın cevap vermemesini eleştirmişti.
Kavcıoğlu, kaleme aldığı yazıda şunları paylaşmıştı; “Geçen haftanın önemli konularından biri de muhalefet tarafından tekrar gündeme getirilen Merkez Bankası rezervlerinin neden eksiye düştüğü ve bu rezervlerin ne olduğu konusuydu. Aslında bu konunun TCMB tarafından açıklanması yararlı olurdu. Ancak TCMB’den bir açıklama gelmeyince, sanki bu konuşulan 130 milyar dolar bir yerlere uçtu gitti gibi algılanıyor. Tabii muhalefet de siyasi olarak bir şey bulmuş gibi bunu gündemde tutmaya çalışıyor...."
Kavcıoğlu, yazısının devamında döviz rezervlerine ilişkin bilgiler verirken, "İhtiyaç olduğunda rezervler kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacak? Kovid-19 başlayınca Mart 2020’de bütün dünya ekonomileri durdu, çalışamaz hale geldi, üretimler aksadı, işsizlik arttı, fiyatlama davranışı anormalleşti, talep düştüğü halde kurlar spekülatif ataklarla yükseltilmeye çalışıldı. Eğer rezervler böyle zamanlarda kullanılmasaydı, USD/TL kuru ne olurdu? Enflasyon ya da faizler kaça yükselirdi?" görüşünü paylaşmıştı.
Profesör Şahap Kavcıoğlu, atama öncesi Marmara Üniversitesi'nde Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu'nda öğretim görevlisi ve Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarı olarak görev yapıyordu. Kavcıoğlunun sorunlu krediler enerji yatırımları faizsiz finansman sistemine ilişkin 4 kitabı ve bir çok makalesi de bulunuyor.
Naci'yi alıp Şahap’ı getirmek fayda etmez
Merkez Bankası’ndaki değişim yabancıları ‘şok’ etti
Ekonomi yönetimi ve TCMB, Rezervini kaybetti, İtibarını kaybetti, faiz silahını kaybetti. Piyasalara ve halka olan GÜVENİ kaybetti. Elinde hiç bir şey kalmadı.Bu kadar kötü bir yönetim olamaz.
Faizi kimse istemez tamam da bir de ülke gerçekleri var. % 15.69 ENFLASYON. Buna 2 puan da reel getiri ekle oldu mu % 17.69, yuvarlak hesap % 18. Enflasyonu düşürmeden NASIL İNDİRECEKSİN faizi aşağıya? Tabi elinde sihirli bir değnek varsa, mesele yok.
Çok yerinde bir karar faizler en kısa zamanda %10 seviyelerine çekilmeli...
Ekonomi yönetimi ve saray aldığı yanlış kararlarla bu kötü günlere taşıdı. İşsizlik, enflasyon ve hayat pahalılığı aldı başını gidiyor. Bu gidişin sonu hayra alamet değil.
Saray merkez bankasının başına bir KUKLA istiyor. Sen orada otur, paranın maliyetini DÜŞÜK TUT deniyor. Ekonomide geldiğimiz durum ortada. Hadi bakalım indirsin faizi görelim neler olacak.
Merkez bankasinin uyguladigi borc verme faizidir merkez borc almaz.kendi parasini kendi basar.borc verir millet istiyor ki merkez ucuz paralari bunlara versin onlarda kosup dolar alsin.yatirim yapmak uretim yapmak yok.kac senedir kredi garanti fonlari ucuz destek kredileri veriliyor hazine garanti ediyor ne oluyor millet bircunuda hazineye yikip ev araba ithal arabalar vs gidiyor tarim bile çökmüş de urumda zamlari sanki merkez bankasi yapiyor dolar artti diye herseye %50~80 zam yapıldı dolar dusunce geri mi alindi...yapacak teksey var tuketimden gelen gucumuzu kullanmak..ha birde prens sebahattincilere uymayin.onlar borcla buyumeyi marifet sayar
uzaktan gazel okumak kolay
Adam faize değil yüksek faize karşı....peki şahap kavcioglu enkaz yığının altından nasıl kalkacak ... Yeni yeni fabrikalar mi kuracak yok!! Altın elmas madenimi var yok!! Kasada para varmı oda yokk!! Eee Anlasildi şapkadan tavşan çıkartacak...helal olsunnn ..
Yüksek faiz bugünki şartlarda nerdeyse hiçbir ülkede yok bizde niye var! Yabancı sermaye yüksek faize gelmez hala anlayamdı bazıları...ithalatı azaltıp.yerli üretimi arttıran tüm ihtiyacının 3/4 'ünü kendi karşılayan üreten ülke hiçbur şekilde kurlardan etkulenmez zira parası da değerli olur malları da...çözüm; kaliteli ve yeterli miktarda üretim...turizmle, sermayeyle falan bu işler asla olmaz....anlayana...
Bağımsızlığını kaybetmiş, siyasilerin egemenliğindeki bir Merkez Bankası bu ülkeye büyük zarar verir. Hele hele bir gazetede atılan bir manşet ile göreve gelinirse gidişi nasıl olur acaba???
Naci agbal varken siyasi degilmiydi. Yoksa sen faizcimisin
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.