Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bir yıl süreyle gönüllü olarak yaptığı görevi dolayısıyla 'Lord Mayor' sıfatına da sahip olan Baer'le birçok ülkeyi kapsayan uzun gezi programının ilk durağı olan İstanbul'un en eski semtlerinden Pera'da konuştuk.
Türkiye'nin en kalabalık şehrinin, Londra gibi bir finans merkezi olması için gerekli özelliklere sahip olup olmadığını sorduğumuz Baer, samimi biçimde verdiği yanıtlarla hem umut verdi hem de bazı alanlarda hâlâ çok çalışılması gerektiğini hatırlattı.
Baer, "Bir şehrin finans merkezi olabilmesi için öncelikle gerekli beceri ve yeteneklere sahip işgücünü barındırması gerekiyor. Geri kalanı bunun üzerine inşa edebilirsiniz. Bu olmadan sadece binaların olması işe yaramaz. İkinci olarak iş dünyasına dost düzenlemelerin ve üçüncü olarak da mükemmel bir teknik alt yapının mevcut olması gerekir" dedi.
MERKEZ BANKASI TARTIŞMASINA AÇIKLIK GETİRDİ
Lord Mayor ile yaptığımız görüşme sırasında kendisine uzun zamandır Türkiye’nin gündeminde olan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) gibi kritik önemdeki kurumların İstanbul’a taşınmasıyla ilgili tartışmayı hatırlattım.
Bu konuda, ABD ve Çin’de olduğu gibi merkez bankasının, finans merkeziyle farklı şehirlerde olduğu ve Londra’daki gibi yan yana olduğu iki modelin bulunduğu söyleyen Baer, kurumlar arasında kusursuz bir iletişim olması durumunda iki modelin de işlediğini söyledi.
Ancak Baer, "Eğer mükemmel bir iş istiyorsanız, bu kurumların yan yana olması daha doğrudur. Londra ile ABD ve Çin'i karşılaştırdığımızda ikisi de iyi işleyen sistemler ancak benim fikrimi sorarsanız, gerektiğinde yanınızdaki kurumun kapısını çalıyor olabilmeniz işleri daha kolaylaştırır" diyerek bir bilirkişi gözüyle TCMB'nin İstanbul'a taşınması tarafında olduğu mesajını verdi.
UZUN VADELİ YATIRIMI TEŞVİK EDER
Türkiye'nin yaşadığı ekonomik büyüme performansı ve sıcak para girişine de dikkat çeken Baer, İstanbul'da bir finans merkezi kurulmasının ülkede sağlıklı bir ekonomi kurulması için ne kadar gerekli olduğunun da altını çizdi.
Baer, "Türk ekonomisi sıcak para girişi gibi bazı zorluklarla karşı karşıya ve uzun dönemli yatırımları çekmesi önem arz ediyor. Bu noktada, İstanbul'un finans merkezi olması, sürdürülebilir büyüme için gerekli uzun vadeli likiditeyi ülkenize çekmenizde önemli bir rol oynayabilir ve bunu teşvik edebilir" dedi.
Baer, Londra ile İstanbul arasındaki en büyük benzerliğin ise iki şehirde de büyük çoşku, istek ve insanlarında kendine güvenin olması olduğunu söyledi.
TÜRKİYE YAPILMASI GEREKENİ ANLAMIŞ
Türkiye'deki temasları sonrasında yetkililerin ne yapılması gerektiği anlamış göründüğünü söyleyen Baer, yine de hala atılması gereken çok adımın olduğuna dikkat çekti. Baer, finans sektörüne daha liberal düzenlemelerin getirilmesi, yasalar ve vergilendirme tarafında da önemli çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizdi.
İşgücü konusunda Türkiye'nin önemli oranda eğitilmiş nüfusa sahip olduğunu hatırlatan Baer, bu gücü finansal hizmetlerde faaliyet gösterecek yeteneklere sahip kişilere dönüştürmemizin oldukça önemli olduğunu belirtti.
Londra'nın bu konuda muazzam bir örnek oluşturduğunu söyleyen Baer, şehirde 300 ayrı dil konuşulduğunu, oradaki kurumlarda her milleten insan çalıştığına da dikkat çekti.
300 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM
Baer'in başında bulunduğu ve City olarak da bilinen finans merkezi 3 kilometre kareden daha küçük bir alana kurulmuş bir bölge. Lord Mayor tarafından yönetilen finans, sigortacılık ve hukuk alanında profesyonel olarak verilen hizmetlerin tek bir yerde toplandığı merkezde, 300 binden fazla insan çalışıyor.
İngiltere'de toplamda 1.3 milyon kişinin finans sektöründe çalışırken buradan elde edilen gelir, gayri safi yurtiçi hasılanın da yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor. Sadece Londra'daki finansal işlemlerden Hazine'ye aktarılan yıllık kaynağın miktarı 54 milyar sterlini (89 milyar doları) buluyor.
İşte finans sektörü İngiltere bu kadar önemli ve Baer de böyle bir 'finansal imparatorluğun' yöneticisi. İstanbul'un gerçekten bir finans merkezi olmasını istiyor ve artı değer yaratmak istiyorsak Baer'in sözlerini duymazlıktan gelme lüksümüz bulunmuyor. Hürriyet
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.