Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Küresel ısınmanın etkileri dev şehirleri su altında bırakabilir. Christian Aid adlı organizasyon tarafından yayınlanan küresel ısınma raporu, Londra, Şangay ve Houston gibi büyük şehirlerin, yükselen su seviyesi sebebiyle batabileceğini ortaya koydu.
Su altında kalma riski olan kentleri mercek altına alan rapor deniz seviyesinin 40 cm yükselmesi ve küresel ısınmanın 1.5 C'yi aşması durumunda gezegeni bekleyen değişimlere dikkat çekiyor.
Yayınlanan raporda İngiltere'nin başkenti Londra'nın çökme sorununun, son buz çağında İskoçya topraklarını baskılayan buzullar ile bağlantılı olduğu belirtiliyor. Buz Çağı'nın ardından adanın güney tarafını yukarı kaldıran buzulların eridiği ve bu sebeple batma-çökme denkleminin tersine döndüğü vurgusu yapılıyor.
ABD'nin Teksas eyaletinde yer alan Houston kentinin, yer altı suyunu nüfus ve gaz tedarikçileri için kullanması sebebiyle de sel riskine karşı zayıf olduğu belirtiliyor. Raporda ayrıca yükselen deniz seviyesinin ve sayısı artan kasırgaların, mevcut sorunların üzerine yenilerini ekleyeceği yer alıyor.
Tayland'ın başkenti Bangkok'ta yönetim, kentin önümüzdeki 15 yıl içinde sular altında kalabileceği tehlikesini göz önüne alarak üç yıl önce bir rapor yayınlamıştı.
Çin'in büyük kentlerinden Şangay'da da, kentin sular altında kalması tehlikesine karşı bazı önlemler alınıyor.
Filipinler'in başkenti Manila, Endonezya'nın başkenti Cakarta, Nijerya'nın başkenti Lagos ve Bangladeş'in başkenti Dakka da çökme, yer altı sularının azalması, kanalizasyon sisteminin yetersiz olması, binaların ağırlığı, sel riski gibi sorunlarla mücadele ediyor.
Raporu kaleme alan Dr Kat Kramer, iklim değişikliğinin tehdit artırıcı bir unsur olmaya başlaması durumunda nelere yol açacağını görmeye başladıklarını, küresel ölçekte ortalama ısının 1 C arttığını ve artışın 1.5 C'yi geçmesi durumunda neler olup biteceğinin resmini ortaya çıkardıklarını söylüyor.
Kramer, Dünya'nın şu an için 3 C gibi tehlikeli artış sürecinde olduğunu ve bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda denize kıyısı olan yerlerde yaşayan milyonlarca insanın korkunç sonuçlarla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.