Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Malatya’da meydana gelen son depremin ardından konuşan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurucusu Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, 8 ve 25 Ocak tarihlerinde Malatya'da yaşanan depremlerin, haritalarda görünmeyen bir fay üzerinde gerçekleşmiş olabileceğini ifade etti. Uydudan elde edilen verilerle bu fayın izini sürdüklerini belirten Kutoğlu, bu fay hattının daha büyük depremler üretme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
6 Şubat Depremleri ve Enerji Aktarımı
Kutoğlu, Şubat ayında yaşanan büyük depremlerin, bölgedeki farklı fay segmentlerine enerji aktardığını ve bu enerji birikiminin yeni depremleri tetikleyebileceğini belirtti. Özellikle Malatya’nın kuzeyindeki Pütürge fay segmentinin yakınlarında meydana gelen son depremin, bu enerji aktarımının bir sonucu olabileceğine dikkat çekti.
Pütürge Fayı ve Deprem Riski
Pütürge fay hattının 1905 yılında 6,8 büyüklüğünde bir deprem ürettiğini hatırlatan Kutoğlu, bu fayın ortalama 250 yılda bir büyük deprem üretebileceğini ve 7,2 büyüklüğünde bir deprem yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Bu fay hattındaki stres birikiminin, bölgede büyük bir depreme yol açabileceği yönünde endişeler bulunuyor.
"Artçı Değil, Bağımsız Bir Deprem"
Prof. Dr. Kutoğlu, son Malatya depreminin, 6 Şubat depremlerinin artçısı olmadığını, çünkü farklı segmentlerde meydana geldiğini vurguladı. Bu depremin yeni bir fay hattında gerçekleşmiş olabileceğini belirten Kutoğlu, bu bölgedeki jeolojik çalışmaların artırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, haritalara henüz işlenmemiş olan bu fayın boyutunun bilinmediğini ve daha fazla araştırma yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Bölge İçin Uyarılar
Kutoğlu, Malatya ve çevresinde benzer büyüklükte depremlerin devam edebileceğini belirterek, bölgedeki fayların potansiyel deprem riski taşıdığını hatırlattı. Bu bilinmeyen fay hatlarının daha fazla incelenmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, gelecekte oluşabilecek depremler için hazırlıklı olunması gerektiğini belirtiyor.
Sivas yine sallandı: 4.7 büyüklüğünde deprem
Türkiye deprem risk haritası güncellendi: İşte yüksek riskli bölgeler...
Malatya'da 5.9 büyüklüğünde deprem
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.