Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Geçen sezon ürün fazlalığı, pazar bulunmaması gibi nedenlerle para etmeyen ve dalında kalan mandalina üreticisinin, bu yıl talebin yoğun olmasıyla umutları yeniden yeşerdi. Tüccarların hasadın başlamasına daha üç ay gibi uzun bir süre olmasına karşın yoğun talebi nedeniyle Türkiye'nin narenciye üretim merkezlerinden biri olan Dörtyol'da üreticilerin yüzü şimdiden gülmeye başladı.
Yörede yetiştirilen erkenci cins okitsu cinsi mandalinanın tamamının, satsuma cinsi mandalinanın ise yüzde 70'inin şimdiden satıldığı belirtildi.
Dörtyol Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Eker, yaptığı açıklamada, yörede yaklaşık 2 bin 500 dönüm alanda yetiştiriciliği yapılan ve erkenci bir cins olan okitsu mandalinanın satışının tamamen bittiğini söyledi.
Son yağışlarla birlikte okitsu cinsi mandalinanın ürünlerinin gözle görünür hale gelmeye başladığını ifade eden Eker, bu ürünün başta Rusya olmak üzere Ukrayna, Romanya gibi ülkeler tarafından çok fazla tercih edildiğini kaydetti.
Geçen yıl bölgede yetiştirilen okitsu cinsi mandalinadan 30 bin ton ürün alındığını ve bunların tamamına yakınının ihraç edildiğini vurgulayan Eker, şöyle devam etti:
“Yıllardır mandalina üreticisi emeğinin karşılığını alamaması nedeniyle büyük sıkıntı çekti. Ürün fazlalığı, pazarın bulunmaması ve para etmemesi nedeniyle üreticiler tarafından toplanmaya ve dalında çürümeye bırakılan mandalinayla ilgili bu kötü günler artık geride kaldı. Binbir güçlükle yetiştirilen mandalina yıllar sonra yetiştiricisinin umutlarını yeniden yeşertti. İhracatta aranan bir ürün olan okitsunun 75 kuruştan satışı gerçekleşti. İç piyasada tercih edilen satsuma cinsinin ise 45 kuruştan daha dalındayken hasat zamanına üç ay kala satışı yapıldı.”
ÜRETİM ALANI ARTACAK
Erkenci bir cins olan okitsunun hasadına ekim ayında başlanacağının altını çizen Eker, iklim değişikliği nedeniyle bu yıl rekoltenin bir önceki yıla göre yüzde 10 daha az olmasını beklediklerini kaydetti.
Rekoltenin düşük olmasına rağmen satış rakamlarının iyi olması ve ürünün tamamının satılması nedeniyle üreticilerin büyük bir kayıp yaşamayacağını ifade eden Eker, gelecek yıllarda okitsu cinsi mandalinanın üretim alanının daha da artacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Tarım İl Müdürü Bestami Zabun da, Hatay genelinde 16 bin 400 hektar alanda narenciye üretiminin yapıldığını belirtti.
İklim özellikleri ve verimli tarım arazilerinin bulunduğu Hatay'da çok farklı ürün desenlerinin yetiştiriciliğinin yapıldığını ifade eden Zabun, bu anlamda narenciyenin kent ekonomisine önemli bir katkı sağladığını kaydetti.
Hatay'ın narenciye üretiminde Mersin ve Adana'dan sonra üçüncü sırada yer aldığını vurgulayan Zabun, geçen yıl narenciyeden 718 bin ton ürün alındığını ve bunların büyük bir kısmının iç piyasanın yanı sıra Rusya başta olmak üzere Romanya, Suriye, Dubai'ye ihraç edildiğini belirtti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.