Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kurumlar Vergisi’nin 2015 yılı birincisi rekor kâr elde eden Merkez Bankası oldu. Maliye Bakanlığı’nın dün açıkladığı 2015 yılı Kurumlar Vergisi rekortmenlerinde bankalar ağırlığını korurken, Borsa İstanbul da rekortmenler arasında girdi. Ramazan Bayramı öncesi açılan Osmangazi Köprüsü’nü yapan şirketler arasında bulunan Makyol İnşaat da listede 81’inci sırada yer aldı. Makyol’a tahakkuk eden vergi 38.7 milyon lira. Makyol en son 2010 yılında listeye girmişti. 60. sırada yer alan Borsa İstanbul’a 49.5 milyon liralık vergi tahakkuk etti.
BANKALARDA SIKINTI
Geçen yıl dolarda yaşanan zirveler nedeniyle 13.9 milyar lira kâr elde eden Merkez Bankası beklendiği gibi birinci oldu. Merkez Bankası 2 milyar 350 milyon liralık kurumlar vergisi ile Ziraat Bankası’nı geçti. 2014 rekortmeni Ziraat Bankası ise 772.9 milyon liralık kurumlar vergisi ile ikinci oldu. Ziraat Bankası’na 2014 yılı vergisi 1 milyar 589 milyon liraydı. Aynı şekilde listenin üçüncüsü Akbank, dördüncüsü Garanti Bankası’nın da 2014 yılına göre tahakkuk eden kurumlar vergisi miktarları azaldı. Beşinci sıradaki Turkcell’e tahakkuk eden vergi 423 milyon lira oldu. Turkcell’e geçen yıl 623.5 milyon lira vergiyle sekizinciydi. Geçen yıl altıncı olan ve 902.5 milyon lira kurumlar vergisi tahakkuk eden Halkbank ise bu yıl 23. sıraya geriledi.
İLK 10’UN VERGİSİ AZALDI
Geçen yıl yayımlanan listede ilk 10’da yer alan şirketlere tahakkuk eden vergi 9 milyar 880 milyon liraydı. Bu yıl ise ilk 10 şirketin ödemesi gereken kurumlar vergisi 6 milyar 705 milyon liraya geriledi. Geçen yıl listedeki ilk 5 şirkete tahakkuk eden vergi 1 milyar liranın üstündeydi. Bu yıl ise sadece Merkez Bankası’nın ödemesi gereken kurumlar vergisi 2 milyar 350 milyon lira. Sıralama 423 milyon lira ile 772 milyon lira arasında değişti.
Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 672 bin 579 mükellef beyanname verdi. 205.8 milyar lira matrah beyan edilirken, 38.9 milyar lira vergi tahakkuk etti. Geçen yıl 647 bin 186 mükellef 198 milyar lira matrah beyan etmiş, 38.3 milyar lira da kurumlar vergisi tahakkuk etmişti. Açıklamada vergi dairesi başkanlıklarına göre beyannameler ayrıntılı verildi. Belli bir büyüklüğün üstündeki şirketyerin vergi dairesi olan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’ne bu yıl 807 mükellef beyanname verdi. 46.7 milyar liralık matrah beyan edilirken, tahakkuk eden vergi de 8.9 milyar lira oldu. Geçen yıl ise Büyük Mükellefler Dairesi’ne 818 mükellef beyanname vermişti. 59.6 milyar lira matrah beyan edilmiş, 11.6 milyar lira da vergi tahakkuk etmişti. (Hürriyet / Neşe Karanfil)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.