MB: Enflasyon ılımlı seyrini korudu
Merkez Bankası Nisan ayına yönelik raporunu yayınladı. Raporda Nisan ayında temel enflasyon göstergelerinin ılımlı seyrini koruduğu belirtildi
Merkez Bankası, Nisan ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0.42 oranında artarken yıllık enflasyon yüzde 6.13’e düştüğünü belirterek, bu düşüşte enerji fiyatlarındaki baz etkisi ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmeler etkili olduğunu bildirdi. Merkez Bankası, Nisan’da temel enflasyon göstergeleri ise ılımlı seyrini koruduğunu vurguladı.
Enerji grubu enflasyonu uluslararası petrol fiyatları ve geçen yılın aynı dönemindeki yüksek baz etkisiyle 4.28 puan gerileyerek yüzde 4.94 oldu.
İmalat sanayi yıllık enflasyonu geçen aya göre yüzde 0.31 oranında azalarak yüzde 1.77 ile ılımlı seyrini korudu.
Merkez Bankası, Nisan ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0.42 oranında artarken yıllık enflasyon yüzde 6.13’e düştüğünü belirterek, bu düşüşte enerji fiyatlarındaki baz etkisi ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmeler etkili olduğunu bildirdi. Merkez Bankası, Nisan’da temel enflasyon göstergeleri ise ılımlı seyrini koruduğunu vurguladı.
Merkez Bankası Nisan ayı Fiyat Gelişmeleri’ni açıkladı. Buna göre Nisan ayında tüketici fiyatları yüzde 0.42 oranında artmış, yıllık enflasyon yüzde 6.13’e geriledi. Bu dönemde ÖKTG-H ve ÖKTG-I endekslerinin yıllık artış oranı önceki aya kıyasla sırasıyla yüzde 0.33 ve 0.36 puanlık düşüş kaydederek yüzde 6 ve yüzde 5.44 olarak gerçekleşti. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya kıyasla genele yayılan bir gerileme gözlendi. En belirgin değişim, enerji ve gıda gruplarının katkısında sırasıyla 0.62 ve 0.34 puanlık gerileme olurken temel mal ve hizmet gruplarının katkısı sınırlı bir oranda azaldı. Para Politikası Kurulu Toplantı Özetinde de değinildiği gibi, enflasyondaki düşüşte enerji fiyatlarındaki baz etkisi ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmeler etkili oldu. Temel enflasyon göstergeleri ise ılımlı seyrini korudu.
GİYİM VE DAYANIKLI MALLAR HARİÇ TEMEL MAL ENFLASYONUNDAKİ YAVAŞLAMA SÜRDÜ
Hizmet fiyatları Nisan ayında yüzde 0.54 oranında artarken grup yıllık enflasyonu yüzde 7.26 ile önceki aya kıyasla yatay seyretti. Yıllık enflasyon, ulaştırma ve lokanta otel hizmetlerinde gerilerken diğer alt gruplarda yükseldi. Özellikle kira enflasyonundaki artış eğiliminin son dönemde hızlandığı gözlendi. Mevsimsellikten arındırılmış hizmet fiyatlarının artış eğilimi ile yayılım endeksinde de Nisan ayında bir yükseliş kaydedildi. Temel mal grubu yıllık enflasyonu Nisan ayında yüzde 3.61’e geriledi. Son iki aydaki yükselişin ardından otomobil ve mobilya fiyatlarına bağlı olarak dayanıklı mal grubunda yıllık enflasyon yüzde 0.92’ye düştü. Giyim grubunda yıllık enflasyon Şubat ve Mart aylarının ardından Nisan ayında da gerilerken giyim ve dayanıklı mallar hariç temel mal enflasyonundaki yavaşlama sürdü. Bu çerçevede, temel mal fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış artış eğilimi bu dönemde aşağı yönlü bir seyir izledi.
NİSAN AYINDA ENERJİ FİYATLARI YÜZDE 0.98 ORANINDA AZALDI
Nisan ayında enerji fiyatları yüzde 0.98 oranında azaldı. Bu gelişmeye en önemli katkıyı uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 3 oranında gerileyen yurt içi akaryakıt fiyatları yaptı. Bunun yanında, tüp gaz fiyatları son dört aydır sergilediği düşüşünü bu dönemde de sürdürdü. Öte yandan, elektrik fiyatlarında yüzde 0.48 oranında artış kaydedildi. Sonuç olarak, enerji grubu enflasyonu uluslararası petrol fiyatları ve geçen yılın aynı dönemindeki yüksek baz etkisiyle 4.28 puan gerileyerek yüzde 4.94 oldu.
Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon yüzde 6.83’e geriledi. Bu gelişmede işlenmemiş gıda fiyatları temel belirleyici olmuştur. Bu grupta fiyatlar Nisan ayında temelde taze meyve-sebze kaynaklı olarak yüzde 2.79 oranında geriledi. Öte yandan, diğer işlenmemiş gıda ürünleri grubunda ise et fiyatlarında yüksek oranlı artışlar (kırmızı ette yüzde 1.98, beyaz ette yüzde 3.08) kaydedildi. Sonuç olarak, bu dönemde işlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonu 2.14 puan gerileyerek yüzde 4.65 oldu. İşlenmiş gıda fiyatları Nisan ayında geçen aya kıyasla belirgin bir değişim göstermemiş, grup yıllık enflasyonu yüzde 8.26’ya geriledi. Ekmek ve tahıllar alt grubunda yurt içi buğday fiyatlarına paralel artışlar yavaşlayarak da olsa sürmüş ve yıllık enflasyon yüzde 11.53’e yükseldi. Ekmek ve tahıllar dışındaki işlenmiş gıda ürünlerinde, başta peynir ve diğer süt ürünleri olmak üzere fiyat düşüşleri gözlenirken Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’ndeki değişikliğin etkisiyle işlenmiş et ürünleri fiyatlarındaki artış sürdü.
YILLIK ÜFE YÜZDE 1.70
Nisan ayında üretici fiyatları yüzde 0.51 oranında azalmış ve yıllık enflasyon yüzde 1.70 oldu. Bu dönemde imalat sanayi fiyatları sınırlı oranda gerilerken tarım fiyatları yüzde 2.23 oranında azaldı. Bitkisel ürünler ile meyve ve sebze fiyatları bu ayda yüzde 2.76 oranında azaldı. Canlı hayvan fiyatları ise sınırlı bir oranda yükseldi. Nisan ayında buğday fiyatlarındaki yukarı yönlü seyrin sürdüğü gözlendi. Nisan ayında imalat sanayi fiyatları yüzde 0.12 oranında azaldı. Bu düşüşte, uluslar arası petrol fiyatlarındaki seyre paralel olarak gerileyen petrol ürünleri fiyatları ile ana metal fiyatlarının etkili olduğu gözlendi. Bu dönemde petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının yıllık artış oranı ise yüzde 3.43 ile önceki aya kıyasla yatay seyretti. MIGS sınıflamasına göre incelendiğinde, Nisan ayında ara malı ve dayanıklı mal fiyatlarında düşüş, sermaye ve dayanıksız tüketim mal fiyatlarında ise artış gözlendi. Ara malı fiyatları azalışında metal ve kimyasal ürün fiyatlarındaki düşüş belirleyici olurken dayanıklı mal grubunda ise mücevherat fiyatları etkili oldu. Sermaye malları fiyatları temelde motorlu taşıt ile motor parçaları fiyatlarındaki artışa bağlı olarak yüzde 0.76 oranında artarken dayanıksız tüketim malları fiyatları da et ve et ürünleri fiyatlarındaki artışın etkisiyle yükseldi. Sonuç olarak, imalat sanayi yıllık enflasyonu geçen aya göre yüzde 0.31 oranında azalarak yüzde 1.77 ile ılımlı seyrini korudu