Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın, TL likiditesine yönelik sıkılaştırma hamleleri hız kesmeden devam ediyor. Rezervlerini kullanmadan kurdaki oynaklığın önünü kesmeyi amaçlayan TCMB, bu kez de para takası (swap) piyasasına müdahil oldu.
611 MİLYON DOLAR TEKLİF GELDİ
Dün akşam yaptığı açıklama ile Türk Lirası Depoları Karşılığı Döviz Depoları piyasasının açıldığını duyuran Merkez Bankası, bugün ilk ihaleyi gerçekleştirdi.
Merkez Bankası (TCMB) bankacılar arasında swap olarak da anılan 500 milyon dolar tutarında 1 hafta vadeli TL depoları karşılığı döviz depo ihalesi açtı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açtığı TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde 611 milyon dolar teklif gelirken, gerçekleşen tutar 500 milyon dolar oldu.
TCMB, TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde TL faiz oranını yüzde 8, dolar faiz oranını yüzde 0.75 olarak ilan etti.
MB, NEDEN SWAP PİYASASINA MÜDAHİL OLDU?
Gerek dış borç ödemeleri gerekse piyasanın dış ticaretten kaynaklanan açığı nedeniyle bazı dönemlerde döviz ihtiyacının artması ve bunun da kurda ani sıçramalar yarattığı biliniyor. TCMB’nin para takası yoluyla piyasaların bu ihtiyacı karşılayacağı düşünülüyor.
PİYASA NASIL İŞLİYOR?
TCMB, hali hazırda uluslararası bankalar ile swap işlemi yapan Türk bankalarının karşısında taraf olacak. Yani uluslararası piyasalarda TL swap işlemi yapan bankalar, birbiri yerine TCMB ile para takası yapabilecek. Yurtdışı hesaplarda TL likiditesi bulunduran banka, TCMB ile swap anlaşmasına giderse elindeki TL’yi TCMB’ye satacak ve karşılığında TCMB’den sabitlenen bir kur seviyesinden döviz alacak. Swap’ın vadesi dolduğunda ise ters işlem gerçekleştirilecek.
Özetle, Merkez Bankası bankaların döviz ihtiyacını kendi üzerinden karşılayarak ve geri almak üzere piyasalara döviz vererek, işlemlerin kendi üzerinden geçmesini sağlayacak. Böylece kendi döviz rezervlerini kullanmadan swap oranlarını artıracak.
Offshore swap piyasasında geçen hafta yüzde 5.5’e kadar gerileyen TL swap faizleri dün itibariyle yüzde 8.5’e yükseldi. TCMB’nin hamlesi sonrasında bu oranın daha da yükselmesi bekleniyor. Swap piyasasına müdahil olarak burada faizleri yükseltmeyi amaçlayan Merkez Bankası’nın muhtemelen geç likidite penceresi oranı olan yüzde 10 faizi kullanacağı düşünülüyor.
BREZİLYA 2013’TE KULLANDI
Bu arada Brezilya Merkez Bankası swap mekanizmasını, Fed’in varlık alımlarını azaltacağı açıklaması üzerine 2013 Ağustosu sonrasında aktif olarak uygulamaya başladı. Brezilya merkez bankasının bu adımı sonrası dolar, real karşısında 2,45 seviyesinden 2,25 seviyesine kadar gerilemişti.
Ancak Türkiye-Brezilya karşılaştırması için uzmanlar farklı bir noktaya dikkat çekiyor. Brezilya’nın swap anlaşmalarını pazartesi, salı, çarşamba, perşembe günleri 500 milyon dolar, cuma günü 1 milyar dolar büyüklüğünde açarak başladığı belirtilirken, elinde 360 milyar dolarlık rezerv bulunduğuna da işaret ediyor.
PİYASADA ETKİSİ SINIRLI
Merkez Bankası’nın bu son hamlesinin döviz kurundaki ani sıçramaların önüne geçip geçemeyeceği şu an kestirilemiyor. Ancak TCMB’nin yeni hamlesi piyasada olumlu karşılık bulmuş durumda. Dün gün içerisinde 3.8170 seviyesini kadar çıkan dolar/TL 3.7560 seviyesine kadar inmişti. Kur saat 11:48 itibariyle 3.7920 seviyesinde.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.