Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye mobilya sektörü 2019’un ilk 10 ayında 2,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan artış yüzde 8,86 olarak açıklandı. İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin Başkanı Ahmet Güleç, Türk mobilya sektörü olarak 179 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyerek, burada en büyük payın Marmara Bölgesi’ne ait olduğunu kaydetti.
Marmara’dan dünyaya oturma grupları gidiyor
Marmara Bölgesi’nin mobilya ihracatı içindeki payının yüzde 64 olduğunu aktaran Güleç, “2019 yılının ilk 10 ayında sektörümüzde gerçekleşen ihracatın yaklaşık yüzde 64’ü Marmara Bölgesi’nde gerçekleşmiş olup geçen yıla oranla yüzde 8,16’lık bir artış ile ekim ayını tamamlamış bulunmaktayız. Geçen sene bölgemizden gerçekleştirdiğimiz 1,5 milyar dolarlık ihracatı bu sene 123 milyon dolar daha arttırarak 1,6 milyar dolara çıkardık” dedi. Güleç, tüm Türkiye için mobilya ihracatında yılsonu hedefin 4 milyar dolar olduğunu da sözlerine ekledi. Marmara Bölgesi’nden ihracatın gerçekleştirildiği ülkeler ve ürün grupları hakkında da bilgi veren Güleç, “ABD, Birleşik Krallık, Suudi Arabistan, Libya, İsrail, Katar, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri Marmara Bölgesi olarak en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında yer almakta. Yemek ve oturma odaları için ahşap mobilyalar, çocuk karyolaları ve beşikler, oturmaya mahsus mobilyalar en çok ihraç edilen ürün gruplarını oluşturmaktadır” dedi.
“Hedefimiz; mobilyada kilogram başına ihracat değerini 7 dolara ulaştırmak”
Mobilyada kilogram başı ortalama fiyatın 2,74 dolar olduğunu da sözlerine ekleyen Güleç, Marmara Bölgesi’nin bu alanda da ipi göğüslediğini söyledi. Güleç, “2019’un ilk 1o ayında kilogram başına ihracat rakamı 2,74 dolar olarak gerçekleşti. Marmara Bölgesi olarak katma değeri yüksek ürünler üretme iddiamızla geçen sene de bu sene de Türkiye ortalamasının üzerinde rakamlar elde ettiğimizi söylesek yanılmayız. Ekim sonu itibariyle de kilogram başı fiyatımız 3,12 seviyesinde seyretti. Tabii bizim burada hedefimiz; mobilyada kilogram başına ihracat değerini 7 dolara ulaştırmak. Bunun için yenilik, inovasyon ve tasarıma odaklanarak katma değerimizi artırabiliriz. Aslında son 10 yıldır Türk mobilyası, dünyaya konsept ürünler satmaya başladı. Dolayısıyla burada temel konu, teknolojiyi üretime entegre etmek. Bu bakış açısına sahip ülkeler, sektörde öne geçiyor. Bugün dünyanın 13. en çok ihracat yapan ülkesiyiz. Hedefimiz 2023’te 10 milyar dolara erişmek. İlk 10 ülke arasına girmek. Bütün bu hedefler tasarıma yatırım, AR-GE’ye yatırımdan geçiyor” dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.