Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bakım çalışmaları nedeniyle gaz akışı durdurulan ve Mayıs ayı sonunda tekrar işlemeye başlaması planlanan Rusya ile Türkiye arasındaki Mavi Akım hattı atıl kalmaya devam ediyor.
Sözcü’nün akardığına göre, Reuters’a bilgi veren ikisi Rus biri Türk üç kaynak, BOTAŞ’ın 13-29 Mayıs tarihleri arasında bakım yapacağını açıkladığını ancak hattın tekrar açılması için bir tarih belirlenmediğini ifade etti.
Bir Rus kaynak, Türkiye ile Rusya arasındaki yeni doğalgaz boru hattına atıfta bulunarak “(TürkAkım) fazla fazla yetecek ise iki hattı birden kullanmaya gerek olmaz” dedi. Şu anda TürkAkım hattının her biri yılda 15.75 milyar metreküp kapasiteli hattından sadece biri kullanılıyor.
Türkiye’nin doğalgaz ithalatında 2015’te yüzde 55,31 olan Rusya’nın payı sonraki yıllarda kademeli olarak gerilemiş ve 2020’nin ilk dört ayında yüzde 23,56’ya kadar düşmüştü.
Öte yandan RIA ajansına konuşan Skolkova Enerji Merkezi uzmanlarından Sergey Kapitonov, Mavi Akım botu hattının 3,2 milyar dolarlık yatırım bedelini çıkardığını söyledi.
Rambler.Ru'nun haberinde de, Gazprom yetkilierine atfen, "Mavi Akım boru hattından gaz sevkiyatının ihracatçı tarafın talebine bağlı olduğu, Gazprom'un al ya da öde anlaşması bulunduğu" belirtildi.
1997’de iki ülke arasında imzalanan anlaşmaya dayanarak 2001’de inşaatına başlanan, 2003’te törenle açılan Mavi Akım boru hattıyla Türkiye 2025’e kadar Gazprom’dan gaz almayı taahhüt etmişti. Ancak son dönemde ekonomik krizle talebin düşmesi ve uluslararası piyasalarda gaz fiyatlarının gerilemesi sonucunda Türkiye Rusya’dan daha az gaz almaya başlamıştı.
Bu durum medyaya şu haberle yansımıştı:
Türkiye'nin doğalgaz ithalatında 2015'te yüzde 55,31 olan Rusya'nın payı sonraki yıllarda kademeli olarak geriledi ve 2020'nin ilk dört ayında yüzde 23,56'ya kadar düştü. Azeri gazının payı ise 2017'de yüzde 11,85 iken 2020'nin ilk dört ayında yüzde 33,16'ya sıçradı. Spot LNG ithalatının yapıldığı ABD'nin payı ise geçen senenin ilk dört ayında yüzde 4,48 iken, bu yıl ilk dört ayda yüzde 10'a yükseldi. Azeri gazının Rus gazına göre fiyat avantajı bulunmazken, yüksek alım garantilerinin altında kalındığı için 2019'da Rusya'ya 2,6 milyar dolar olan "al ya da öde" faturasının, bu yıl daha da artması riski bulunuyor.
Fiyatlar düşüşte
Korona virüs salgının etkisiyle doğal gaz piyasasında talep önemli oranda azalırken, Rus gazının Avrupa’ya ihracat fiyatı da tarihi düşüş trendinde. Bin metrekip gazın fiyatı 100 doların altına geriledi. RBK’nın haberine göre, Gazprom’un Avrupa ve Çin’e ihraç ettiği doğal gazın bin metreküp fiyatı mayıs ayında 94 dolara kadar indi. Nisan ayında ortalama ihracat fiyatı 109 dolar seviyesindeydi.
Rusya Federal Gümrük Servisi verilerine göre, Ocak-Mayıs 2020 döneminde Gazprom yurt dışına 73 milyar metreküp doğal gaz sattı.
2020’nin ilk beş ayında Gazprom’un doğal gaz ihracat gelirleri, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 53 azalarak 9,7 milyar dolara geriledi. Mayıs ayında Gazprom’un doğal gaz ihracatı 1,12 milyar dolar oldu.
Ocak-Mayıs 2020 döneminde Gazprom’un ihracat ettiği doğal gazın ortalama bin metreküp fiyatı, 2019'un aynı dönemine göre yüzde 38 azalarak 132,7 dolara düşmüştü.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.