Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yıllık cirosu 10 milyon lirayı bulan şirketlerin Maliye Bakanlığına on-line verdikleri e-defter kayıtları, 296 no'lu alt hesabın tanımlanmaması nedeniyle sıkıntıya yol açtı. Piyasada 3 milyon kadar mükellefin sisteme girişinde sorun çıkması üzerine Maliye Bakanı Naci Ağbal, başvuru süresi 28 Şubat'ta sona eren uygulamaya el koydu. Ağbal, 6 Mart'a kadar süre uzatımına gittiklerini söyledi.
Maliye Bakanlığı'nın yurtiçi ve yurtdışındaki Türk vatandaşlarının mal varlıklarını Türkiye'ye getirmelerini kolaylaştırmak için hayata geçirdiği Varlık Barışı Düzenlemesi tebliğinde yer alan 296 No'lu alt hesabı, yıllık cirosu 10 milyon lirayı geçen şirketler de elektronik defter (e-defter) olarak kullanıyor.
HESAP TANIMLANMADI
Ancak, e-defter uygulamasını Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemine yükleme görevini yerine getiren Türkiye genelinde sayıları 80 kadar olan entegratör girişi gerçekleştiremediler. Tek düzen hesap planında yer alan 296 No'lu alt hesap bakanlık tarafından tanımlanamadığı için boş görünüyordu. Entegratörler boş hesabı bakanlığın sistemine işleyemediler. Maliye'nin 296 No'lu hesabı tanımlamasını beklediler.
3 MİLYON MÜKELLEF YARARLANIYOR
Vergi Barışı tebliğinde de yer alan 296 No'lu hesabı e-defter üzerinden yıllık cirosu 10 milyon liranın üzerinde olan 3 milyon kadar mükellefin kullandığı öğrenildi. Bu bekleme nedeniyle 3 milyon kadar mükellef sisteme giremeyince piyasada bir tıkanıklık oluştu.
Maliye Bakanlığı yetkilileri sıkıntıyı giderdiklerini ve Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'ne (TÜRMOB) 296 No'lu hesabın tanımlandığını bildirdiklerini belirttiler. Hesabın işlevsel olduğunun TÜRMOB tarafından serbest muhasebecilere ve yeminli mali müşavirlere duyurulması gerektiğine işaret eden yetkililer, “Tek düzen hesap planı içerisinde 296'nın tanımlanması lazımdı, biz de yaptık. Hesap planına dahil ettik, şu an itibariyle 296 kullanılabilecek durumda” değerlendirmesini yaptılar.
Uygulamadan nasıl yararlanılır?
Defterlerini elektronik ortamda oluşturmak, kaydetmek, muhafaza ve ibraz etmek isteyen gerçek ve tüzel kişi mükelleflerin elektronik fatura uygulamasından yararlanma iznine sahip olmaları gerekiyor. Gerçek kişiler 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümleri çerçevesinde üretilen nitelikli elektronik sertifikaya (NES) sahip olmalı. Elektronik defter tutulması, kaydedilmesi, onaylanması, saklanması ve ibrazında kullanılacak yazılımın uyumluluk onayı almış bir yazılım olması şartı da bulunuyor. (Yeni Şafak)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.