BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMapfre Genel ilk 5'e girebilir mi?----

Mapfre Genel ilk 5'e girebilir mi?

Mapfre Genel ilk 5'e girebilir mi?
03 Aralık 2010 - 14:42 www.finansgundem.com

Sigorta şirketlerinin yöneticilerin yaptığı pazar payı tahminleri ve hedefleri sektörden biraz anlayan herkesi şaşırtmaya devam ediyor...

Örneğin Mapfre Genel Sigorta Genel Müdürü Serdar Gül... Çiçeği burnunda genç yöneticilerden biri. Hedefleri öyle büyük ki FİNASGÜNDEM olarak yazamadan edemedik. Yıllardır Türkiye Genel Sigorta'nın Genel Müdürlüğü'nu yapan Hulisi Taşkıran'ın Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanmasıyla birlikte genel müdür koltuğuna oturdu. Yaşı birçok meslektaşına göre genç olmasına karşın sektöre çok emek vermiş bir yönetici. Kısacası rekabetin nasıl olduğunu ve sigorta sektörünü çok yakından tanıyan bir yönetici. İlk olarak Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Erdinç Yurtseven'i genel müdür yardımcısı olarak transfer etti. Malum Yurtseven murakıp kökenli bir yönetici...Yeniden yapılanmayla birlikte de hedefler büyüdü. Mapfre Genel Sigorta Genel Müdürü Serdar Gül öyle büyük hedefler koymuş ki şimdi sektörde herkes bu hedefleri konuşuyor. Sektörde çok konuşulunca bizde bu hedeflerle ilgili bir iki satır birşeyler yazma gereği duyduk. 

Peki nedir Mapfre Genel Sigorta'nın pazar payı hedefleri? Beş yılda ilk beşe girmek. Malum sektörde herkesin hedefi ilk beşe girmek. Bu nasıl olacak? Bunu açıklayan hiçbir yönetici yok. Mapfre Genel Sigorta'nın ilk beşe girip girmeyeceğini ilk beş ile 10 arasındaki sigorta şirketlerinin durumlarına bakarak yanıt arayalım. Yani pazar paylarına bakalım... Oranlar nasıl? Birinci ve ikinci sıradaki şirket arasındaki pazar payı farkı nedir? 9'uncu ve 10'uncu şirket arasındaki pazar payı farkı ne kadar?

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin (TSRŞB) 2010'un ilk dokuz aylık verilerine göre ilk sırada Axa Sigorta 10'uncu sırada ise Mapfre Genel Sigorta var.  

Önce şirketlerin yılın ilk dokuz ayda ürettikleri prim üretimlerine göre pazar paylarına bakalım.

Şirket (2009/9)      (2010/9) (Yüzde)

Axa Sigorta  12,34 12.60,  

Anadolu 11,34 11,67

Allianz 9,01  8,75

Ak Sigorta 8,28 7,60

Ergo  6,85   6,05

Yapı Kredi 5,13   6,02

Groupama  6,94   6,02

Güneş 6,21  5,77

Euroka 5,29  5,13

Mapfre Genel   3,60    3,54

Bu sıramaya bakılırsa Mapfre Genel Sigorta'nın ilk beş şirket arasına girebilmesi için prim üretimde Ergo, Yapı Kredi, Groupama, Güneş ve Euroka'yı geçmesi lazım. Peki bu mümkün olabilir mi? Tabloya bakılırsa biraz zor. Çünkü artık sektörde pazar payları binde birler oranında değişiyor. Herkes ana oranı değil arkasındaki binde birleri değiştirmek için uğraşıyor... Örneğin Mapfre Genel Sigorta'nın pazar payı yüzde 3.60'dan yüzde 3.54'e düşmüş. Düşüşler yüzde 0.12 oranında olduğu için bundan sonraki yıllarda pazar payı artışları da bu oranlarda olacak gibi görünüyor. Çünkü rekabet sert... Türkiye Genel Sigorta'yı satın alarak bu pazara giren Mapfre Sigorta, ilk önce isminden Türkiye'yi çıkardı (artık şirketler adında Türkiye'yi kullanamıyor, ancak TBMM kararıyla alınabiliyor). Yani pazara girerken isim olarak negatif bir giriş yaptı. 

Peki bütün bunlara karşın Mapfre Genel Sigorta ilk beş şirket arasında yer alabilir mi? Bize  göre alır? Peki nasıl olur diyorsanız kısaca yazalım. Önümüzdeki beş yılda Türkiye pazarına büyük yatırımlar yapan Almanya'nın en büyük şirketlerinden biri Ergo Türkiye pazarından çıkarsa, Ak Sigorta'yı Sabancı Grubu satar ve Akbank ile olan ilişkisini bitirirse, aynı şekilde Yapı Kredi Sigorta satılır ve Yapı Kredi Bankası ile arasındaki bağ koparılırsa, Fransa'nın değil dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan ve Türkiye'de özellikle tarım sigortalarında lider olan Groupama bu pazardan çıkmaya karar verirse, Güneş Sigorta yabancılara satılır ve Vakıfbank'ı dağıtım ağı olarak kullanmazsa, yine yüzde 2 pazar payı farkı ile Mapfre Sigorta'nın üzerinde yer alan Euroko Sigorta'nın Garanti Bankası ile olan anlaşması biterse... Bize göre bu gelişmeler yetmez bu sigorta şirketleriyle çalışan büyük bankaların birinin de dağıtım ağı olarak bu Mapfre Genel Sigorta ile anlaşması gerekiyor. Sizce bunların hangisi mümkün?

Bizce hiçbiri. Peki Mapfre Genel Sigorta'nın Genel Müdürü Serdar Gül bunları bizim kadar bilmiyor mu? Bizce çok daha iyisini biliyor. O zaman neden böyle büyük hedefler koyuyor? Çünkü Türkiye'de bu hedefler çabuk unutuluyor. Zamanı gelince kimse "Böyle hedefler koymuştun, neden olmadı?" diye sormuyor. Anlaşılan İspanyollar da biraz Türklere benziyor.  Mapfre Genel Sigorta'nın Genel Müdürü Serdar Gül de bunu erken anlamış olmalı...Ne dersiniz? (FİNANSGÜNDEM.COM)

 

 

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)