Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY, Chartis araştırma şirketi işbirliğiyle gerçekleştirdiği ‘Finans Kuruluşlarında Gözetimin Geleceği’ adlı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Para ve sermaye piyasalarında müşterileri adına işlem yapan finans kuruluşu çalışanlarının gözetimini mercek altına alan araştırma, manipülasyonla mücadele ile ilgili çarpıcı bulgular ortaya koyuyor. FX ve Libor gibi alanlarda manipülasyonların saptanması ve önlenmesine yönelik daha fazla kaynak ayrıldığına işaret eden araştırma sonuçlarına göre; finans kuruluşlarının 2017 yılı sonuna kadar piyasa manipülasyonu ile mücadele için harcadığı toplam miktar 758 milyon dolara ulaşacak.
Yatırımlarda hata payının azaltılması hedefleniyor
Piyasa manipülasyonu ile mücadeleye yönelik yapılan harcamaların 2016’ye göre %5 artış gösterdiğinin belirtildiği araştırma, ayrıca dünya genelinden 35 Finans kuruluşunun üst düzey yöneticileri ile konuya ilişkin gerçekleştirilen anket sonuçlarını da içeriyor. Ankete göre; katılımcı şirketlerin %71’i mevcut gözetim sistemini güncelleme sürecinde bulunuyor. Bununla birlikte finansal kuruluşların bu alanda yaptıkları yatırımların temel hedeflerinden birinin yanılgı payını azaltmak olduğu vurgulanıyor.
Araştırma; finansal kuruluşlarının yüksek miktarlarda ceza ödenmesine neden olan Libor, FX ve ISDAFIX manipülasyon skandallarının tekrarlanmasının önlenmesi adına ileri teknoloji yatırımlarına öncelik verildiğini gösteriyor.
EY Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Damla Harman araştırma sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Araştırma sonuçları, finans kuruluşları tarafından kullanılan geleneksel gözetim sistemlerinin düzenleyici kurumların taleplerini karşılamaya yönelik tasarlandığına işaret ediyor. Dolayısıyla sistemlerinde sadece bu alanda bazı teknik eklemeler yapan şirketlerin kendilerini rakiplerinden ayıracak bir avantaj sağlama fırsatını kaybettiği söylenebilir. Araştırmamız, katılımcı şirketlerin yalnızca %7’sinin faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde tüm varlık sınıflarını kapsayan bir gözetim gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor.”
Düzenleyici kurumlar daha detaylı bilgi talep ediyor
Piyasa Bozucu Eylemlere Yönelik Düzenleme (Market Abuse Regulation - MAR) gibi yönetmelikler finans kuruluşlarının daha detaylı bilgilendirme sağlamasını gerektiriyor. Elektronik iletişim ve işlem takibini bir araya getiren MAR, gözetimde daha bütüncül bir yaklaşım benimsenmesini sağlıyor.
Düzenleyici kurumlar ayrıca finans kuruluşlarının gözetim sistemlerini daha fazla varlık sınıfı ve işlem platformunu kapsayacak şekilde genişletmelerini talep ediyor. Buna göre; sabit getirili menkul değer, emtia ürünleri ve diğer borsada kote olmayan ürünlerin yanı sıra organize işlem hesaplarının ve yeni geliştirilen platformların da finans kuruluşlarının gözetim sistemlerinde yer alması gerekiyor. Esasında hisse senetleri gibi daha geleneksel, düzenlenmiş varlık sınıfı işlemlerinin takibinde kullanılmak üzere tasarlanan gözetim sistemlerinin yeni işlem türlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte yetersiz kaldığı belirtiliyor.
el adlü esas ül mülk
önce hukukun üstünlüğüne inanacaksın.inanmazsan böyle sonuçlara katlanırsın.
sadece merak mesela sarkuysanda yönetimi ele geçiren grup maaşlı elemanlar onmilyonlarca lira serveti nasıl yaptı**??şirketin hisselerini borsadan nasıl topladılar hangi parayla **faslan filan.**
kim inanır kadir inanır.*** onlarca şirket sayarım manipülasyonun babası yıllardır yapılıyor..yönetimi ele geçiren organize çeteler**(işadamı altında ))büyük vurgunlar yaptı onmilyonlarca lira***olan Devlete ve k.yatrımcıya oldu.devlet muazzam vergi kaybında k..yatırımcıda muazzam tokat yedi.***bu şirketler aşina biliniyor..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.