Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Macaristan'la transit geçiş sorununu çözen ihracatçı, bu kez de ikili taşımalarda kriz yaşıyor. Macaristan'ın ikili ticarette Türk nakliyecilere verdiği sınırlı sayıdaki geçiş belgeleri tükendi. Yeni talepler de karşılık bulmadı. Bu ülkeye ihracatta büyük sıkıntılar başladı. İhracatçı acil çözüm bekliyor.
Türk ihracatçısının ve nakliyecilerin AB’ye yönelik taşımalarda yıllar sonra gelen Macaristan sevinci kısa sürdü. Avrupa’ya karayolu ihracat taşımalarını yıllardır büyük sekteye uğratan Macaristan transit geçiş belgesi sorununu tamamen çözen ihracatçı, bu kez de ikili taşımalarda kriz yaşamaya başladı. Macaristan, ikili ticarette Türk nakliyecilere verilen geçiş belgesi sayısını yüzde 40’a yakın azalttı. Türk nakliyeciler belge bittiği için Macaristan’a taşıma yapamıyor. Aysel Yücel'in Dünya'daki haberinde görüşlerine yer verilen Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, narenciye sezonunun başlayacağını vurgulayarak, “Macaristan ihracatımızda önemli bir paya sahip. Ancak geçiş belgesi bittiği için mal gönderemiyoruz” diyerek, yetkililere sorunun acilen çözülmesi çağrısında bulundu.
9 bin yerine, 5 bin geçiş belgesi
İki ülke arasında yapılan ulaştırma anlaşmasına göre, Macar tarafı Türk nakliyecilere her yıl 9 bin geçiş belgesi teslim ediyordu. Ancak bu yılın başında ilk kez belge sayısı 5 bin adede indirildi. Türk yetkililerin baskısı üzerine dönem dönem sınırlı sayıda geçiş belgesi veriliyor, ancak onlar da kısa sürede bitiyor. Dolayısıyla Türk nakliyeciler karayolu ile Macaristan’a haftalarca mal taşıyamıyor.
“Narenciye sezon başlıyor, endişeliyiz”
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, Macaristan'ın yaş sebze ve meyve ile narenciye ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu vurgulayarak, “Sezon yeni yeni başlıyor. Narenciye yavaş yavaş devreye giriyor. Ay sonunda limon ihracatı başlıyor. Ancak diğer birçok üründe olduğu gibi limon ihracatı da tehdit altında. Dolayısıyla Macaristan’daki sorunların biran önce aşılması lazım. Macaristan ile sadece ikili geçiş belgesi sorunu da yaşamıyoruz. Zaman zaman Türk araçlarına cezalar kesiliyor. Ayrıca beklemeler oluyor” diye konuştu.
Otomotivde de sıkıntılar artıyor
Hazır giyim ve tekstilden sonra Macaristan’a en fazla ihracat yapan sektörlerden olan otomotivde de firmalar Macaristan’a mal göndermekte sıkıntı yaşıyor. Türkiye’nin önde gelen otomotiv tedarik sanayi firmalarından Kanca’nın ihracat sorumlusu Fatih Taş, “Biz yüzde 100 kontrat lojistiği yaptığımız için henüz bize yansıyan bir durum olmadı. Tüm taşımalarımızı sorunsuz yaptık. Ancak sektörümüzde Macaristan’a yapılan taşımalarda bu tür aksamaları yaşayan firmalar olduğunu biliyorum” dedi.
Macar nakliyecinin payını artırmak, gerekçe gösterildi
Dünya'daki habere göre Macaristan, geçiş belgelerini kısıtlamasına gerekçe olarak, Türkiye’den bu ülke yapılan taşımalarından kendi nakliyecilerinin yeteri kadar pay almamasını gerekçe olarak gösteriyor. Ancak sektör yetkililerine göre, yapılan kısıtlama sadece iki ülkenin ticaretine zarar veriyor. Çünkü, Türk nakliyecilerin taşıyamadığı yerli ihracat yükünü Bulgaristan ve Romanya, Moldovya gibi ülkelerden gelen firmalar taşıyor. Macar nakliyecilerin Türkiye’den fazla taşıma yapmadığı, yapanların da o ülkede şirket kuran Türk firmaları olduğu belirtiliyor.
“Yabancı araçlar pahalıya taşıyor, malın fiyatı artıyor”
Macaristan’a Türk araçları ile mal gönderemeyen ihracatçıların bazıları mecburen malını yabancı araçlarla taşıtıyor. Ancak yabancı araçlar yerliye göre malı yaklaşık yüzde 40 daha yüksek navlunla taşıyor. Yetkililer, bu durumun malın fiyatına yansıtıldığını dile getirerek, “Macarlar geçişlere sınırlama getirerek, kendi halkının daha pahalıya bu ürünleri almasına neden oluyor. Sadece Türk ihracatı değil, iki ülkenin ticareti bu işten zararlı çıkıyor” diyor.
1.2 milyar dolarlık ihracatın %75’i karayoluyla yapılıyor
Başta hazır giyim, otomotiv yedek parçası ve mobilya olmak üzere Türkiye’den Macaristan’a yıllık yaklaşık 1.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyor. Macaristan’a yapılan ihracatın %75’i karayolu ile yapılıyor. Türk nakliyeciler Macaristan’a 2021 yılına kadar yaklaşık 9 bin sefer yaparken, yabancı araçların sefer sayısı da son üç yılda artışa geçerek 5 bine ulaşmış durumda. Macaristan’a bu dönemde ise yaş sebze meyve ile narenciye ihracatı yoğun olarak gerçekleştiriliyor.
Demir yolu olsa belki kriz aşılabilirdi. Kım bılır hangi devlet ne kadar menfat karşılığı macara bunu yaptırıyor. macar gorunen piyon. Demır yolu, demıryolunda modern kalıcı vagonlar ile çok güzel noktalara gelinebılır.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.