<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMarmaris'te korsan şoku! Kiraladıkları lüks tekneyle kaçtılar----

Marmaris'te korsan şoku! Kiraladıkları lüks tekneyle kaçtılar

Marmaris'te korsan şoku! Kiraladıkları lüks tekneyle kaçtılar
26 Temmuz 2019 - 07:59 www.finansingundemi.com

Akdeniz'de çaldıkları lüks tekneleri uzak denizlerde pazarlayan korsanlar Marmaris'te ortaya çıktı. 2 milyon euroluk tekneyi kiralayan şahıslar kayıplara karıştı. Korsanlar için operasyon başladı

Akdeniz çanağındaki lüks tekneleri çalıp Güney Amerika başta olmak üzere uzak denizlerde pazarlayan şebeke, Marmaris’te ortaya çıktı. Korsanlar, Türkiye’nin gözde Charter şirketi GMM Yat’tan 2 milyon Avro’luk tekne kiralayıp kayıplara karıştı.

Suç örgütünün 20 kişilik bir ekiple hırsızlık yaptığı tahmin ediliyor. Türkiye’deki bağlantıları araştırılıyor. Rusya’da, tekneyi ilk kiralayan kaptanın itirafçı olduğu bilgisi var. Şu ana kadar iki kişi gözaltında.

Tarih 13 Temmuz 2019. Türkiye’nin en seçkin charter şirketlerinden GMM Yat’a iki Rus müşteri gelir. İlayda Frere ve Kirll Sokolov. Aile görüntüsü veren ikili, ellerindeki en lüks tekneyi kiralamak istediklerini söyler. 2 milyon Avro değerindeki Jeanneau 64 tipi tekne için 3 bin Avro’luk depozitoyu nakit öderler.

Tekne aynı günün akşamında Moskova’dan gelen iki kaptan ile marinadan ayrılır. Uluslararası lisansı bulunan birinci kaptan; Rus Deniz Kuvvetleri’nden emekli Albay Aleksei Roshchanovskı, ikinci kaptan ise Ukrayna Deniz Kuvvetleri’nden emekli Yarbay Anatoli Shutov’dur. Şebeke elemanları öylesine acele ederler ki, teknenin halatlarından birini çözmeden, kopararak limandan ayrılırlar.
GMM yat şirketinin müdürü ertesi gün GHOST 3 (Hayalet 3) isimli teknede hasar olup olmadığını anlamak için Marmaris’te demirledikleri koya gider. Tekneye yanaştığında yabancı biri tarafından karşılanır ve “uyuyorlar” bahanesi ile içeri alınmaz. Müdür Patrick, dışarıdan bir kontrol yapar ve döner. Oysa o sırada çete elemanları teknedeki takip cihazlarını sökmektedir.

Yer değiştiriyorlar

Tekneyi kiralayan ekip bir gecenin ardından yerlerini Türkiye’ye sahte pasaportla giren bir başka ekibe bırakır. Yeni ekip de profesyoneldir. Söktükleri takip cihazını bir sala bağlayıp teknenin Marmaris’teki bir koyda demirli olduğu algısını yaratırlar. Tekneden ayrılanların ikisi Marmaris’te, 4’ü ise Turgutreis’te bir otele yerleşir.

Korsanlar Türk karasularından çıkmak için 3 gün fırsat kollar. Karadaki ekip ise Sahil güvenliğin tekneyi denetleme olasılığına karşı Türkiye’yi terk etmez. Plana göre; Sahil güvenlik tekneyi kiralayanların nerede olduğunu sorarsa, korsanlar misafir olduklarını, kiralayanların alışveriş için Turgutreis’e çıktıklarını söyleyecektir.

Plan tıkır tıkır işler. Korsanlar Ghost 3 ile birlikte sırra kadem basar. Aynı anda Turgutreis ve Marmaris’te bekleyen çete elemanları da Bodrum ve Dalaman’dan ayrı seferlerle yurtdışına kaçarlar.
GMM Yat yetkilileri tekne geri gelmeyince GPS’in sinyal verdiği alana gider. Ghost hayalet olup gitmiş, geride sal üzerinde sinyal vericisi kalmıştır. Sahil güvenliğe haber verilir ve müthiş bir operasyon başlar.

Siparişle çalınıyor

Soruşturma derinleştikçe şebekenin büyüklüğü ortaya çıkar. Son iki yılda İtalya’da 23, Yunanistan’da 14, Hırvatistan’da 9 lüks tekne benzer yollarla çalınmıştır.

Korsanlar teknelerin direklerini Lübnan’da söküp kargo gemileri ile Güney Amerika sahillerindeki alıcılarla buluşturuyor. Ghost’un ise Arnavutluk’a kaçırılmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Baltic Shipping Company adlı şirketin korsanlıktaki rolü araştırılıyor.

Genellikle Güney Amerika merkezli olan alıcılar istedikleri teknenin modelini çete üyelerine bildiriyor. Bu alıcılar son kullanıcılara tekneleri sahte belgelerle satıyor ya da kiralama işinde kullanıyorlar. Akdeniz’deki en büyük korsanlık şebekesinin şu ana kadar 100 milyon dolarlık vurgun yaptığı hesaplanıyor. Şebeke üyeleri her yerde aranıyor. (Cumhuriyet / Tuncay Mollaveisoğlu)

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)