BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMario Draghi ne yapacak?----

Mario Draghi ne yapacak?

Mario Draghi ne yapacak?
09 Mart 2016 - 12:25 www.finansgundem.com

Perşembe günü gerçekleştirilecek ECB para politikası toplantısında faizlerin 10 puan indirilerek eksi yüzde 0.4'e çekilmesi bekleniyor

ECB Başkanı Mario Draghi'nin işi her geçen gün daha da zorlaşıyor. Draghi, yatırımcıları ECB'nin Avrupa'da büyümeyi tekrar ateşleyebileceğine ikna etmekte büyük sorun yaşıyor. Öyle ki parasal genişleme hamlesinin ilk yılında Euro Stoxx 50 endeksi yüzde 17 düşerken volatilite(oynaklık) 2008 krizindeki seviyelere ulaştı.

Avrupa Merkez Bankasının yeni makroekonomik projeksiyonlarını da açıklayacağı yarınki toplantısında, mevduat faiz oranında indirime gitmesi ve parasal genişleme programının miktarını ve süresini artırması bekleniyor.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu ECB para politikası toplantısında mevduat faizini yüzde eksi 0,3'ten eksi 0.4'e çekileceğini öngördü.

Ankete katılan ekonomistlerin yüzde 73'ü ECB'nin tahvil alımıyla finansal sisteme enjekte ettiği para miktarında büyümeye gideceğini tahmin etti.

Parasal genişleme 75 milyar euroya çıkarılacak

Ekonomistler, halihazırdaki aylık 60 milyar euroluk parasal genişlemenin 75 milyar euroya (82 milyar dolar) çıkarılacağını düşünüyor.

Öte yandan ING Avro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden-Houte, ECB’nin enflasyon ile büyüme tahminlerinde muhtemelen aşağı yönlü revizyon yapacağını ve bankanın bu toplantıda 2018 için büyüme ve enflasyon öngörülerini de açıklayacağını söyledi.

Bankanın piyasaları hayal kırıklığına uğratmamak için çok dikkatli davranacağını belirten Houte, "ECB geçen yılın aralık ayında olduğu gibi negatif bir piyasa tepkisi oluşturmamak için çok ince bir çizgide yürümek zorunda kalacak" diye konuştu.

Houte, bankanın faiz indirimi ve ek teşvik gibi yeni tedbirler açıklayabileceğine işaret ederek, "ECB'nin mevduat faizini yüzde eksi 0,50'ye indireceğine, aylık varlık alım miktarını da 5 milyar avro artıracağına inanıyoruz. Bankacılık sektörü üzerindeki olası negatif etkileri sınırlandırmak için hafifletici tedbirler de alınmak zorunda" ifadelerini kullandı.

'Draghi'nin güvenin inşa etmesi kolay olmayacak'

ECB'nin nasıl bir karar alacağı kosunda konuşan Vontobel Asset Management'ın Baş Stratejisti Andreas Nigg, " Draghin'nin ekonomik toparlanmanın yaşandığına olan güveni tekrar tesis etmesi kolay olmayacak. Avrupa'da büyüme ve enflasyon düşük seviyede ve kazanç revizyonları düşmeye devam ediyor. Piyasalar daha iyi kazanç verileri ve ekonomik sürprizler bekliyor" dedi.

ECB Euro Bölgesi piyasasına 720 milyar euro ( 794 milyar dolar) pompalamasına karşın imalat 2013 yılındaki seviyeye geriledi. Enflasyon negatife yöneldi ve tüketici güveni düştü. Tüm bu olumsuz veriler gölgesinde yatırımcılar Avrupalı hisselerden 2014'ten bu yana en hızlı çıkışı yaşıyor.

7,8 milyar euro kaçtı

Euro Stoxx 50 endeksi nisan ayındaki zirvesinden yüzde 22 aşağıda seyrediyor. Bank of America'nın fon çıkışlarını izleyen ve 2 Mart'ta yayımladığı raporu bu durumu fon yöneticilerinin 7,8 milyar doları çekmesine bağlıyor.

Londra'daki Investec Wealth & Investment Araştırma Masası Müdürü John Haynes, " Merkez bankalarının her şeyi düzelteceğini bekleyen yatırımcılar her zaman hayal kırıklığına uğrar" dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)