Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İstihdam İzleme Bülteni’nin 120. sayısı yayımlandı.
Rapora göre, mayıs ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 4,6 oranında (1 milyon 15 bin) artarak 22,9 milyon olarak gerçekleşti. Kayıtlı istihdamı esas alan SGK verilerine göre, toplam sigortalı çalışanların yüzde 72,7’sini oluşturan sigortalı ücretli çalışan grubu yıllık olarak yüzde 5,3 (834 bin) arttı. Söz konusu grupta yıllık artış oranlarının Nisan 2021’den bu yana genel olarak gerilediği, bu ay ise sınırlı miktarda arttığı görüldü.
Raporda şu bilgiler verildi:
"Diğer taraftan, esnaf-çiftçi grubundaki değişim yüzde 4,5 artış yönünde olmakla beraber alt sınıflarda eğilimler farklılaşmaktadır; bu dönemde esnaf sayısında yüzde 7,6 (182 bin) artış, çiftçi sayısında ise yüzde 9,5 (51 bin) düşüş görülmüştür. Çiftçi sayısında uzun süredir süregelen düşüş eğiliminin yanı sıra, esnaf sayısı Ekim 2021’den itibaren en hızlı artış gösteren çalışan sınıfı olup, yıllık artış oranı yıl başından bu yana ilk kez Mayıs ayında yükselmiştir. Kamu sektöründe sigortalı çalışan sayısındaki artış ise yüzde 1,6 ile sınırlıdır
İnşaat sektöründe istihdam daralmaya devam etmiş, ticaret sektöründe ise artışlar hızlanmıştır. Sigortalı ücretli çalışanların yüzde 52,4’ü üç ana sektörde istihdam edilmektedir. Bu sektörler, sırasıyla, imalat (yüzde 27,3), toptan ve perakende ticaret (yüzde 15,4) ve inşaat (yüzde 9,6) sektörleridir. Yıllık değişimlere bakıldığında imalatta yüzde 4,3, toptan ve perakende ticaret sektöründe yüzde 6,1 artış gözlenirken, inşaat sektöründe ise yüzde 7 düşüş gözlenmiştir. İnşaat sektöründe Nisan 2021’den itibaren yıllık istihdam artışları hızla gerilerken, 2022 yılı Mart ayı itibarıyla başlayan daralma Mayıs 2022’de de devam etmiştir.
Alt sektörlerde yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri 127 bin ile çalışan sayısı en çok artış gösteren sektör olmuş, bu sektörü 113 bin artışla konaklama sektörü takip etmiştir. Ayrıca, perakende ticaret (106 bin), eğitim (62 bin) ve giyim eşyaları imalatı (61 bin) sektörleri en çok istihdam artışı görülen sektörlerden olmuştur. Diğer taraftan, çalışan sayısı en hızlı artan sektör yüzde 162,1 ile ev içi çalışanların faaliyetleri sektörü olmuştur. Bu sektörü yüzde 36,7 artışla konaklama, yüzde 25,2 artışla istihdam faaliyetleri ve yüzde 22,6 artışla bilgisayar programlama ve danışmanlık sektörleri takip etmiştir.
En hızlı istihdam artışı Antalya ve Muğla’da gerçekleşmiştir. Antalya (yüzde 21) ve Muğla’nın (yüzde 17,2) ardından en hızlı istihdam artışı yaşanan iller ise Mersin (yüzde 9,8) ve Sinop (yüzde 9) olmuştur. Aydın (yüzde 8,3) ve Mardin (yüzde 7,2) yüksek yıllık istihdam artışları gösteren diğer illerdir. Bunun yanı sıra, Artvin (yüzde 10,9) istihdamı en fazla daralan il olmuştur.
Mayıs ayında geçen aya göre işsizlik ödeneği başvuruları ve ödenek alanların sayısı azalmıştır. İŞKUR verilerine göre, kısa çalışma ödeneği uygulamasının son bulmasıyla işsizlik ödeneğine başvurular Haziran - Temmuz 2021 döneminde 104 binden 232 bine, işsizlik ödeneğinden faydalananlar ise 27 binden 129 bine yükselmiş, Mayıs 2022 itibarıyla da işsizlik ödeneği bekleyenlerin sayısı 113 bin, faydalananların sayısı ise 57 bin olmuştur. İşsizlik ödeneğine başvurular ve ödenek alanların sayısı son üç aydır gerilemekte olup, Mayıs ayında da başvurularda 24 bin, ödenek alanlarda da 6 bin düşüş gerçekleşmiştir."
Kayıtlı işsiz sayısı yüzde 18,1 arttı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.