Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Lübnan Bankalar Birliği, bazı vatandaşların mevduatlarını bankadan çekmesine hükmeden mahkeme kararlarını görüşmek üzere başkent Beyrut'ta toplantı düzenledi.
Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, mahkemenin, mevduat sahiplerine ait kalan paraların tükenmesine ve mudiler arasında dolaylı kayırmacılığa neden olacak çelişkili kararlar vermeyi durdurmasını sağlayacacak acil yasal önlemlerin alınması talep edildi.
Krizin akılcı, adil ve kesin bir şekilde çözüme kavuşturulması ve özellikle devletin bu alandaki sorumluluğunu üstlenmesi çağrısında bulunulan açıklamada, kendilerine karşı bazı keyfi yargı kararlarındaki yanlışlıkların düzeltilmesi gerektiğine işaret edildi.
Açıklamada, son birkaç gün içinde, "çifte standart kullanan" ve bankaları borçlarını mudilere döviz cinsinden ödemeye veya 1 doları 1500 Lübnan lirası üzerinden hesaplayarak yerel para cinsinden ödemeyi kabul etmeye zorlayan yargı kararlarının verilmesinden üzüntü duyulduğu belirtildi.
Bu yargı kararları, bankaların, bazı mudilerin yabancı para cinsinden mevduatını nakit olarak aynı para biriminden ödemesine veya transfer etmesine hükmediyor ve bu durum parasını çekemeyen diğer mudilerin aleyhine işlemiş oluyor.
Mevcut krize kapsamlı bir çözüm bulunmasından resmi makamların sorumlu tutulduğu açıklamada, 14 Mart'tan itibaren süresiz greve başlanacağı kaydedildi.
Lübnan'daki ekonomik kriz ve mudilerin banka baskınları
Lübnan'da döviz rezervlerinin erimesini önlemek amacıyla 2019'dan itibaren tüm döviz mevduat hesapları dondurulmuştu.
Lübnan Merkez Bankası, Kasım 2021'de kısıtlı ve hükümetin belirlediği kur üzerinden vatandaşların parasını çekebileceğini açıklamıştı.
Ülke, bu gelişmeler nedeniyle zaman zaman çeşitli olaylara sahne olurken başkent Beyrut'ta 11 Ağustos 2022'de bir kişi, parasını çekemediği için silahla banka çalışanlarını tüm gün rehin almış, daha sonra teslim olmuştu.
Beyrut'ta 14 Eylül 2022'de de bir kadın, parasını çekmek için bankayı basmış ve hesabındaki 13 bin dolarlık meblağı aldıktan sonra şubeden ayrılmıştı.
Bu olayın ardından 16 Eylül 2022'de ülkenin farklı bölgelerinde en az 7 Banka baskını daha gerçekleşmişti.
Dolar karşısında tarihi kayıp: Lübnan'da para cepten taştı!
Lübnan Merkez Bankası Başkanı'na yolsuzluk suçlamaması
Lübnan para biriminde devalüasyon kesinleşti
Lübnan'da merkez bankasına protesto
Lübnan, İran, Mısır ve Irak'ta devalüasyonun önüne geçilemiyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.