Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye’nin ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 19,2 artışla 19 milyar 77 milyon dolar olarak gerçekleşirken, aynı dönemde 153 ülkeye 466 milyon 287 bin dolar değerinde madencilik ürünü ihraç edildi.
Sektörün ihracatında son 12 aylık dönemde 5 milyar 763 milyon dolarlık dış satım gerçekleşirken, toplam ihracat ilk 10 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44,5’lik artışla 4 milyar 852 milyon 157 bin dolar oldu.
Madencilik ürünleri ihracatının Türkiye'nin toplam ihracatı içerisindeki payı ekim ayında yüzde 2,4 olarak gerçekleşti.
Geçen ay Türkiye'nin 73 kentinden ürünün ihraç edildiği madencilik ürünlerinde toplam ihracatın 115 milyon 258 bin dolarını Ankara gerçekleştirdi. Bu rakam, sektörün toplam ihracatının yüzde 25'ine denk geldi.
Ankara'nın ardından en fazla madencilik ürünleri ihracatı gerçekleştiren diğer kentler, 111 milyon 924 bin dolarla İstanbul, 25 milyon 234 bin dolarla Antalya, 24 milyon 730 bin dolarla Elazığ, 22 milyon 420 bin dolarla Denizli ve 21 milyon 206 bin dolarla Aydın oldu.
En fazla ihracat Çin'e
Madencilik ürünleri sektörünün geçen ay en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülke Çin olarak kayıtlara geçti. Çin'e ekimde 96 milyon 163 bin dolarlık ihracat yapıldı.
Çin'i, 52 milyon 784 bin dolarla ABD, 30 milyon 846 bin dolarla Bulgaristan, 25 milyon 737 bin dolarla İspanya, 22 milyon 40 bin dolarla İsveç ve 18 milyon 332 bin dolarla İtalya takip etti.
Ülkelere göre sektörün dış satım hacmindeki değişime bakıldığında, miktar bazında en fazla ihracat artışı 18 milyon 655 bin dolarla İsveç'te kaydedildi.
Madencilik ürünleri sektörünün alt kalemlerinde ise ekim ayında sektörün ihracatına en büyük katkıyı 166 milyon 657 bin dolarla yontulmaya ve inşaata elverişli mermer, traverten, oniks, granit, ve diğer doğal madencilik ürünleri yaptı.
Bunu, 143 milyon 705 bin dolarla metal cevherleri, 96 milyon 879 bin dolarla mineral maddeler ve 55 milyon 857 bin dolarla maden dışı ürünler takip etti.
Ekimde 2 milyon 640 bin dolarlık mineral yakıtlar, 448 bin dolarlık da granit ham, kabaca yontulmuş veya blok madencilik ürünleri ihracatı yapıldı.
Doğu Karadeniz'den 1 milyar 192 milyon dolarlık ihracat
Güneydoğu'da 9,5 milyar doları aşkın ihracat yapıldı
Fındık ihracatından iki ayda 454 milyon doları aşkın gelir
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.