Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bugün kurumların en kritik sorunlarından birisini M harfleri ile açılımını yapacak olursak; tepe yönetimin “mafevkine mutabassis, madununa müstebit” yani “üstüne yağcı, astına baskıcı” yönetici profillerine prim vermesidir. Burada sorgulanması gereken elbette ki buna olanak tanıyan, hatta tercih eden üst yöneticilerin liderlik yetenekleridir. Yönetim etkinliğinden verilen bu taviz işlerin sürüncemede kalmasına neden olmaktadır. Çünkü orta kademe yöneticinin odağı iş bitirmek olmaktan çıkmaktadır. Doğru işi yapmak (strateji) ve işi doğru yapmak (kalite) amacı olsa zaman zaman üst yöneticiye farklı görüşleri hatta olasılıkları aktarması gerekmektedir. Orta kademe “ne şiş yansın ne kebap” endişesiyle ilerle(me)mektedir bu da işleri süründürmektedir.
M harfi ile başlayan yöneticilerin ideal olmayan özelliklerini bu vesileyle saymaya devam edecek olursak;
Münafık (iki yüzlü),
Müstebit (baskıcı),
Müzevvir (ara bozucu),
Müşkülpesent (zor beğenir),
Müsta'zim (kibirli) ,
Mutaassıb (tutucu),
Mahsun (içe dönük),
Müsrif (ısraf eden),
Müflis (iflas etmiş),
Müsevvis (kuşkucu),
Madrabaz (dürüstlükten taviz veren),
Mobbing'ci (psikolojik kuşatma uygulayan) olmamalıdır.
Bakın yıllar önce Osmanlı imparatorluğunun Paşalarından diplomat, çevirmen ve oyun yazarı Ahmet Vefik Paşa (1823-1891) iyi bir yönetici olmanın sırlarını araştırmış ve ideal yöneticiyi M harfleri ile tanımlayan “24 M” formülününün nasıl güzel bir şekilde açıklamış.
Bir yönetici,
Muteber (geçerli),
Mutena (seçkin),
Mutedil (ılımlı),
Mu'tezim (bağışlayıcı),
Muvakkit (Zamanlaması güçlü),
Muvaffak (başarılı),
Muzaffer (galip),
Müdebbir (tedbirli),
Müeyyid (disiplinli),
Mütefekkir (düşünür),
Müferrih (güler yüzlü),
Muhibbi (muhabbetli),
Mükrim (cömert),
Mültefit (iltifatkar),
Mümeyyiz (iyi kötü farkındalığı olan),
Münevver (aydın),
Mübeşşir (müjdeleyici),
Mübeccel (yüceltilmiş),
Muvahhit (inançlı),
Mücerrib (tecrübeli),
Müfarik (farkındalığı yüksek),
Müeyya (hazır olan),
Müceddid (görünüşünü yenilemesini bilen) olmalıdır.
Olması veya olmaması gereken M ile başlayan yönetici özelliklerini çoğaltmak mümkün...
Oyunun kuralları artık çok değişti.
Halen sonuçlara bakarak yönetmeye çalışan, korku kültürü ile sonuç aldığını düşünen, aşırı denetim ve kontrol yapan, insanları böl-yönet zihniyeti ile yol alan, her başarısızlıkta ekip değiştiren, insanların güçlü yönlerini işe dahil edemeyen, duyguları yok sayıp sadece rakamlara odaklanan, Mobbing'i bir yıldırma politikası olarak uygulayan anlayışlar bugün çoğunluğu oluştursa da geleceğin bu tür yöneticileri kucaklamaları artık mümkün değil...
İki dönem Maarif Nazırı (eğitim bakanlığı) yapan Ahmet Vefik Paşa'yı 125 yıl sonra bile gelin de aramayın şimdi!
Fevkaladenin fevkinde bir yazı,kaleminiz sağlık,Syg
Süheyl bey bu alanda sektörün yüz akı kişilerin başında gelmektedir. Kendisinin kitaplarının okunmasını tavsiye ederim. Yüreğinize ve kaleminize sağlık.
muhtesem bir yazı... elinize yureğinize sağlık..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.