Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'nin önemli tarımsal ürünlerinden mandalinanın ihracatını yapan firmalar 2021 yılını artışla kapattı.
Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden derlenen bilgiye göre, geçen yıl 72 ülkeye Türk mandalinası satıldı.
Önceki yıl 437 milyon dolarlık dış satım yapılan mandalinada geçen yıl ihracat yaklaşık yüzde 4 artışla 453 milyon dolara ulaştı. İhraç edilen mandalina miktarı 861 bin tondan 931 bin tona çıktı.
İhracatta en fazla tercih edilen mandalina türü satsuma oldu. Satsuma ihracatı, geçen yıl ulaştığı 140 milyon dolarla dış satımın yüzde 30'unu oluşturdu.
Mandalina ihracatında Rusya ilk sırada yer aldı. Rusya'ya 2020 yılında 243 milyon dolar olarak gerçekleşen mandalina dış satımı tutarı 2021'de yüzde 9 artışla 266 milyon dolara yükseldi.
Bu ülkeyi 58 milyon dolarla Ukrayna, 32,5 milyon dolarla Irak takip etti.
Geçen yıl ihracatın yüzde 98 artışla 967 bin dolara çıktığı Kırgızistan, dış satımda 1 milyon bandına yaklaşan ülke oldu.
2022 hedefi 500 milyon dolar
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, iklim koşullarından dolayı mandalinanın hasat ve ihraç tarihlerinde bir haftalık gecikme olduğunu söyledi.
Tat ve aromasıyla narenciye ürünleri arasında ayrı bir yere sahip olan mandalinanın ihracatta iyi bir yılı geride bıraktığını ifade eden Uçak, İzmir'in çekirdeksiz mandalinasının gönderildiği her ülkede beğenildiğini ve ürünün devamının istenildiğini ifade etti.
"Mersin, Adana, Antalya ve İzmir mandalina üretiminde önemli iller. 2021 yılında ciddi bir rakamda ihracat gerçekleştirdik. Yaklaşık yüzde 4'lük artışla geçen yılı kapattık. Her geçen yıl ihracatımız artarak gidecek." diyen Uçak, satsuma cinsi üretimi mümkün olduğu kadar çoğaltmaya çalıştıklarını, belediye başkanlarından tarım alanlarının imara açılması yerine korunmasını talep ettiklerini dile getirdi.
Uçak, artan ağaç sayısıyla birlikte bu yıl rekoltenin daha iyi olacağını, ihracatta 500 milyon doların üzerini hedeflediklerini kaydetti.
Türkiye'nin Libya'ya ihracatı yüzde 2,5 milyar dolara yaklaştı
İhracatçıların kur garantisi talebi karşılık bulmadı
Rekor ihracat yılında ihracatçıda zam endişesi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.