Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rus ham petrolüne yüksek derece bağımlı oldukları bilinen Macaristan ve Slovakya'nın şu anda hazırlık aşamasında olan Rus petrolünü satın alma ambargosundan muaf tutulmasının Avrupa Komisyonu'nda görüşüldüğü bildirildi.
Euronews'te yer alan habere göre, Komisyonun bir sonraki yaptırım olacak olan altıncı paket çalışmaları Moskova'nın en önemli gelir kaynağı olan Rus petrolünün satın alınmasını yasaklamayı içeriyor.
Ukrayna'nın işgali nedeniyle başlatılan bu yaptırımlardaki son genişlemenin salı günü tamamlaması bekleniyor.
Büyük ölçüde Rus petrolüne bağımlı olan Macaristan, her fırsatta enerjiyle ilgili yaptırımlara katılmayacağını söyledi. Slovakya da Rus petrolüne en çok bağımlı olan AB ülkelerinden biri.
AB yetkilileri 27 ulustan oluşan bloğu bir arada tutmak için Komisyonun Slovakya ve Macaristan'a "muafiyet veya uzun bir geçiş dönemi" teklif edebileceğini aktarıyor.
Yetkililer, petrol ambargosunun aşamalı olacağını ve büyük olasılıkla yalnızca gelecek yılın başından itibaren tam olarak yürürlüğe gireceğini de ekliyor.
AB petrol ithalatının yüzde 26'sı için Rusya'ya bağımlı
Avrupa, Rusya'nın ham ve petrol ürünü ihracatının neredeyse yarısını alıyor. Bu da Moskova'ya Ukrayna'daki askeri harekatını finanse etmek için devasa bir gelir kaynağı sağlıyor.
Genel olarak, AB petrol ithalatının yüzde 26'sı için Rusya'ya bağımlı ancak bağımlılık oranı ülkeler arasında farklılık gösteriyor.
Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, Rus petrolünü Avrupa'ya taşıyan Druzhba boru hattının güney güzergahında yer alan Slovakya ve Macaristan, özellikle bağımlı durumda ve geçen yıl ham petrol ve petrol ürünleri ithalatının sırasıyla yüzde 96 ve yüzde 58'ini Rusya'dan aldılar.
Petrol ambargosu yönetebilir
AB'deki Rus petrolünün en büyük alıcısı olan ve ekonomik maliyet korkusuyla başlangıçta direnen Alman hükümeti ise son günlerde bir petrol ambargosunun yönetebileceğini söylüyor.
Almanya ekonomi bakanlığı enerji güvenliğine ilişkin bir güncellemesinde, Almanya'nın 2021'de ham petrolünün yüzde 35'ini Rusya'dan ithal ettiğini, ancak son haftalarda bunu yüzde 12'ye indirdiğini duyurdu.
AB yıl sonuna kadar Rus petrolünü yasaklayabilir
AB'nin yeni yaptırımlarında hedef: Rus petrolü!
Petrol ve doğalgaz ithalatında artış
Rusya'da petrol deposu ve askeri tesiste yangın
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.