Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Pandemi sonrası yaşanan harcama çılgınlığının ekonomik zayıflık nedeniyle duraksaması lüks sektörünü vurdu. Tekneler, uçaklar, mücevherler ve diğer lüks ürünlere yapılan harcamalar azaldı ve pandemi öncesi seviyelere geriledi.
Birkaç yıldır Çin ve ABD tarafından yönlendirilen lüks sektörü, Çinli ve ABD’li tüketicilerin alışverişlerinde daha seçici hale gelmesiyle pandemi sonrası yaşanan patlamanın sonuna hazırlanıyor.
ESKİSİ KADAR YÜKSEK DEĞİL
Sözcü'de yer alan habere göre, Dünya’nın en büyük lüks ürün grubu şirketi LVHM’nin finans müdürü Jean-Jacques Guiony, küresel bazda lüks tüketim harcamalarının 2021 ve 2022’deki gibi yüksek olmadığını belirtti.
Guiony, ABD’de de lüks tüketimin eskisi kadar yüksek olmadığını söyledi.
ING’nin baş uluslararası ekonomisti James Knightley ise özellikle kredi kartı borçlanma oranlarının yüzde 20’nin üzerinde olmasıyla birlikte “ekonomik gerçeklerin” ortaya çıktığını söyledi. Knightley “İnsanlar hala lükse daha normal bir oranda harcama yapıyor” dedi.
Danışmanlık şirketi Bain ve İtalyan endüstri grubu Altagamma’ya göre, lüks endüstrisinin büyümesi 2022’de yaklaşık beşte bir arttı ve 345 milyar euroya ulaşarak rekor kırdı.,
Bu sektörün 2030 yılına kadar hacmini iki katından fazla artırması bekleniyor. Ancak 2023 için yıllık büyümenin yüzde 5 ila 12 arasında çok daha düşük olması bekleniyor.
HİSSELERDEN SERT TEPKİ
Öte yandan lüks sektörüne yapılan harcamaların düşmesiyle yatırımcılar da son kazanç setine sert tepki gösterdi.
Son çeyrekte ABD satışlarının cansız olduğunu bildirdikten sonra Richemont hisseleri geçen hafta yüzde 9 değer kaybetti. Richemont, sektördeki diğer isimleri de kendisiyle birlikte aşağı çekti.
Sektör lideri LVMH, yılın ilk yarısında satışlarını yüzde 17 artırarak 42,2 milyar euroya çıkardı. Ancak yatırımcılar ikinci çeyrekte ABD’de yüzde 1’lik bir daralma karşısında tereddüt ederek, bu yıl sonuçlarını açıkladıktan sonra hisseleri yaklaşık yüzde 4 oranında düşürdü.
KERİNG'İN SATIŞLARI YÜZDE 2 ARTI
Saint Laurent, Gucci ve Bottega Veneta gibi markaların sahibi olan Kering, İtalyan moda evi Valentino’nun yüzde 30 hissesini alma anlaşması ve Gucci’deki liderlik değişikliği de dahil olmak üzere bazı anlaşmaların servetini canlandırmasına yardımcı olacağını umuyor.
Kering’in ilk yarı satışları yalnızca yüzde 2 artarak 10.1 milyar euroya ulaşırken, grup gelirinin yarısını oluşturan Gucci’deki satışlar daraldı.
Dışarıda yemek lüks oldu: Kişi başı maliyet 138 TL
Lüks yatın Bodrum'da aldığı yakıtın fiyatı dudak uçuklattı!
Korkuyla yaşayan zenginler kesenin ağzını açtı: Lüks sığınak!
Zenginlerin yeni moda trendi: Sessiz lüks
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.