BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMalatya depremi: Bilinmeyen fay hattı endişesi!----

Malatya depremi: Bilinmeyen fay hattı endişesi!

Malatya depremi: Bilinmeyen fay hattı endişesi!
17 Ekim 2024 - 11:53 www.finansgundem.com

Malatya'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin bilinmeyen bir fay üzerinde gerçekleştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, bu bölgedeki depremlerin devam edebileceği konusunda uyardı.


Malatya’da meydana gelen son depremin ardından konuşan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurucusu Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, 8 ve 25 Ocak tarihlerinde Malatya'da yaşanan depremlerin, haritalarda görünmeyen bir fay üzerinde gerçekleşmiş olabileceğini ifade etti. Uydudan elde edilen verilerle bu fayın izini sürdüklerini belirten Kutoğlu, bu fay hattının daha büyük depremler üretme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

6 Şubat Depremleri ve Enerji Aktarımı

Kutoğlu, Şubat ayında yaşanan büyük depremlerin, bölgedeki farklı fay segmentlerine enerji aktardığını ve bu enerji birikiminin yeni depremleri tetikleyebileceğini belirtti. Özellikle Malatya’nın kuzeyindeki Pütürge fay segmentinin yakınlarında meydana gelen son depremin, bu enerji aktarımının bir sonucu olabileceğine dikkat çekti.

Pütürge Fayı ve Deprem Riski

Pütürge fay hattının 1905 yılında 6,8 büyüklüğünde bir deprem ürettiğini hatırlatan Kutoğlu, bu fayın ortalama 250 yılda bir büyük deprem üretebileceğini ve 7,2 büyüklüğünde bir deprem yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Bu fay hattındaki stres birikiminin, bölgede büyük bir depreme yol açabileceği yönünde endişeler bulunuyor.

"Artçı Değil, Bağımsız Bir Deprem"

Prof. Dr. Kutoğlu, son Malatya depreminin, 6 Şubat depremlerinin artçısı olmadığını, çünkü farklı segmentlerde meydana geldiğini vurguladı. Bu depremin yeni bir fay hattında gerçekleşmiş olabileceğini belirten Kutoğlu, bu bölgedeki jeolojik çalışmaların artırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, haritalara henüz işlenmemiş olan bu fayın boyutunun bilinmediğini ve daha fazla araştırma yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bölge İçin Uyarılar

Kutoğlu, Malatya ve çevresinde benzer büyüklükte depremlerin devam edebileceğini belirterek, bölgedeki fayların potansiyel deprem riski taşıdığını hatırlattı. Bu bilinmeyen fay hatlarının daha fazla incelenmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, gelecekte oluşabilecek depremler için hazırlıklı olunması gerektiğini belirtiyor.

Sivas yine sallandı: 4.7 büyüklüğünde deprem Sivas yine sallandı: 4.7 büyüklüğünde deprem

 

Türkiye deprem risk haritası güncellendi: İşte yüksek riskli bölgeler...Türkiye deprem risk haritası güncellendi: İşte yüksek riskli bölgeler...

 

Malatya'da 5.9 büyüklüğünde depremMalatya'da 5.9 büyüklüğünde deprem

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)