Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Zonguldak’taki İnönü Mağarası’nda sürdürülen çalışmalar sırasında heyecan yaratan bir ize ulaşıldı.
Yapılan kazılarda, Hititler’in çivi yazılarında sıkça bahsettiği ancak bugüne dek izine rastlanamayan Kaşkalar’a ait olabileceği düşünülen bulgular ortaya çıkarıldı. Mağaradaki Geç Tunç Çağı’na tarihlenen eserler, bu kayıp topluluğun yaşam alanlarına dair ilk somut kanıtlar olabilir. İşte ayrıntılar...
KAŞKA TOPLULUĞUNA DAİR İPUÇLARI
2017’de Ereğli Müze Müdürlüğü ve BEÜ Arkeoloji Bölümü tarafından başlatılan kazılarda, İnönü Mağarası’nda yaklaşık 6500 yıl öncesine uzanan yerleşim izlerine ulaşıldı. Çalışmanın bilimsel danışmanı Doç. Dr. Hamza Ekmen, mağaradaki üçüncü tabakada bulunan objelerin, Hitit metinlerinde Kaşkalar’ın yaşadığı bölgeler olarak tanımlanan alanlarla örtüştüğünü belirtti.
“HİTİT EŞYALARIYLA BENZERLİK GÖSTERİYOR”
Doç. Dr. Ekmen, İnönü Mağarası’nda bulunan damga mühürler ve hançerlerin, Hitit kentlerinden Şapinuva’da bulunan objelerle bire bir benzerlik taşıdığını söyledi. “Bu buluntular, Anadolu’nun kayıp topluluğu Kaşkalar’a dair ilk arkeolojik kanıtlar olabilir” diyen Ekmen, mağara sakinlerinin ahşap yapılar üzerinde yaşamış olabileceğini ve bu yapılarda çok sayıda metal, kil ve kemik eser bulunduğunu ifade etti.
HİTİTLER VE KAŞKALAR ARASINDAKİ ÇATIŞMALAR
Hitit metinlerine göre Kaşkalar, Hititlerin başkenti Hattuşaş’ın kuzeyindeki ormanlık ve dağlık bölgelerde yaşıyordu. Hitit krallarının sefere çıktığı dönemlerde Kaşkalar’ın bu boşluğu fırsat bilip Hitit kentlerini yağmaladığı biliniyor. Hatta Hititlerin baş tanrısı Fırtına Tanrısı’nın kutsal şehri Nerik bile bu saldırılar sonucunda Kaşkalar’ın eline geçmişti.
BİR ASIRLIK SORUNUN ÇÖZÜMÜNE YAKLAŞILIYOR
Hitit çivi yazılı metinlerinde sıkça bahsedilen Kaşkalar’ın yaşam alanlarına dair somut bir kanıtın bugüne kadar bulunamadığını hatırlatan Doç. Dr. Ekmen, “100 yılı aşkın süredir arkeologlar bu kayıp topluluğun izini sürüyordu. İnönü Mağarası’ndaki bulgular bu sorunun çözümünde büyük bir adım olabilir” dedi.
KORUMA ALTINDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Batı Karadeniz’in en eski yerleşim yeri olarak değerlendirilen İnönü Mağarası, hem bölgenin tarihine ışık tutuyor hem de Hititlerle Kaşkalar arasındaki dinamikleri anlamaya yönelik önemli veriler sunuyor. Koruma altındaki alanın üçüncü tabakasında yürütülen çalışmaların, Anadolu’nun tarihine dair yeni keşiflerin önünü açabileceği belirtiliyor.
"İLK ARKEOLOJİK KANITLAR ELİMİZDE"
Doç. Dr. Ekmen, “Bulunan eserlerin tamamı, Hitit kentlerinde karşılaştığımız nesnelerle bire bir örtüşüyor. Bu bulgular, Kaşkalar’a dair ilk arkeolojik kanıtlar olabilir” diyerek çalışmanın önemini vurguladı.
Bu keşif, Anadolu’nun kayıp halklarından biri olan Kaşkalar’ın sırlarını çözmeye yönelik umutları artırıyor.
Mars'ta yeni keşif: Gizemli yapılar bulundu!
Arkeologlardan tarihi keşif: 16 bin yıllık insan iskeleti bulundu
Gizemli keşif: Uzaylı mumyası tartışmaları yeniden gündemde!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.