Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Şahin, pandemi döneminde fahiş fiyat artışları konusunda yürüttüklerini çalışmaları değerlendirdi. Şahin, özellikle hijyen ürün gruplarında fahiş fiyata izin vermediklerini, sadece tüketicilerle yapılan işlemler değil, satıcıların kendi aralarında yapmış olduğu işlemleri denetlediklerini belirtti. Bunun için nisan ayında 'Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu' adında özel bir kurul kurduklarını anlatan Şahin, "Bakanlığımız Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Reklam Kurulu ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından; tıbbi maske ve dezenfektan, maske, tulum ve gözlük, kolonya ve gıda maddeleri gibi ürünlere ilişkin üretici, aracı ve tedarikçi ve satıcı konumunda olup bu ürünlerin reklam ve tanıtımlarını yapan ve ayrıca fahiş fiyat artışı yaparak piyasa şartlarını bozacak şekilde satış yapan bin 131 firmayı denetlenmiş olup, mevzuata aykırı uygulamaları bulunan 511 firma hakkında toplam 20 milyon 166 bin 103 lira idari para cezası uygulanmıştır" dedi.
Prof. Dr. Gönen: Aşılamayı Avrupa'dan bile önce bitirebiliriz
'SON FİYATIN ÜSTÜNÜ ÇİZMESİ GEREKİYOR'
Şahin, indirimli satışlarda ilk başta fiyatın gerçek olması gerektiğini söyleyerek, "Bazen firmalarımız bir ürünü bir yıl önce 1000 liraya satışa sunuyor, sonra 900'e düşürüyor, 700’e düşürüyor ve 5 ay sonra 600 liraya satıyor ve 1000 liranın üstünü çizip 600 lira yapıyor. Halbuki son fiyatı 700 olduğu için 700’ün üstünü çizmesi gerekiyor. Bu konuda biz çok kararlıyız. Bütün sektörlerle biz bu toplantıları yaptık. Özellikle muhteşem cuma indirimleriyle ilgili reklam kurulunun incelemeleri devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Şahin, 2020 yılında indirimli satış uygulamaları ve sipariş iptalleri ile ilgili mevzuat hükümlerine aykırı davranan firmalara kesilen cezalarla ilgili de "6502 sayılı Kanun uyarınca mevzuat hükümlerine aykırı eylemlerde bulunan firmalar hakkında reklamın tüketiciye ulaştığı mecralara göre, reklam yerel bir broşürle yapılmışsa, 11 bin 400 liralık bir ceza; ama ulusal bir televizyonda yapılmışsa, 457 bin liralık idari para cezası uygulayabiliyoruz. İndirimli satış uygulamaları ve sipariş iptalleri ile ilgili mevzuat hükümlerine aykırı davranan firmalara son bir yıl içerisinde toplam 1 milyon 200 bin 744 lira idari para cezası uygulanmıştır" dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.