Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de hububat üretiminde önemli yere sahip Mardin Ovası'nda mısır hasadı sürüyor.
Bölgede 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovası'nda ikinci ürün olarak ekilen ve bölgede "sarı altın" olarak nitelendirilen mısırın hasadı, biçerdöverlerle yapılıyor.
Kızıltepe, Artuklu, Nusaybin ve Derik ilçesinde hasat edilerek kamyonlarla Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi'ne getirilen mısır, ambarlarda muhafaza ediliyor.
Ürün buradan, peyderpey Türkiye'nin birçok yerine gönderiliyor.
Geçen yıl 600 bin ton ürünün alındığı bereketli topraklarda, bu yıl ekim alanının yaygınlaşmasıyla hasadın 2 milyon ton olması bekleniyor.
"Protein değeri yüksek olan bir ürün"
Hububat Ticaret Merkezi Başkanı ve Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter,Mardin'de çoğunluğu Kızıltepe olmak üzere 4 ilçede mısır üretiminin yapıldığını söyledi.
Geçen yıla oranla bu yıl mısır ekiminin 3 kat artığını bildiren Öter, birinci ürün buğday hasadı yapıldıktan sonra, haziran ayı ortalarında ikinci ürün olarak ekilen mısır hasadının gerçekleştirildiğini ifade etti.
Çiftçilerin, mısırların sulamasını artezyen kuyularından çektikleri sularla yaptığını anlatan Öter, şöyle konuştu:
"Geçen yıl elektrik maliyetleri konusunda çiftçilerin tedirginliği vardı. Bu nedenle girdi maliyetleri çiftçiyi kurtarmadığı için çok az ekim alanı gerçekleşti. Mardin Ovası'nda yapılan hasat yaklaşık 600 bin tondu. Bu sene üç katı ekildi. Bu yıl 2 milyon tona yakın ikinci ürün olan mısır üretimi bekliyoruz."
Mardin Ovası'nda dünyanın en kaliteli ürünlerinin yetiştiğini dile getiren Öter, mısırda da aynı kalitenin olduğunu vurguladı.
Mısırın yurt içinde değerlendirildiğini aktaran Öter, şöyle devam etti:
"Mısır, geniş bir yelpazede kullanımı olan bir ürün. Bazı bölgelerimizde ekmek yapımında bile kullanılıyor. Protein değeri yüksek olan bir ürün. Hem kalite hem de fiyat geçen seneye göre iyi. Fakat çiftçinin girdi maliyeti çok yüksek. Bu vesileyle destek noktasında beklenti içerisindeyiz."
"Güzel verim aldık"
Çiftçi ve hububat merkezinde esnaf Abidin Erten de bu yıl mısır ekimi yaptıklarını, topraklarının bereketiyle bereketlendiklerini söyledi.
Erten, "Güzel verim aldık. Allah'a şükür çok iyi. Çok memnunuz. Mısırlarımız da güzel ve kaliteli. Fiyatlar iyi. Girdi maliyetlerimiz de desteklenirse çok memnun oluruz." ifadelerini kullandı.
Tuzluca köyünde hasat yapan çiftçi İbrahim Yaşin ise mısır hasadını sürdürdüklerini, tarlada 5 kişinin istihdam edildiğini belirtti.
"Yörenin toprakları verimlidir." diyen Yaşin, hasat yapılan 4 kamyon mısırı farklı yerlere gönderdiklerini aktardı.
Deri sektöründe ihracat hedefi 2 milyar dolar
Türkiye'nin kahve ihracatı 65,5 milyon dolara ulaştı
Türkiye'nin Ortadoğu ihracatı 25 milyar dolara ulaştı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.