BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaLondra'ya hükümetten darbe üstüne darbe----

Londra'ya hükümetten darbe üstüne darbe

Londra'ya hükümetten darbe üstüne darbe
28 Ağustos 2018 - 10:03 www.finansgundem.com

Dolar spekülasyonunun öncülerinden olan Londra'ya karşı alınan önlemlere bir yenisi daha eklendi

Hükümet kura karşı spekülatif atağı önleyecek yeni bir hamle daha yaptı. Borsada swap pazarı kurulacak. Dolar verip TL almak isteyen tezgâhüstüne değil bu pazara gelecek. 

Sabah yazarı Dilek Güngör konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Ekonomi yönetimi Londra'daki bankaların döviz kurları üzerindeki spekülatif ataklarını bertaraf edecek önemli bir hamle daha yaptı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun swap işlemlerini sınırlandırmasının ardından Borsa İstanbul da harekete geçti. "Karanlık havuz" denilen tezgâhüstü piyasalarda gerçekleştirilen swap işlemleri artık İstanbul'da organize bir piyasa güvencesinde yapılabilecek.
Borsa İstanbul'da kurulacak swap pazarı ilk etapta döviz piyasaları için hayata geçirilecek. Pazar, bankalar başta olmak üzere tüm finans sektörü katılımcılarına hizmet edecek. Takasbank, bu pazardaki işlemlerin takasını gerçekleştirecek; risk ve teminat yönetimi hizmeti verecek.

KONTROL ALTINA ALINACAK

Swap, Türkiye'de döviz almak isteyenlerin TL borçlanarak bunu gerçekleştirmesini sağlayan bir bankacılık işlemi.
Yabancı bankalar tezgahüstü piyasada dolarını getirip Türkiye'deki finans kurumundan TL alıyor. Sonra elindeki TL'yle tekrar döviz piyasasında alıcı oluyor. Kur spekülatif alımlarla yükseltiliyor.
Swap pazarı kurulduktan sonra dolar verip TL almak isteyen bu pazara gelmek zorunda kalacak. Böylece kimin spekülatif amaçlı dolar aldığı da ortaya çıkacak. Tezgahüstü piyasada gerçekleşen bu işlemler, swap pazarının kurulmasının ardından Londra yerine İstanbul'a kayacak.
Spekülatif ataklara karşı döviz işlemlerinin kontrollü bir şekilde yapılmasına olanak sağlanacak. Swap işlemlerini en çok yurtdışındaki Finans kurumları yapıyor. Bu işlemler tezgahüstü yapıldığı için bazı dezavantajları oluyordu.
Borsa İstanbul'da kurulacak swap pazarı ile tezgahüstü piyasadaki işlemler kayıt altına alınabilecek ve izlenebilir olacak.

ÇİFTE ETKİ YARATACAK

Son dönemde tezgahüstü piyasalarda swap faizleri yüzde 30'lara kadar çıktı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun döviz piyasasında spekülatif atakları önlemek için swap işlemlerine sınır getirmesi işlemleri daralttı. Bu kez Türkiye'de faizler yükseldi. Swap işlemleri organize bir piyasada yapılmaya başladıktan sonra şeffaflığa kavuşacak.
Analistler, bu piyasanın iyi işlemesi durumunda faizleri aşağı çekeceğini ve kura olan spekülatif atağı durduracağını söylüyor. Piyasada kimlerin işlem yapacağı daha sonra açıklanacak.

SWAP NEDİR?

SWAP, 'takas' anlamına geliyor. Finans piyasasında ise iki tarafın belli bir zaman dilimi içinde farklı faiz, emtia veya hisse senetlerini karşılıklı değiştirdiği bir takas sözleşmesi olarak tanımlanıyor. Swap işlemindeki amaç faiz oranlarıyla döviz kurlarında görülen dalgalanmaların yarattığı riskleri en aza indirgemek.

BDDK SWAP'I SINIRLANDIRMIŞTI

Daha önce Türkiye'ye yapılan kur saldırılarının arkasında Londralı bankaların izi çıkmıştı. Londra'da foreks piyasaları kapalı olmasına rağmen bazı bankaların hazine birimleri gece yarısı Türkiye mesaisi yaparak spekülatif alımlarla dolar kurunu yükseltmişti. Türk Lirası'nda yaşanan ve ekonomik verilerle açıklanamayacak yüksek oynaklık sebebiyle normalden yüksek fiyat hareketleri gözlenince Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap ve benzeri işlemleri sınırlamıştı.

TEZGÂHÜSTÜ TÜREV İŞLEMLERE ŞEFFAFLIK

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tezgâhüstü türev işlemlerin şeffaflaştırılması ve risklerin izlenmesi amacıyla bu işlemler hakkında verilerin Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından toplanacağını ve gerekli düzenlemelerin hızla yapılacağını belirtti. Kurum, Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında MKK'da toplanacak olan tezgâhüstü türev işlemlere ilişkin veriler hakkında SPK eşgüdümünde yürütülen çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığı ifade edildi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Misafir29 Ağustos 2018 09:30

    Bankalar döviz pozisyonu açarken seyrettiniz şimdi önlem almaya çalışıyorsunuz. Bina yandı, siz şimdi söndürün. Bu ülkede döviz üzerinden kaçıncı kez kriz yaşanıyor, hiç akıllanmıyorsunuz

  • rene28 Ağustos 2018 20:28

    döviz büroları tamamen kapansın eyyyyyy başkan eyyyy damat

  • Kadir yildirim28 Ağustos 2018 15:07

    Tüm uluslararası piyasaya açık. Foreks piyasadan tl yi tümü ile kaldirmayi deneseniz. Adam gece 3 te 3 milyar usd satış açtı 100 kat ile ne halt edilebilir ... hiç. .. ben yazmaktan bıktım. Çok bilmis kör ekonomistler görmeyi bir türlü basaramadi. Devam edin böyle. 13 lere gelince foreksten cekilmeyi akıl edersiniz. ..

  • mustafa28 Ağustos 2018 13:12

    oda işe yaramaz ekonomi bitik

  • delidumrul28 Ağustos 2018 11:05

    yıllardır tavsiye ettiğim şey bu ve döviz büroları

  • Misaifr28 Ağustos 2018 10:24

    Şimdiye kadar niye yapmadınız? Ayrıca, Londra'dakiler uyacak mı kendi pazarları varken?

  • iso28 Ağustos 2018 10:17

    Tamam kesin dolar 4 tl olur şimdi :D