<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMaliye Bakanlığı: Maliye politikası kararlılıkla devam ediyor----

Maliye Bakanlığı: Maliye politikası kararlılıkla devam ediyor

Maliye Bakanlığı: Maliye politikası kararlılıkla devam ediyor
28 Eylül 2021 - 11:36 www.finansingundemi.com

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayınladığı Maliye Raporu'na göre kamu maliyesi politikalarında mali disiplin kararlılıkla devam ediyor

Hazine, kamu maliyesi politikalarında mali disiplinin kararlılıkla  devam ettirildiğini ve bütçe açığını azaltacak tedbirlerin  uygulandığını bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Maliyesi Raporu'ndan şöyle denildi:

"2020 yılında salgın nedeniyle daralan küresel ekonominin, 2021  yılında yüzde 6 büyümesi beklenmektedir. Bu sene güçlenen ekonomik  aktivite, artan emtia fiyatları, salgına bağlı olağandışı gelişmeler  ve geçici arz-talep uyumsuzluklarının etkisiyle küresel enflasyon  artış göstermiştir. Salgın döneminde ekonomik aktivitedeki zayıflama  ve artan kamu harcamaları nedeniyle küresel bütçe açığı ve kamu borç  stokunda artış yaşanmıştır. Ekonomik aktivitedeki güçlenme ve hızlanan  aşılamaya rağmen salgının yeni varyantlarına ilişkin endişelerin  varlığı küresel ekonomik görünüme ilişkin belirsizliklerin sürmesine  neden olmaktadır.

Salgınının etkisiyle 2020 yılının ikinci çeyreğinde daralan Türkiye  ekonomisi, son dört çeyrektir pozitif büyüme kaydetmektedir. Güçlü  yatırımlar, özel tüketim ve dış talebin desteğiyle 2021 yılının ilk  çeyreğinde büyüme yıllık yüzde 7,2 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yılın  ikinci çeyreğinde, güçlü iç ve dış talebin katkısının yanı sıra düşük  bazın etkisiyle, ekonomik büyüme yıllık yüzde 21,7 artış göstermiştir.
Öncü göstergeler ekonomide büyüme eğiliminin sürdüğüne işaret  etmektedir. Dış talebin büyümeyi önemli ölçüde desteklemesi beklenen 2021 yılında, büyüme kompozisyonunun dengeli bir görünüm arz etmesi ve  büyümenin yıl genelinde yüzde 9 seviyesinde gerçekleşmesi  öngörülmektedir. Kovid-19 salgını nedeniyle 2020 yılında istihdam  kayıpları yaşanırken 2021 yılında ekonomik aktivitedeki canlanma ile  beraber işgücü piyasası olumlu bir görünüm sergilemektedir. Gıda ve  temel mal fiyatlarındaki artışların yanı sıra başta petrol olmak üzere  küresel emtia fiyatlarındaki yüksek seyir 2021 yılında enflasyonist  baskıları artırmıştır.

Kamu maliyesi politikalarında mali disiplin kararlılıkla devam  ettirilmekte ve bütçe açığını azaltacak tedbirler uygulanmaktadır. Bu  kapsamda 2021 yılı bütçe açığı/GSYH hedefi yüzde 4,3’ten yüzde 3,5’e  güncellenmiştir. 2021 yılının ilk yarısında merkezi yönetim bütçesi,  istihdam ve üretim başta olmak üzere reel ekonomiyi ve mükellefleri  desteklemek amacıyla vergilere ilişkin alınan salgın tedbirlerine ve  salgınla mücadele kapsamında yapılan  arcamalara rağmen yıl sonu  tahmini ile uyumlu olacak şekilde güçlü bir performans göstermiştir.
Ekonomideki normalleşme sürecinin önümüzdeki dönemde devam etmesi  sonucunda vergi gelirlerinin bütçe gelir hedeflerinin üzerinde  gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Ayrıca Ekonomi Reform Programının  hayata geçmesi ve uygulanan/uygulanacak tedbirler (bkz. Kutu 2) ile  özellikle cari harcamalardaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Önümüzdeki dönemde salgının öngörülenin aksine etkisini sürdürmesi  halinde ise ihtiyaç duyulan tüm alanlara yönelik destekler devam  edecektir.

Borç yönetiminde kamu borç stokunun piyasa değişkenlerine karşı  duyarlılığının azaltılmasını hedefleyen stratejik ölçütlere dayalı  borçlanma politikası sürdürülmektedir. Bu sayede yurt içinde döviz  cinsi borçlanma kademeli olarak azaltılırken iç borçlanmanın ortalama  vadesi uzatılmıştır. Borçlanma stratejisinde borç stokunun yapısının  iyileştirilmesi, itfa profilinin dengeli dağılması ve risklerin  azaltılması amacıyla uzun vadeli ve TL cinsi borçlanmalara ağırlık  verme hedefi devam ettirilecektir. 2021 yılının ikinci çeyreği  itibarıyla merkezi yönetim borç stoku/GSYH yüzde 34,6 seviyesinde  gerçekleşmiştir. Söz konusu oran benzer ülkelere kıyasla oldukça düşük  bir seviyede olup önümüzdeki dönemde de bu seyrin devam edeceği  değerlendirilmektedir.  
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)