Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de Kovid-19 salgını sebebiyle 2020'de yüzde 43 azalarak 193 milyon dolara düşen kozmetik ürünleri ithalatı, maske kullanımının neredeyse bittiği 2022 itibarıyla salgın döneminin yaklaşık iki katına çıktı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, kozmetik ürünleri kullanımı, Kovid-19 dönemindeki sokağa çıkma kısıtlaması, maske kullanımı gibi sosyal mesafe kurallarının etkisiyle oldukça azalmıştı.
Salgının yayılmasına karşı tedbirlerin en sıkı olduğu 2020 yılında parfüm, far, ruj ve yüz makyaj malzemeleri gibi ürünlerin aralarında bulunduğu kozmetiklerin ithalatı 2019 yılına göre yüzde 43 azalarak son 4 yılın dip seviyesi olan 193 milyon dolara gerilemişti.
Alınan önlemlerin gevşetilmesinin etkisiyle artış eğilimine giren ithalat rakamları 2021'de 270 milyon dolara çıktı.
Pandeminin sona ermesi ve maske kullanımının neredeyse bitmesi ile sosyal hayatta bakımını ihmal etmeyen bireyler kozmetik harcamalarını artırdı. 2022'de 409,4 milyon dolara yükselen kozmetik ithalatı 2020-2022 döneminde iki katına çıkarak, pandemi öncesi dönemdeki rakamları da geçti.
Söz konusu ürünlerin ithalatı bu yılın ilk 4 ayında ise yaklaşık 154 milyon dolar olarak gerçekleşti.
En çok güzel kokmak için para harcandı
Kozmetik ürünleri ithalatında pandemi dönemine göre en fazla artış yüzde 176,4 ile parfümlerde olurken, bunu yüzde 120,5 ile pudralar, yüzde 106,7 ile dudak makyaj malzemeleri takip etti.
Geçen yıl parfüm ithalatı 253 milyon dolar olurken, bu rakam 2019'da 210,5 milyon dolar, 2020'de 91,5 milyon dolar ve 2021'de 166 milyon dolar olarak kayıtlara geçmişti.
En çok ithalat yapılan diğer kalemler ise 59,7 milyon dolarla göz makyaj malzemeleri, 40,8 milyon dolarla deodorantlar oldu.
Kadınların gündelik hayatta sıklıkla kullandığı göz makyaj malzemeleri ithalatı ise salgın öncesi 51,8 milyon dolar seviyesinde seyrediyordu. Kovid-19 döneminde 38,5 milyon dolarlara kadar gerileyen bu malzemelerin ithalatı, geçen yıl 60 milyon dolara yaklaşırken, bu yılın ocak-nisan döneminde 21 milyon doları buldu.
Ruj ithalatı 4 yılın zirvesini gördü
Maske zorunluluğu nedeniyle dudak makyaj malzemeleri ithalatı da 2019'da 26,1 milyon dolar iken, 2020 ve 2021 döneminde 16 milyon dolar seviyelerine kadar geriledi. Geçen yıl 33,2 milyon dolarla son 4 yılın zirvesini gören dudak malzemeleri ithalatı bu yılın ocak-nisan döneminde 14 milyon doları aştı.
Pudra ve allık ithalatında ise 2020 yılında bir önceki yıla göre neredeyse yarı yarıya azalış gerçekleşirken, bu ürünlerin ithalatı geçen yıl itibarıyla toparlanarak sırasıyla 10,6 milyon dolar ve 5,5 milyon dolar seviyelerine ulaştı.
Manikür ve pedikür malzemeleri ithalatı da 2020-2021 döneminde 3 milyon dolara kadar gerilerken, 2022 yılında 6,5 milyon dolara çıktı. Bu yılın ocak-nisan döneminde de 1,1 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi.
Salgın döneminde 33 milyon dolar seviyelerinde seyreden deodorant ithalatı ise 2022'de 40 milyon dolara yükseldi.
İhracatçılar da hedef büyüttü
Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği Başkanı Levent Kahrıman, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bu yılın ilk çeyreğinde parfüm, göz, dudak makyaj malzemeleri, pudra ve allıklar, manikür, pedikür malzemeleri ihracatının TÜİK verilerine göre 500 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.
Türkiye'nin bu ürünlerde 2019'da 730 milyon, 2020'de 746 milyon, 2021'de 877 milyon ve 2022'de 1 milyar 345 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan Kahrıman, şunları kaydetti:
"Bu rakamın 2023 yıl sonu itibarıyla 1,6 milyar dolar seviyesine ulaşması beklenmektedir. Özellikle kişi başına kozmetik ürünleri tüketiminin yoğun olduğu ülkelerden biri olan Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, ünlü zincirlerin kapanması ve ünlü markaların Rusya’dan çekilmesi, Rusya'dan ülkemize yönelik talebin yoğunlaşmasına neden olmuştur. Arap coğrafyasındaki belli başlı ülkelerle ilişkilerimizin normalleşmesi de daha önce ihracatında birtakım sıkıntılar yaşadığımız kozmetik ürünlerini daha rahat satabilir duruma gelmemizi sağlamıştır."
TikTok'ta sahte kozmetikler satılıyor
Kozmetik sektöründe helal akreditasyon dönemi
Kozmetik sektörünün 2023 ihracat beklentisi yüksek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.