Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocakta markette 42 ürünün 27'sinin, üreticide ise 34 ürünün 17'sinin fiyatının arttığını belirterek, "Söz konusu ayda fiyatı en fazla artan ürün markette kuru incir, üreticide mandalina; fiyatı en fazla düşen ürünün ise markette karnabahar, üreticide limon oldu." ifadesini kullandı.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, ocak ayı üretici ve market fiyatlarını değerlendirdi.
Üreticiden tüketiciye gıda fiyatlarındaki değişimleri takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye devam ettiklerini vurgulayan Bayraktar, ocakta, markette 42 ürünün 27'sinin, üreticide ise 34 ürünün 17'sinin fiyatının arttığını bildirdi.
Bayraktar, "Söz konusu ayda fiyatı en fazla artan ürün markette kuru incir, üreticide mandalina; fiyatı en fazla düşen ürün ise markette karnabahar, üreticide limon oldu. Karnabahardaki fiyat düşüşünü yüzde 8,70 ile yumurta, 8,19 ile marul, yüzde 7,01 ile yeşil soğan, yüzde 6,27 ile havuç, yüzde 5,72 ile elma, yüzde 3,17 ile patates, yüzde 2,12 ile nohut, yüzde 1,12 ile toz şeker, yüzde 0,82 ile kırmızı mercimek, yüzde 0,25 ile yeşil mercimek izledi." bilgisini paylaştı.
Üretici fiyatlarındaki değişim
Ocakta üretici fiyatlarında limonun yüzde 22,50 azalmayla fiyatı en fazla düşen ürün olduğuna işaret eden Bayraktar, bu ürünü yüzde 14,58 ile elmanın, yüzde 13,64 ile lahananın, yüzde 12,91 ile marulun, yüzde 9,23 ile yumurtanın, yüzde 4,35 ile patatesin, yüzde 1,69 ile zeytinyağının izlediğini kaydetti.
Bayraktar, üreticide en fazla fiyat artışının yüzde 28,21 ile mandalinada görüldüğünü belirterek, şöyle devam etti:
"Mandalinadaki fiyat artışını yüzde 26,83 ile sivri biber, yüzde 25,55 ile salatalık, yüzde 25,24 ile patlıcan, yüzde 23,08 ile havuç, yüzde 20 ile kuru üzüm, yüzde 15,69 ile ıspanak, yüzde 14,94 ile kabak, yüzde 10 ile fındık, yüzde 9,84 ile karnabahar, yüzde 6,06 ile kuzu eti, yüzde 5 ile kuru soğan, yüzde 4,35 ile portakal, yüzde 3,08 ile Antep fıstığı, yüzde 2,85 ile domates, yüzde 1,83 ile dana eti, yüzde 0,78 ile süt takip etti."
Şemsi Bayraktar, ocakta üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 389,05 ile lahanada görüldüğünü, oranın portakalda yüzde 353,89, patateste yüzde 267,03, maydanozda yüzde 262,55, kuru kayısıda yüzde 258,67, pırasada yüzde 257,33, kuru soğanda yüzde 251,75'i bulduğunu vurguladı.
Fiyat değişimlerinin nedenleri
Fiyat değişimlerinin nedenlerini de anlatan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Mandalinada artık hasadın sonuna yaklaşılması ve hali hazırda geçici çeşitlerin hasadının yapılıyor olmasıyla fiyatlarda artış yaşandı. Sivri biber, salatalık, patlıcan, kabak, domates gibi örtü altında yetişen ürünlerde havaların soğumasıyla fiyatlarda artış oldu. Üreticilerde fiyatı düşen ürünlere baktığımızda limonda piyasada yaşanan doygunluğun yanı sıra hasat edilen çeşidin değişmesi fiyatlarda düşüşe yol açtı."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.